Bovenwettelijke vakantiedagen vervroegd pensioen

Vervroegd pensioen door opgespaarde bovenwettelijke vakantiedagen: wat komt erbij kijken?

Wilt u voor het bereiken van de AOW-leeftijd al met pensioen, maar heeft u onvoldoende pensioengeld om van rond te komen? Er zijn verschillende mogelijkheden om alsnog vervroegd met pensioen te gaan, zonder inkomstenverlies. Het opsparen van 100 weken aan bovenwettelijke vakantiedagen is één van die mogelijkheden, als de cao in uw sector dit tenminste toestaat. Wat komt hier zoal bij kijken?

Wat zijn bovenwettelijke vakantiedagen?

Als u in loondienst bent, heeft u volgens de wet recht op 20 wettelijke vakantiedagen per jaar. Dit wordt uitgedrukt in vakantie-uren, 4 keer het aantal uur dat u wekelijks werkt. 25 uur per week werken staat dus gelijk aan 100 vakantie-uren, 40 uur per week aan 160 vakantie-uren. En wie 36 uur per week werkt, wat anno 2024 de standaard is geworden, heeft recht op 144 wettelijke vakantie-uren.

Maar mogelijk kunt u nog meer vakantie-uren opnemen, bovenop dit wettelijke aantal vakantiedagen, afhankelijk van de cao en/of de regels van uw werkgever. Dit zijn dus bovenwettelijke vakantiedagen. Het hanteren van deze bovenwettelijke vakantiedagen is niet verplicht, maar in veel sectoren is dit wel gebruikelijk. Werkt u bijvoorbeeld 40 uur per week en staat er in uw arbeidsovereenkomst dat u recht heeft op 200 vakantie-uren? Dan zijn dit 160 wettelijke plus 40 bovenwettelijke vakantie-uren. Oftewel: 20 wettelijke en 5 bovenwettelijke vakantiedagen. Verder kan het zijn dat u recht heeft op extra vakantiedagen als u de 50 bent gepasseerd. Overwerk en werkzaamheden in ploegendienst kunnen u eveneens extra bovenwettelijke vakantiedagen opleveren. Maar ook dit hangt van de afspraken in uw cao af.

Vakantiegeld AOW 2024
Lees ook: Vakantiegeld voor AOW-gerechtigden: hoeveel krijgt u in 2024?

Hoe kunt u bovenwettelijke vakantiedagen opsparen?

Een belangrijk verschil tussen wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen zit hem in de verlooptermijn. Heeft u in 2024 bijvoorbeeld 20 vakantiedagen opgebouwd, maar heeft u er 12 opgenomen? Dan heeft u tot 1 juli van het volgende kalenderjaar (in dit voorbeeld dus 2025) om ook die resterende 8 op te nemen. Maar bovenwettelijke vakantiedagen verjaren pas na 5 jaar. Bovendien heeft u de mogelijkheid om die termijn te verlengen.

Dat dient u wel in goed overleg met uw werkgever te doen. En houd in de gaten hoe lang uw bovenwettelijke vakantiedagen al openstaan, zodat u ze niet onnodig laat verjaren. Want normaal gesproken neemt u eerst wettelijke vakantiedagen op, omdat die eerder verlopen. Daarna komen pas de bovenwettelijke vakantiedagen, als u die nog open heeft staan. Informeer ook goed wat de cao-regels in geval van ziekte en/of arbeidsongeschiktheid zijn.

Verder heeft u de mogelijkheid om bovenwettelijke vakantiedagen af te kopen, in plaats van op te nemen. Dan krijgt u dus extra geld uitbetaald, in plaats van extra vakantiedagen. Maar overleg hierover met uw werkgever, want voor de aanvraag van bovenwettelijke vakantiedagen gelden andere regels dan bij wettelijke vakantiedagen. MAX Meldpunt gaat hier dieper op in.

Vervroegd pensioen
Lees ook: Vervroegd pensioen, met welke zaken moet u rekening houden?

Vervroegd met pensioen door opgespaarde vakantiedagen?

Daarnaast kunt u een groot aantal bovenwettelijke vakantiedagen opsparen, zodat u ongeveer 2 jaar eerder kunt stoppen met werken. Dat is tenminste het geval als uw werkgever een verlofspaarregeling of vergelijkbare afspraken hanteert. Sinds 2021 is de wetgeving voor het opsparen van bovenwettelijk verlof versoepeld. U kunt fiscaalvriendelijk 100 weken aan bovenwettelijke vakantiedagen opsparen, in plaats van 50 weken. Als u voltijds werkt, staat dit gelijk aan 500 niet-opgenomen vakantiedagen. Aan het einde van uw werkzame leven kunt u al deze opgespaarde vakantiedagen in 1 klap inzetten.

Let wel, mits de cao en uw werkgever dit dus toestaan en hier een regeling voor hebben. Want om überhaupt 100 weken op te kunnen sparen, heeft u meer tijd nodig dan die wettelijk voorgeschreven 5 jaar. Misschien is het in uw geval nodig om uw werkgever schriftelijk te informeren, als u van plan bent om uw bovenwettelijke vakantiedagen voor een langere periode op te sparen. Het verlengen van deze geldigheidstermijn wordt ook wel ‘stuiten’ genoemd. Als u veel bovenwettelijke vakantiedagen heeft opgespaard, kunt u ze overigens ook voor andere doeleinden inzetten. Naast een vervroegd pensioen (of minder dagen werken) kan dat bijvoorbeeld mantelzorg, bij- of omscholing of het volgen van een opleiding zijn.

(Bron: Archief, MAX Meldpunt, Rijksoverheid, BrandMR, Salure, Juridisch Loket, AFAS, Stichting RPO, FNV, De Telegraaf, Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, AWVN, Pensioenadviesbureau Gerritsen, Indeed, Acturaad. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (4)

    Dirck says:

    Mooi verhaal maar…..
    Bij eerder overlijden, worden ze dan ook uitgekeerd?

    En als niet U maar ’t bedrijf sneuvelde, UWV rekende hier niet op en kan de CAO pakken en dat is lastig gevecht.

    Ook willen ouderen met eigen huis reeds afbetaald dus geen maandelijkse huur vaker van 5 naar 4 of zelfs 3 dagen per week werken tot pensioen datum liever dan volle weken werken en dan plotseling stil vallen.

    Leuk plan maar zowel de CAO als de werkgever moeten dat wel kunnen regelen.

    En wat als ik van 5 naar 3 dagen ga, en ze uitzendkracht 2 dagen aan de lopende band moeten zetten?
    Vooral kleine bedrijven is het vaak dat je 5 dagen of niet meer werkte makkelijker.
    Leuk plan maar niet in elk bedrijf kan dit helaas.

    xinixx says:

    Ik heb het een klein beetje anders gedaan, misschien heb ik deze reactie al eens eerder geplaatst bij een ander artikel van jullie, mijn excuus in dat geval. Heb ook een 36 uur werkweek en velen nog ADV omdat ze praktisch 40 uur werken, zo zag mijn contract er vroeger ook uit. Nu werk ik al jaren 36 uur zonder ADV en ipv 8 nu 9 uur per dag. zo is de donderdag mijn wekelijkse vrije dag geworden.
    Daarbij neem ik de vrijdag op uit mijn verlof. Ik snipper zo mijn verlof door het jaar op ipv een langdurige vakantie. Tja naar australie op vakantie gaat niet maar lange weekeinde naar een hotelletje of een steden trip nog wel degelijk. Belangrijk voor ons en mij is dat ik zo een perfecte balans tussen prive en werk heb gevonden, zonder iets aan inkomen of verlies t.a.v. pensioen premies behoef in te leveren. Het is mogelijk bij mijn werkgever. heb nu een leeftijd van 65 en ben daar een paar jaar terug mee begonnen

    Adnane says:

    Ik ben vervroegde pensioen op mn 37 ste jaar vind ik zat genoeg gewerkt en ik vind dat er regels moeten komen van 18 jaar werken tot 37 ste jaar zodat volwassennen mensen niet bij jongeren zitten

      Adnane says:

      Dat is mijn mening vind ik maar hoef niet