Veel haken en ogen aan hypotheek met lange rentevaste periode
Publicatiedatum: 25 april 2017
Wie de hypotheekrente voor langere tijd laat vastzetten, kan daar zelden de hele periode van profiteren. Dit komt doordat banken en verzekeraars allerlei beperkingen hanteren in het geval van een tussentijdse verhuizing. Vereniging Eigen Huis vindt dit misleiding van de kopers.
Geen zekerheid
Sinds 2015 wordt bijna 50 procent van de hypotheken afgesloten met een rentevaste periode van 20 of 30 jaar. Huizenkopers denken daarmee voor zekerheid te kiezen, ook als zij later verhuizen naar een andere woning. Voor die zekerheid betalen zij wel een prijs. Het renteverschil tussen 10 jaar vast en 30 jaar vast is ongeveer 1 procentpunt. Dat betekent dat een starter met een hypotheek van 200.000 euro en 30 jaar rentevast in 5 jaar circa 10.000 euro (bruto) meer betaalt dan voor 10 jaar rentevast. Deze starter komt bedrogen uit als blijkt dat hij of zij de lage rente bij verhuizing toch niet mee kan nemen. Er moet dan het rentetarief betaald worden van dat moment en dat is vaak hoger.
Nationale Hypotheek Garantie
Vereniging Eigen Huis trekt het meest aan de bel voor hypotheekklanten van ING, bijBouwe, Allianz en Hypotrust Goede Start. Voor klanten van deze banken en verzekeraars vervalt de regeling zodra er wordt verhuisd naar een duurdere woning die niet meer onder de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) valt.
Verhuisregeling
Door de stijgende huizenprijzen en gedaalde maximumgrens van de NHG zal de tegenvaller steeds meer starters treffen die over enkele jaren doorstromen naar een grotere woning. Allianz en de Goede Start Hypotheek van Hypotrust verstrekken geen hypotheken zonder NHG, waardoor een klant bij verhuizing naar een duurdere woning boven de NHG-grens niets meer heeft aan de verhuisregeling.
Verhuisvoorwaarden
Uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis onder 35 geldverstrekkers naar verhuisvoorwaarden blijkt dat er ook andere beperkingen voorkomen waardoor de belofte van het meenemen van de lage rente niet kan worden waargemaakt. Zo geeft een aantal geldverstrekkers aan dat de lage rente vervalt bij elke wijziging van de bestaande hypotheek. Ook als die het gevolg is van gewijzigde wet- of regelgeving, aanpassing van de gedragscode, gewijzigd beleid van de geldverstrekker of op verzoek van de klant.
Onbekende voorwaarden
Bij Delta Lloyd verliezen klanten bijvoorbeeld hun lage rente zodra zij bij een verhuizing een aflossingsvrije hypotheek omzetten naar een annuïteitenhypotheek. Ook komt regelmatig voor dat er een strikte, beperkende termijn van 3 maanden wordt gehanteerd voor de periode tussen het afsluiten van de nieuwe hypotheek en de aflossing van de oude hypotheek. Daardoor kunnen veel mensen hun verhuisregeling mislopen.
Onvindbaar
Het komt daarnaast regelmatig voor dat een klant tenminste 30 dagen van tevoren moet aankondigen dat hij gebruik wil maken van de verhuisregeling. Gebeurt dit niet tijdig, dan kan de oude lage rente alsnog niet worden meegenomen naar de nieuwe woning. Deze voor klanten onbekende voorwaarden kunnen mensen in problemen brengen wanneer zij verhuizen en er op rekenen dat hun rentevast periode doorloopt. Een duidelijke uitleg van verhuisregelingen is vaak onvindbaar in de voorwaarden, in brochures, op de website van geldverstrekkers en zelfs in de adviessoftware die hypotheekadviseurs gebruiken.
Actie geëist door Vereniging Eigen Huis
Vereniging Eigen Huis vindt dat er sprake is van misleiding als een klant bij het afsluiten van zijn hypotheek wordt verteld dat hij 30 jaar lang kan profiteren van een vaste lage rente, terwijl dit in de praktijk vrijwel niet voor zal komen. Vooral bij starters is bekend dat zij al na 5 tot 10 jaar verhuizen naar een volgende woning. Daarbij is de kans groot dat die buiten de NHG normen valt. Voor de ING en bijBouwe is niet te achterhalen dat de verhuisregeling dan vervalt, geeft Vereniging Eigen Huis aan. Om te voorkomen dat deze mensen bij een verhuizing worden gedupeerd eist Vereniging Eigen Huis dat deze geldverstrekkers de NHG beperking voor alle klanten schrappen.
Ook Allianz en Hypotrust Goede Start, die alleen hypotheken met NHG verkopen, zullen om diezelfde reden in actie moeten komen, bijvoorbeeld door klanten die hier geen weet van konden hebben de keuze te bieden om een andere rentevaste periode te kiezen of boetevrij over te stappen naar een andere aanbieder.
Voorwaarden moeten duidelijk zijn
Ook wil de vereniging dat alle geldverstrekkers de voorwaarden van hun verhuisregeling op een transparante en vooral duidelijke manier actief gaan uitleggen aan hun klanten. De vereniging zal ook de AFM op de hoogte stellen van haar bevindingen. De eigen hypotheekadviesdienst van Vereniging Eigen Huis is per direct gestopt met het adviseren van NHG-hypotheken van ING, bijBouwe en Allianz.
(Bron: ANP)