Voortaan BKR-registratie bij roodstaan
Publicatiedatum: 19 oktober 2016
Miljoenen bankklanten krijgen per 1 december een BKR-registratie. De mogelijkheid om rood te staan moet vanaf die datum verplicht worden gemeld bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel, zo schrijft het AD.
Kortlopende leningen
Het BKR krijgt zo meer zicht op mensen met kleine en kortlopende leningen. Juist deze leningen van 250 tot 500 euro die korter dan 3 maanden lopen, zorgen vaak voor problemen bij mensen die in de schuldhulpverlening terechtkomen, licht een woordvoerster van het BKR woensdag 19 oktober 2016 toe. “Je ziet vaak dat mensen met grote schulden hun toevlucht nemen tot kortlopende kredieten. We willen voorkomen dat mensen het ene gat met het andere vullen”.
Hypotheek
Het was al verplicht om schulden door te geven bij het afsluiten van een nieuwe lening. De gevolgen van de nieuwe regels voor bijvoorbeeld de kansen op het krijgen van een hypotheek zijn dan ook klein. Het treft dus vooral mensen die van plan waren schulden te verzwijgen.
Groot deel volwassenen geregistreerd
Hoeveel nieuwe mensen in beeld komen door de aanpassing van de regels is volgens het BKR nog niet te zeggen. Dat wordt pas in de loop van december duidelijk. Een groot deel van de volwassenen in Nederland is al geregistreerd. Het zou kunnen dat de meeste ‘nieuwe’ registraties op naam komen van 1 van de 8 miljoen mensen die al bekend zijn.
Positieve registratie
Verschillende banken informeerden hun klanten de afgelopen tijd over de veranderende regels. De BKR-woordvoerder benadrukt dat het al lang niet meer zo is dat een registratie per definitie slecht nieuws is voor de consument. Een lening zoals een hypotheek of creditcard of meer dan 500 euro kunnen rood staan leidt nu ook al tot een notering. In 91 procent van de gevallen gaat het om een positieve registratie, wat betekent dat het binnen de marges van de bestedingsruimte nog steeds goed mogelijk is een lening aan te vragen.
Brieven
Het AD schrijft dat bij klanten van ING afgelopen week al een brief op de mat viel waarin de bank melding maakt dat de mogelijkheid om rood te staan vanaf december als een krediet geldt. Dat is ook zo als de klant nooit rood staat of gestaan heeft. Bij ABN Amro en de Rabobank gaan de brieven of e-mails binnenkort de deur uit.
(Bron: ANP, AD)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Onder het mom, “Beschermen van de consument”, wordt de controle van de loonslaaf steeds meer uitgebreid. Op alle mogelijke vlakken, wordt de consument (loonslaaf) gecontroleerd, totdat de overheid alles van de loonslaaf weet en kan reguleren. Deze BKR maatregel is een farce omdat, de consument direct na het afsluiten van zijn hypotheek opnieuw een creditcard kan aanschaffen. Maar ondertussen heeft de overheid wel weer een nieuw controle moment ingelast, voor de loonslaaf. Anderzijds is de consument (loonslaaf) helemaal niet beschermd, maar juist vogelvrij verklaard. Een voorbeeld: De hele dag wordt de consument overspoeld met zinloze (onnodige) maar bovenal irritante reclame. Wat niet verteld wordt, is dat die reclame alleen maar bedoeld is als werkgelegenheid voor de reclamejongens (uitverkoren reclame geldwolven, die rondrijden in dure kostuums in dure auto’s). Die hebben een fantastisch betaalde baan, die geheel gesubsidieerd wordt door de industrie en de voedingsmiddelenhandel. Op elk product wordt een toeslag toegevoegd, waaruit de reclame betaald wordt en die toeslag betaald te consument, ongevraagd en ongewild, op alles wat hij koopt. En tot slot mag de consument, meedoen aan de meest irritante reclameverkiezing. En weer, krijgt een kleine groep, uitverkoren media geldwolven, dik betaald. Nu uit de belasting pot, die de media financieren. En zo betaald de consument (loonslaaf) te veel belasting en teveel voor levensonderhoud.
Ik moet zeggen dat het wel weer alles heeft van “kost weinig om uit te voeren” en levert nog meer inzicht in consumptief gedrag op. Halbe-Zijlstra had het kunnen bedenken. Verder voel ik me niet zozeer een loonslaaf. Eigenlijk meer een gegijzelde.
Gaarne zou ik van u willen vernemen hoe je kan zien of je bij het BKR geregistreerd staat?
Beste herhil@orange.fr, dat kunt u informeren bij het BKR zelf: https://www.bkr.nl/veelgestelde-vragen/wanneer-word-ik-geregistreerd/