Van koop- naar huurwoning? Dit komt er allemaal bij kijken
Publicatiedatum: 15 juli 2024
Uw koopwoning verkopen en inruilen voor een (kleinere) huurwoning, het kan om meerdere redenen verstandig zijn als u op leeftijd bent. Ten 1e wordt uw koopwoning misschien te groot voor u, ten 2e kan het financiële voordelen hebben. Maar is het ook een garantie voor een onbezorgde oude dag? Of zijn er toch zaken om rekening mee te houden? Wij leggen uit wat er bij de overstap van huiseigenaar naar huurder komt kijken.
Veel Nederlanders willen van koop- naar huurwoning
Dat het gras vaak groener is aan de overkant, kunnen veel Nederlanders bevestigen. 1,8 miljoen huishoudens wonen liever anders, concludeert De Nederlandsche Bank eind 2023 na eigen onderzoek. 14 procent van die 1,8 miljoen huishoudens – vooral 65-plussers en inwoners van stedelijke gebieden – heeft een eigen huis, maar wil liever huren.
Hoe kunt u de overwaarde van uw koopwoning inzetten?
Zeker als u al lange tijd in uw koopwoning zit, kan dit een serieuze overweging zijn. U heeft dan een groot deel van de hypotheek al afbetaald, daarnaast is de kans groot dat u veel overwaarde heeft opgebouwd. Een verbouwing is duur en misschien wordt de woning toch al te groot voor u. Dan kunt u de woning verkopen en verhuizen naar een huurwoning. Uw overwaarde is dan een appeltje voor de dorst, want u kunt dit bedrag na 3 jaar vrij besteden. Voor die tijd kunt u de overwaarde gebruiken voor de aanschaf van een nieuw huis, zoals we verderop in dit artikel uitleggen.
Maar houdt u na die 3 jaar een groot bedrag over, dat u niet meteen uitgeeft en bijvoorbeeld op uw spaarrekening zet? Wees er dan op bedacht dat dit onder uw vermogen valt. En dat u hier dus vermogensbelasting over betaalt. In 2024 geldt dat voor vermogens van boven de 57.000 euro (alleenstaanden) of 114.000 euro (fiscale partners). Bovendien heeft u dan zo veel geld op de bank staan dat u niet meer in aanmerking komt voor huurtoeslag.
Wat zijn de voordelen van huren?
Het verhuizen naar een huurwoning heeft meerdere voordelen. Zo bent u niet meer zelf verantwoordelijk voor onderhoud en reparaties. Want als er iets kapotgaat, kunt u daar de verhuurder voor inschakelen. U hoeft zich geen zorgen te maken over een mogelijke waardevermindering, al is het alsnog belangrijk om de WOZ-waarde van uw huurwoning in de gaten te houden. En u hoeft geen onroerendezaakbelasting (OZB), eigenwoningforfait en eventuele bijdrage aan de Vereniging van Eigenaren (VvE) meer te betalen.
Wat zijn de nadelen van huren?
Aan de andere kant vervallen een aantal fiscale voordelen als u een koop- voor een huurwoning verruilt, zoals de hypotheekrenteaftrek. Bovendien heeft u niet altijd de vrijheid om grote veranderingen aan de woning door te voeren. Denk aan een verbouwing van de badkamer, de installatie van een traplift of andere praktische ingrepen voor als u een dagje ouder wordt. En houd er rekening mee dat uw verhuurder het recht heeft om elk jaar de huur te verhogen. Wel zijn per 1 juli 2024 2 belangrijke huurwetten aangenomen, ontworpen door vertrekkend minister Hugo de Jonge. Zowel de wet betaalbare huur als de wet vaste huurcontracten moet huurders extra bescherming bieden.
Van koop- naar huur- en toch weer naar koopwoning?
En wat als u naar een huurwoning verhuist, maar binnen 3 jaar toch weer een huis wil kopen? Volgens de bijleenregeling van de Belastingdienst dient u hiervoor de openstaande overwaarde van uw vorige koopwoning te gebruiken. Doet u dat niet, omdat u de overwaarde bijvoorbeeld al ergens anders aan heeft besteed, dan heeft dit nadelige gevolgen voor uw hypotheekrenteaftrek. Heeft u bijvoorbeeld een overwaarde van 150.000 euro? En sluit u voor uw nieuwe koopwoning een hypotheek van 450.000 euro af? Dan kunt u slechts voor 300.000 euro (450.000 minus 150.000) hypotheekrenteaftrek gebruiken. En dat kan u veel extra geld kosten.
Wacht u langer dan 3 jaar met het kopen van een nieuwe woning, dan geldt deze beperking niet meer. Als u in deze situatie zit, zorg dus dat u goed geïnformeerd bent over deze bijleenregeling. U kunt een financieel adviseur of een bekende met kennis van zaken inschakelen. Daarnaast heeft de Belastingdienst een rekenhulp. Hiermee kunt u de financiële gevolgen in kaart brengen, mocht u gebruik willen maken van de bijleenregeling. Verder kunt u Vereniging Eigen Huis inschakelen. En wilt u helemaal niet verhuizen, dan kunt u alsnog uw overwaarde opnemen voor andere doeleinden, bijvoorbeeld een schenking aan uw (klein)kind. In dit artikel geven we meer uitleg over de overwaarde.
Koop- of huurwoning, wat is beter?
Of u voordeliger uit bent met een koop- of huurwoning, is voor iedereen anders en hangt van verschillende factoren af. Uw opgebouwde overwaarde speelt een belangrijke rol, maar dat geldt ook voor de actuele hypotheekrente en uw persoonlijke financiële situatie. Breng dus goed in kaart wat uw maandelijkse inkomsten en uitgaven zijn, vooral als u al gepensioneerd bent of binnen 10 jaar met pensioen gaat.
En sta er tot slot bij stil dat het vinden van een geschikte huurwoning net zo lastig kan zijn als het vinden van een koophuis. Of u in aanmerking komt voor een sociale huurwoning, kan per gemeente en per woningcorporatie verschillen. Daarnaast kunt u te maken krijgen met wachtlijsten en lotingen. Helaas is het soms gemakkelijker gezegd dan gedaan om een nieuwe woning te vinden, of het nu een koop- of huurwoning is.
(Bron: Archief, De Nederlandsche Bank, ABN Amro, NU.nl, Oversluiten.nl, Van Bruggen Adviesgroep, 50plushypotheek.nl, Funda, Belastingdienst, Rijksoverheid, Vereniging Eigen Huis. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik ben in 2012 gestopt met werken.
Wij hadden ons huis al enige tijd te koop staan want het plan was dat te grote huis met twee verdiepingen te verkopen en elders kleiner en gelijkvloers te gaan wonen. Want je weet dat traplopen ooit moeilijker wordt en regeren is vooruitzien.
In eerste instantie wilden we een koophuis maar aangezien we naar Duitsland wilden verhuizen (vanwege meer natuur en meer stilte), leek het verstandig maar eerst iets te huren en dan ter plaatse rond te kijken naar iets passends.
Dus huurden we in de streek waar onze voorkeur naar uitging een mooi appartement met uitzicht op de bergen aan de rand van een natuurreservaat. Het omvatte 72 vierkante meter leefruimte en 30 vierkante meter balkon aan twee zijden en we hadden nog een kelderruimte en een droogruimte in de kelder. En een garage.
Meer dan genoeg voor ons tweeën en we waren snel klaar met stofzuigen en dergelijke.
Dat beviel allemaal zo goed dat wij daar nu nog steeds wonen.
Want al snel bedachten wij dat we met het stijgen van de leeftijd ook de nieuwe woning een keer zouden moeten inruilen voor een bejaardenhuis.
En de vraag is of alle kosten van het kopen van een huis en de vervolgkosten van het een en ander aanpassen aan je wensen en de daarmee verbonden sores (aannemers die niet doen wat je eigenlijk wilt of later dan gepland) ons de moeite waard waren. En zelfs of dat financieel wel zo verstandig was. Want je weet niet wat je terugverdientijd is.
Dus de notaris, makelaar en de bank hebben niks aan ons verdiend en we hebben ons niet hoeven opwinden over aannemers die hun werk niet goed doen of het budget overschrijden.
We wonen nog steeds in ons mooie appartement. De verhuurder houdt de tuin bij en laat eventuele reparaties uitvoeren. Zoals het artikel al vermeldt: de zorg voor het onderhoud is niet onze zorg.
En als we morgen willen of moeten verhuizen, dan zijn we hooguit 3 maandhuren kwijt en hoeven niet eerst een huis te verkopen.
Bovendien zijn de huren in landelijke gebieden van Duitsland aangenaam laag. Wij hebben vrienden die voor de huur van een garage in Amsterdam meer betalen dan wij voor ons appartement.
In 2015, na ruim 2 haar verhuurd te hebben, hebben we ons Nederlandse huis verkocht. Dat geld is nu te gebruiken voor welk doel dan ook. Een huis of appartement kopen doen we er heel zeker niet mee. Want huren geeft ons de vrijheid en behoedt ons voor werk en zorgen.
Ik denk dat veel mensen die ouder worden maar één ding willen: zo min mogelijk sores.
En dat hebben wij.
Wij hebben begin dit jaar (2024) ons huis verkocht. Wij hadden geen zin meer in onderhoud huis, tuis en meer van dat soort gedoe. Op dit moment wonen we in een appartement, heerlijk, alles gelijkvloers en ook geen onderhoud meer. De enige “zorg” en dat is eigenlijk een luxe zorg is de fiscale druk. De vermogensrendementsheffing (box 3 dus) zal niet mild zijn. C’est la vie, ook daar vinden we wel een oplossing voor. Hoe dan ook een aanrader vooral als je wat op leeftijd begint te komen.
Inderdaad. Het komt allemaal door het idiote idee dat vermogen dat in je huis zit, niet als vermogen gerekend wordt. Dus als je een geheel afbetaald huis hebt van 2 miljoen euro ben je vandaag misschien een arme sloeber; maar als je dat huis morgen verkoopt, ben je ineens multimiljonair.
Wij hebben hetzelfde gedaan, 85 euro vve kosten en geen sores.
Van de verkoop nog wat extra zaken laten aanleggen en klaar voor thuiswonen zonder thuishulp!!
Wij zijn er ook mee bezig om ons huis te verkopen en kleiner te gaan huren.
Het is gemakkelijker gezegt als gedaan.
A) worden hier in Alkmaar alleen maar woontorens gebouwd van soms 15 hoog, te dicht op elkaar en veel te duur zowel huur als koop en uiteindelijk veel te klein. Bovendien word veel aan de ring gebouwd waar je dus in de herrie van het verkeer zit
B) vrije sector huur is er weinig en ook veel te duur
C) sociale huur kom ik niet voor in aanmerking
D) de wachtlijst is zo’n 10jaar
Uiteindelijk blijf je zitten waar je zit voor weinig. Zo denken er velen over.
Bovendien heeft u dan zo veel geld op de bank staan dat u niet meer in aanmerking komt voor huurtoeslag.……. Wat een vreemde conclusie is dit! Huursubsidie is immers bedoeld voor de minder draagkrachtigen. Als je voldoende werkt, voldoende verdient, voldoende geld hebt, heb je helemaal geen recht op subsidies. Het lijkt wel of er tegenwoordig gedacht wordt, uitgerekend wordt hoe je zoveel mogelijk subsidies kunt krijgen!
Helemaal eens met uw reactie. Mensen snappen niet waar sociale subsidies voor bedoeld zijn en hoe ze gefinancierd moeten worden. De hebberigheid en afgunst zijn tegenwoordig verschrikkelijk.
In 1997 zijn wij al in een appartement gaan wonen wat op de superslechte vve na een goede keuze is geweest. Mede door de waardeloze vve willen wij ons appartement nu verkopen en in een senioren appartement of woning gaan wonen(sociale huur) maar dat is niet eenvoudig hoor! Ben 74 en al van rond mijn 18e ingeschreven bij een woningbouwvereniging. Door allerhande fusies van die club blijkt nu dat we pas vanaf 2010 staan ingeschreven dus vis bij iedere aanbieding achter het net. Klagen bij de
huidige wb vereniging helpt ook al niet.
Ik zou best willen verhuizen naar een kleinere woning, maar ik betaal nu een hypotheek van 500 euro per maand en als ik iets wil huren ga ik minimaal 1200 euro per maand betalen, daarom blijf ik maar zitten.