Van 2022 naar 2023

Van prijsplafond tot nieuwe naam voor NPO Radio 4: wat verandert er in 2023?

Zoals bij elke jaarwisseling het geval is, gaan er per 1 januari 2023 de nodige zaken veranderen in Nederland. Van een energieprijsplafond tot een helmplicht voor snorfietsers en een nieuwe naam voor NPO Radio 4. Wat er staat te gebeuren en wat dit voor u betekent, leest u in dit overzicht.

Prijsplafond voor gas en elektriciteit

Het meest ingrijpende nieuws van het jaar 2022? De oorlog in Oekraïne en de daaropvolgende prijsstijgingen voor energie hebben het nieuws beheerst. In reactie hierop heeft het kabinet een prijsplafond voor gas en elektriciteit ingesteld, per 1 januari 2023. Hoeveel u per maand kunt verbruiken, hangt af van wanneer u de jaarrekening ontvangt. In dit artikel gaan we uitgebreid in op de praktische uitwerking van dit prijsplafond. Daarnaast bespreken we wat voor u geldt, mocht u stadsverwarming of geen slimme meter hebben.

Reguliere energieprijzen omhoog

Zolang u binnen de grenzen van het prijsplafond blijft, bent u het voordeligst uit. Want voor elke kilowattuur of kubieke meter boven dit plafondverbruik betaalt u het reguliere tarief van uw leverancier. En bij de grootste aanbieders op de markt gaan de energieprijzen per 1 januari 2023 fors omhoog. Dit komt mede door de verhoging van de energiebelasting. De btw op energie is halverwege 2022 tijdelijk naar 9 procent gegaan, maar zal in 2023 weer 21 procent bedragen. Uit welke componenten uw energierekening nog meer bestaat, leggen we in dit artikel uit.

Subsidieregeling voor huisisolatie uitgebreid

Daarnaast kunt u op de lange termijn geld besparen als u uw woning isoleert en verduurzaamt. De Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) bestaat al langer, maar wordt vanaf 1 januari 2023 toegankelijker voor consumenten. Want u hoeft niet meer 2 isolatiemaatregelen tegelijk door te voeren in uw woning, 1 maatregel volstaat. Als u dat na 1 april 2022 heeft gedaan, komt u al in aanmerking voor subsidie. Deze bedraagt ongeveer 15 procent van de gemaakte kosten, voor ingrepen als een spouwmuurisolatie. En als u binnen 24 maanden meer maatregelen neemt, stijgt de aanvankelijke subsidie naar 30 procent. Via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland vindt u meer informatie over de ISDE.

Elektriciteit
Lees ook: Waarom niet alleen gas, maar ook elektriciteit veel duurder is geworden

Veranderde belastingregels voor werkenden

De verhoogde btw op energie is niet de enige verandering op het gebied van belastingen. Voor werkenden wijzigt de 1e belastingschijf. Deze gaat van 37,07 procent over het inkomen tot 73.031 euro naar 36,93 procent over het inkomen tot 69.398 euro. Daarnaast gaat de arbeidskorting omhoog, wat werkenden naar verwachting 500 euro gaat schelen. De reiskostenvergoeding stijgt van 0,19 naar 0,21 euro per kilometer. Voor zzp’ers en andere zelfstandigen is er minder gunstig nieuws. De zelfstandigenaftrek daalt van 6.310 naar 5.030 euro, als aanzet van een verdere afbouw in de komende jaren. Verder gaat het heffingsvrije gedeelte van uw vermogen omhoog. In 2023 hoeft u over de 1e 57.000 euro van uw vermogen geen belasting te betalen, in plaats van 50.650 euro.

Minimumloon, AOW en andere toeslagen stijgen

Het kabinet wil in 2023 de koopkracht op peil houden, ondanks alle prijsstijgingen. Na de jaarwisseling zal het minimumloon met ruim 10 procent stijgen, is op Prinsjesdag al duidelijk geworden. Aan dit minimumloon zijn diverse toeslagen gekoppeld, waaronder de AOW. Daardoor gaat de AOW in 2023 met hetzelfde percentage (bruto) omhoog. Het nettobedrag valt lager uit. Hetzelfde geldt voor onder meer de WW, WIA, WAO en de Ziektewet. Daarnaast stijgen de huur- en zorgtoeslag en blijft de energietoeslag voor huishoudens met een laag inkomen van kracht. Ook zijn pensioenfondsen nu in staat om de aanvullende pensioenen laten stijgen.

Energietoeslag
Lees ook: Energietoeslag blijft van kracht in 2023: in welke gemeenten kunt u géén aanvraag over 2022 doen?

Zorgverzekeringen worden duurder, collectiviteitskorting vervalt

Niet alleen de boodschappen en de energierekening, maar ook de zorgverzekeringen gaan in 2023 de hoogte in. De basisverzekering stijgt met gemiddeld 10 euro per maand. Daarnaast verdwijnt de collectiviteitskorting als u, bijvoorbeeld via uw werkgever, een collectieve zorgverzekering afsluit. Kortingen voor aanvullende verzekeringen blijven overigens wél bestaan. Verder verdwijnt de vergoeding voor vitamine D uit het basispakket.

Jubelton gaat verdwijnen, (meeste) huren omhoog

Wilt u uw (klein)kinderen helpen om een huis te kopen of te verbouwen? Sinds 2017 is het – voor wie het zich kan permitteren natuurlijk – mogelijk geweest om eenmalig een belastingvrije schenking van ruim 100.000 euro te doen. Maar per 1 januari 2023 keldert deze jubelton van 106.671 naar 28.947 euro. In 2024 gaat de regeling zelfs helemaal verdwijnen. En stel dat u in 2022 zelf een jubelton-bedrag gekregen heeft? Dan heeft u geluk en kunt u dit tot 31 december 2024 nog in een huis of een verbouwing investeren.

Bewoners van huurwoningen krijgen waarschijnlijk te maken met hogere woonlasten. Particuliere verhuurders mogen direct na de jaarwisseling de huren met maximaal 4,1 procent laten stijgen. Voor sociale huurwoningen verandert de wetgeving per 1 juli. Als de (kale) huur hoger is dan 300 euro per maand, mag deze met maximaal 3,1 procent omhoog. Is deze lager, dan mag er maximaal 25 euro bij. Bewoners van een corporatiewoning met een laag inkomen hoeven juist minder huur te betalen. Per 1 juli geldt er een maximum van 575 euro per maand.

Klimaatmaatregelen: vliegbelasting, accijnsverlaging, btw op zonnepanelen

Het kabinet maakt werk van een verminderde CO2-uitstoot en doet dat onder meer door de vliegbelasting fors te verhogen. Deze gaat van 7,95 naar 26,43 euro per vliegticket, voor zowel lange als korte vluchten. Tanken daarentegen blijft relatief goedkoop in de 1e maanden van het nieuwe jaar. Het kabinet trekt de in april 2022 doorgevoerde accijnsverlaging nog even door in 2023. Pas vanaf 1 juli komt de accijnsverlaging op benzine, diesel en lpg te vervallen. De accijns op pakjes sigaretten en shag gaat dan weer omhoog, vanaf 1 april 2023.

tanken
Lees ook: Goedkoper tanken per 1 april 2022 door accijnsverlaging

Wel stimuleert de overheid het gebruik van elektrische auto’s, bijvoorbeeld via subsidies. Als u een dieselauto heeft, zorg dan dat er een goed functionerend roetfilter in zit. Dit wordt namelijk een verplicht onderdeel van de APK. Daarnaast hoeft u vanaf 1 januari 2023 geen btw meer te betalen bij de aanschaf van zonnepanelen, waardoor dit goedkoper wordt. De voordelige salderingsregeling blijft voorlopig nog bestaan, maar verdwijnt stapsgewijs tussen 2025 en 2031. Daarover geven we in dit artikel meer uitleg.

Trein, bus, tram en metro worden duurder

Als u met de trein, bus, tram en/of metro reist, ontkomt u niet aan de prijsstijgingen. De NS heeft bekendgemaakt dat een gemiddelde treinreis 4,3 procent duurder wordt vanaf 1 januari 2023. Dat geldt vooral voor losse ritten, want de prijs van de abonnementen Altijd Vrij en Traject Vrij daalt juist met 2,4 procent.

Het landelijke basistarief – het minimumbedrag om in te stappen – voor bus, tram en metro stijgt van 1,01 naar 1,08 euro. De stadsvervoerders in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag laten bovendien het tarief per kilometer stijgen. In de tussentijd doet ook het inchecksysteem OVpay zijn intrede. Dit inchecken met bankpas, mobiele telefoon of smartwatch moet uiteindelijk de ov-chipkaart vervangen. Op MAX vakantieman kunt u hier meer over lezen.

trein
Lees ook: Digitip: zo kunt u uitzoeken hoe druk het is in de trein

Aanpassing coronawet

Het coronavirus is in de loop van 2022 naar de achtergrond verdreven. Maar definitief afgesloten is het coronatijdperk nog niet, terwijl er bovendien nog meer luchtwegvirussen rondwaren. De zogeheten Wet Publieke Gezondheid bestaat ook nog, maar dat zal vanaf 2023 in aangepaste vorm zijn. De Tweede Kamer heeft vlak voor de jaarwisseling voor een voorstel van GroenLinks en de PvdA gestemd. Mocht er weer een pandemie oplaaien, met ingrijpende maatregelen tot gevolg, dan zijn deze maatregelen maximaal 8 weken geldig.

“Tijdens de coronacrisis was het extra moeilijk voor mensen om de maatregelen vol te houden, omdat onduidelijk was hoe lang ze zouden duren”, reageert Lisa Westerveld, Kamerlid namens GroenLinks. Het kabinet kan eventuele nieuwe maatregelen dus niet meer onbeperkt blijven verlengen. “Door een ‘wekker’ te zetten voor de zware maatregelen weet iedereen waar ze aan toe zijn.”

Dokter Ted coronavirus
Lees ook: Dokter Ted over coronavirus: “Verwachting dat het zoiets wordt als de griep”

Hondenbelasting verdwijnt in steeds meer gemeentes

Het aantal Nederlandse gemeentes waar hondenbezitters extra belasting moeten betalen, wordt elk jaar kleiner. Met ingang van 2023 komt de hondenbelasting in Edam-Volendam, Beverwijk, Noordwijk, Middelburg en Zwijndrecht te vervallen. In dit artikel gaan we dieper in op de hondenbelasting en leggen we uit waarom gemeentes hiermee stoppen of juist doorgaan.

Misleidende ‘van-voor’-prijzen verdwijnen

Een airfryer van 70 euro, maar nu voor 50 euro. Klinkt als een aantrekkelijke korting, toch? Maar pas op: in werkelijkheid verhogen sommige winkeliers snel hun prijzen, voordat ze dit soort kortingen aanbieden. Vooral rondom Black Friday en de feestdagen komen dit soort misleidende kortingsacties voor. Dit is vanaf 1 januari 2023 verboden, behalve voor eten en andere beperkt houdbare producten.

nepaanbiedingen
Lees ook: Webwinkels stunten met nepaanbiedingen

Van 344 naar 342 gemeentes

Belangrijk nieuws voor de inwoners van Hellevoetsluis, Brielle en Westvoorne. Deze 3 gemeentes gaan per 1 januari 2023 op in een nieuwe gemeente, genaamd Voorne aan Zee. Het betekent dat Nederland 2 gemeentes inlevert en van 344 naar 342 gaat.

Helmplicht voor snorfietsers

Na de jaarwisseling dient u, ter bescherming, een helm te dragen als u op een snorfiets rijdt. ‘Die helmplicht komt er om hersen- en hoofdletsel, of nog erger, te voorkomen’, verklaart de ANWB. Wie zich niet aan deze helmplicht houdt, kan een boete van 100 euro krijgen.

NPO Radio 4 wordt NPO Klassiek

De naam NPO Radio 4 gaat in 2023 verdwijnen. Want dan gaat de radiozender, bekend van onder meer de Klassieke Top 4000, door het leven als NPO Klassiek. “We introduceren NPO Klassiek om de vindbaarheid en de herkenbaarheid van de zender te vergroten. Hierin schuilt ook onze ambitie om een gids te zijn voor iedereen die meer wil ontdekken op het gebied van klassieke muziek”, verklaart zendermanager Simone Meijer. De liefhebber van klassieke muziek kan er dus terecht voor radioprogramma’s, maar ook voor nieuws, podcasts, live-concerten, video’s en speellijsten.

(Bron: Archief, MAX vakantieman, Rijksoverheid, Tweede Kamer, GroenLinks, ANP, Rendement Online, NOS, Belastingdienst, Algemeen Dagblad, NU.nl, ANWB, Independer, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, Binnenlands Bestuur, Business Insider. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    martinb says:

    Tja , de burgers mogen alles weer ophoesten.