Waar kunt u terecht als u geldproblemen heeft?
Publicatiedatum: 6 februari 2023
Geldproblemen kunnen uw hele leven beheersen. In tijden van inflatie en oplopende energieprijzen krijgen steeds meer mensen hiermee te maken. Hoewel het misschien een taboe is, kan het wel degelijk lonen om hiervoor hulp in te roepen.
Honderdduizenden Nederlanders met geldproblemen
Openlijk praten over salarissen en vooral schulden zit niet in de Nederlandse volksaard. Maar de groep mensen met financiële problemen is in het ‘inflatiejaar’ 2022 flink gegroeid. 42 procent van de Nederlanders heeft te maken gekregen met 1 of meerdere betalingsproblemen. Bij 7,6 procent van de Nederlandse huishoudens zijn de schulden zelfs zo groot dat ze professionele hulp in moeten schakelen.
Maar lang niet iedereen met geldproblemen doet dit ook. “Als mensen achter gesloten deuren blijven zitten, dan blijft het taboe. Wat heb je nodig om te beseffen dat je niet dom of gek bent? Informatie. Maar mensen durven het niet te vragen, ik toen ook niet”, aldus ervaringsdeskundige Farley van Heydoorn tegenover NU.nl. Hij heeft, op aanraden van zijn partner, alsnog hulp gezocht en heeft 3 jaar schuldhulpverlening gehad. Later is Van Heydoorn zelf als schuldhulpverlener bij de gemeente Utrecht gaan werken.
Gratis supermarkt in Amsterdam
In het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West staat een gratis supermarkt voor kwetsbare huishoudens. Initiatiefnemer Abdelhamid Idrissi stelt 1 voorwaarde voor nieuwe klanten. “Dat je klaar bent om hulp ook te accepteren. Om echt aan de slag te gaan voor die frisse, nieuwe start”, vertelt hij in Tijd voor MAX. Dit kan overigens meer zijn dan alleen hulp bij geldproblemen. “Als een gezin bijvoorbeeld digitaal niet vaardig is, dan gaan we daar ook aan werken.” Deze 2 problemen kunnen ook samengaan. De Nederlandsche Bank slaat in januari 2023 alarm, omdat 2,6 miljoen volwassen Nederlanders moeite hebben met digitaal bankieren. Maar sommigen van hen – vaak laagopgeleiden, mensen op leeftijd of met een migratieachtergrond – kunnen of willen daar niet voor uitkomen.
Waar kunt u terecht als u geldproblemen heeft?
Het erkennen dat ze inderdaad geldproblemen hebben, is meestal de 1e stap voor mensen met geldproblemen. Hulp inschakelen volgt daarna. “Armoede overkomt je, het is er. En dat moeten we samen omarmen en verhelpen”, aldus Idrissi. Maar waar kunt u terecht als u zelf geldproblemen heeft? Veel gemeenten hebben budgetcoaches en schuldhulpverleners in dienst. Budgetcoaches kijken naar uw inkomsten, uitgaven en mogelijke besparingen.
Schuldhulpverleners gaan nog een stapje verder, want zij beheren ook uw schulden en bemiddelen met uw schuldeisers. Volgens Van Heydoorn kunt u wel beter bij de gemeente terecht dan bij commerciële schuldhulpverleners. “Alleen de gemeente kan ervoor zorgen dat na 3 jaar je restschuld wordt kwijtgescholden. En zij hebben het mandaat om pressiemiddelen in te zetten om schuldeisers over te halen om mee te werken. Dat is een groot goed”, laat hij aan NU.nl weten.
Het netwerk van Geldfit
Daarnaast hebben ruim 1 miljoen Nederlanders in 2022 een bezoek gebracht aan Geldfit. Deze website is een initiatief van Stichting Nederlandse Schuldhulproute en onderhoudt contact met diverse gemeenten, bedrijven en stichtingen. Zo kunnen ouderen, jongeren, particulieren en ondernemers (eventueel anoniem) in contact komen met bijvoorbeeld buddy’s en energiecoaches. Bij Geldfit kunt u terecht voor informatie over geldproblemen, maar dus ook voor concrete hulp. Zo is ervaringsdeskundige Sonja bij de site terechtgekomen na betalingsproblemen met haar zorgverzekering. “Mijn zorgverzekeraar wees me op Geldfit. Geldfit bracht mij in contact met iemand van de gemeente. Hij helpt mij goed en volgens mij komt het nu echt weer goed.”
Rondkomen met uw AOW
Iedereen kan te maken krijgen met geldproblemen, van jongeren en alleenstaanden tot tweeverdieners en zzp’ers. Maar AOW-gerechtigden behoren al helemaal tot een kwetsbare groep. Ze ontvangen (meestal) geen salaris meer, maar zitten nog wel met vaste lasten. In dit artikel benoemen we 7 mogelijkheden om rond te komen met uw AOW.
(Bron: Archief, NU.nl, Centraal Bureau voor de Statistiek, De Nederlandsche Bank, ANP, budget-plus.nl, Juridisch Loket, Geldfit. Foto: Shutterstock)