Naar cookieinstellingen
AOW alleenstaand samenwonend

Van alleenstaanden-AOW naar samenwonenden-AOW: hoeveel minder geld krijgt u dan?

Bent u AOW-gerechtigd en is uw partner dat ook? En hebben jullie elk een eigen adres, maar willen jullie gaan samenwonen? Helaas is dit iets om wel 2 keer over na te denken, vanwege de financiële gevolgen. Of u beiden een AOW voor alleenstaanden of een AOW voor gehuwden/samenwonenden heeft, er zit een wereld van verschil tussen.

Van alleenstaand naar samenwonend: hoeveel minder AOW krijgt u dan?

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) is de instantie die uw AOW-uitkeringen uitbetaalt, inclusief vakantiegeld. In 2024 doet de SVB dat op deze 12 data. Om te bepalen welke AOW-uitkering u krijgt, gaat men uit van 2 scenario’s. Óf u bent alleenstaand óf u bent samenwonend en/of getrouwd.

Sinds 1 januari 2024 hebben alleenstaanden recht op 1.459,53 euro netto per maand (met loonheffingskorting) of 1.166,11 euro netto per maand (zonder loonheffingskorting). Voor gehuwden en samenwonenden gaat het om 991,87 euro netto per maand (met loonheffingskorting) of 792,79 euro netto per maand (zonder loonheffingskorting). De hoogte van de AOW-uitkeringen verandert overigens elk half jaar. Per 1 juli 2024 gelden dus nieuwe bedragen.

Maar nog altijd gaapt er een groot gat tussen de AOW voor alleenstaanden en de AOW voor gehuwden/samenwonenden. Ontvangen uw partner en uzelf allebei een alleenstaanden-AOW met heffingskorting? En gaan jullie vervolgens samenwonen? Dan lopen jullie samen zo’n 1.000 euro netto per maand mis. Als jullie allebei een AOW zonder heffingskorting hebben, kan het verschil ongeveer 750 euro netto zijn. Wat er verder komt kijken bij loonheffingskorting op uw AOW en aanvullend pensioen, leggen we in dit artikel uit.

57 verjaardag AOW pensioen hypotheek
Lees ook: 57e verjaardag, 10 jaar voor de AOW-leeftijd: welke financiële zaken verdienen dan extra aandacht?

Alleenstaand, samenwonend, gehuwd… En nog veel meer leefvormen

Het medium Business Insider portretteert in juni 2024 de 64-jarige Vera (gefingeerde naam), die mantelzorger is voor haar moeder én haar 75-jarige partner. Hoewel ze al een huurwoning in de vrije sector heeft gevonden, is samenwonen alsnog niet haalbaar voor haar. De financiële gevolgen zijn simpelweg te groot, ook omdat Vera’s partner dan geen recht meer heeft op de nabestaandenuitkering die hij ontvangt. Want wie hertrouwt, een geregistreerd partnerschap aangaat of samen gaat wonen, maakt geen aanspraak meer op een bestaande nabestaandenuitkering, zoals Rijksoverheid hier uitlegt. Voor veel AOW-gerechtigden kan dit een reden zijn om toch alleen te blijven wonen, ondanks de grote woningtekorten in Nederland.

De tweedeling tussen alleenstaand en samenwonend/gehuwd bestaat al sinds de jaren 50, een tijd waarin huwelijken nog de standaard zijn. Maar anno 2024 is circa 40 procent van de AOW-gerechtigde doelgroep alleenstaand. Eigenlijk zijn deze criteria dus achterhaald, vindt ook de SVB zelf. “In totaal hebben we nu te maken met 21 leefvormen, waardoor de criteria en uitkomsten niet altijd consistent zijn”, vertelt SVB-bestuurder Diana Starmans in november 2023 aan Het Financieele Dagblad. “De regeling is te complex geworden, niet meer van deze tijd.”

Tot de 21 leefvormen behoren onder meer LAT-relaties, samengestelde gezinnen of volwassen kinderen die bij hun (groot)ouders inwonen, tijdelijk of permanent. Of wat te denken van deze casus van Meldpunt, over de 80-jarige Lydi en de 67-jarige Tom? Lydi verhuurt al bijna 30 jaar woonruimte aan Tom, in ruil voor de mantelzorg die ze levert. Tom heeft namelijk een permanente zorgbehoefte, vanwege zijn verslavingsverleden. Maar als Tom de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt, sinds 2024 is dat 67 jaar, moet Lydi haar alleenstaanden-AOW inruilen voor een gehuwden-AOW. Tom ontvangt dezelfde lage uitkering, hoewel hij geen relatie met Lydi heeft en niet met haar getrouwd is.

Verpleeghuis AOW
Lees ook: Wat gebeurt er met uw AOW als uw partner naar het verpleeghuis moet?

Kunnen we nieuwe AOW-wetgeving verwachten?

Na de uitzending van Meldpunt heroverweegt de SVB deze zaak, waarna Lydi en Tom alsnog allebei een alleenstaanden-AOW van de SVB krijgen. En voor beiden scheelt dat een flinke slok op een financiële borrel. Desondanks bewijst deze casus dat de AOW-regels zelf aan hun pensioen toe zijn, stelt Rogier de Haan (MAX Ombudsman). Omdat er tegenwoordig zoveel meer smaken zijn dan alleenstaand en gehuwd/samenwonend, is het risico op een verkeerde inschatting groter. De SVB ziet zelf ook in dat een herziening van de regels noodzakelijk is.

Maar of dat op korte termijn gaat gebeuren, is weer een tweede, mede afhankelijk van politieke keuzes. Verder hoopt de SVB meer bevoegdheden te krijgen, zoals gegevens van AOW-gerechtigden opvragen bij het UWV en de Belastingdienst. Op die manier wil men de woonsituatie van AOW-gerechtigden beter in kaart brengen. “Tot nu toe mogen we het nog niet vanwege de privacywetgeving. Hierover zijn we in gesprek met het ministerie”, aldus SVB-bestuurder Starmans eind 2023, in haar interview met het FD.

Er ging iets mis met de AOW van de SVB
Lees ook: Cisca Dresselhuys: ‘Onschuldige AOW-fraudeur’

(Bron: Archief, MAX Meldpunt, Sociale Verzekeringsbank (SVB) Business Insider, Het Financieele Dagblad, Rijksoverheid. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (28)

    Nel Wit says:

    Wij gaan 74 en 77 jaar ook samenwonen, Vinden het heel erg dat we er financieel zo veel op achteruit gaan, ook omdat we in een vrij duur verzorgingshuis complex komen . Maar mijn parten heeft het nodig . En om op mijn leeftijd weer te verhuizen moet ik een nieuwe woning zien te krijgen van de woningbouw, en dat kan lang duren. Dus toch maar besloten samen te gaan wonen. Hoop dat er snel een andere regeling komt. Want we willen ook lekker blijven eten. Gr. Nel

    willma says:

    Als je gaat samenwonen is het logisch dat je aow gelijk wordt gesteld aan iedereen die al jaren samenwoont. Je kosten worden toch minder, woonlasten en energie alleen al!

      rijo says:

      Dat is wel zo ,maar het is nog steeds geen vetpot als je alleen aow krijgt .
      Er zijn nog een heleboel mensen van deze generatie die geen aanvullend pensioen hebben en net aan rond kunnen komen . En daarom een lat relatie hebben .
      Voordeel is voor de woningzoekenden er komen meer huizen beschikbaar komen !
      En het scheelt de overheid weer want dan hoeven ze geen extra subsidie b.v. Voor de huur ect .
      Dus er zijn dus ook weer voordelen ,en ze hebben wat meer te besteden ,daar hebben het bedrijfsleven weer voordelen van . En de oudere kunnen wat leuke dingen doen weer zi in het verleden geen geld voor hadden . Zo als een keertje uit eten of naar een musical.,wat bij de jongeren heel normaal wordt gevonden .om te gaan stappen of naar een festival te gaan .dat hebben zij nooit gehad ! Zij moesten thuis blijven voor de kinderen zorgen want er was geen subsidie voor kinderopvang.
      Zo zie je maar alles heeft 2 kanten .

      ellie says:

      Wat zeuren mensen toch altijd. Je hebt het beter dan 50 jaar geleden. Toen moest je ieder dubbeltje om draaien.

    willma says:

    Klopt helemaal, veel ouderen hebben geen vetpot. Maar als mensen gaan samenwonen na hun pensioengerechtigde leeftijd en ze zouden hun Aow houden voor alleenstaande, dan moeten ook de ouderen die al altijd samenwonen AOW voor alleenstaande krijgen. Dat zal teveel geld kosten en gaat dan niet gebeuren.
    Het is geen makkelijk onderwerp

      Anton63 says:

      Zou dat teveel gaan kosten? Mijn vrouw en mij is tijdens ons werkzame leven ook nooit gevraagd of aangeboden minder premie te betalen omdat we getrouwd waren.

      pronk01 says:

      Dat kost niet meer geld of teveel geld. Dit geld is er immers al omdat de betrokkene dit al zijn hele leven lang betaald heeft. De politiek is onbetrouwbaar.

    tonie says:

    Hallo, ten eerste wanneer dit wordt geplaatst graag anoniem.
    Was getr vrouw overleden, dus alleenstaand kreeg toen al AOW. Dus had ik het wel goed kreeg nog huurtoeslag en pensioen. Nu gelukkig getrouwd en uiteraard wonen we samen ( woning mijn vrouw beschikbaar voor anderen) Krijg nu AOW €.991,00 plus pensioen en huurtoeslag, maarrr benevens wel bij aan het werk anders kunnen we het niet redden. Mijn vrouw is nog geen AOWer en kreeg toen ze alleen was als gescheidene een alimentatie. Nu dus niets meer dat klopt ook. Ze krijgt geen uitkering want ze kon niet werken ( 2 keer een nekhernia gehad ) dus al met al je wordt overal in beperkt. Je gaat trouwen dus je zorgt voor doorstroming qua woning. Het is een pijnhoop daar in het mooie DenHaag. Het wordt tijd dat ze daar wat aan doen. Waar we recht op hebben. We hebben inzet plichten gedaan en nu moeten we boeten. Maar niet te spreken over wat de regering voor andere instellingen doen en dat kan wel. .

    pvaneijden says:

    Beste..,
    Het is inderdaad te gek dat je niet kan trouwen vanwege het AOW verschil toz van alleenstaande.
    Velen die alleen in een groot huis wonen.
    Ook zijn er veel boven de 70 jr die ook geen goed pensioen hebben.
    Bijv. Geen kleding kunnen kopen of op vakantie, geen auto meer. Misschien af en toe een terrasje nemen. Het verschil is te groot, ook inclusief de toeslagen meegerekend.
    Mannen verbruiken weliswaar minder, maar vrouwe hebben gewoonweg meer nodig aan onderhoud.
    Hoe traag is de overheid? Jaren kost het om iets aan te passen.
    Ook deze nieuwe regering gaat niet snel hoor, zieltjes winnen daar gaat het toch om.
    Ik wil niet klagen, maar het beeld is er ook naar gemaakt.
    Ik 86 jr leeftijd.

      Ria70 says:

      Gehuwden of samenwonenden worden door deze regeling dubbel benadeeld. Krijgen minder AOW en de vasten lasten zoals gas water elektriciteit en boodschappen is wél dubbel aan verbruik. Gelukkig deel je de huursom, is het enige voordeel. Een 991,87 met minimale pensioenopbouw is met 2 pers. erg pittig rondkomen. Kan nauwelijks tot geen activiteiten doen.
      Ook gehuwden of samenwonenden zouden hetzelfde bedrag ala alleenstaanden moeten ontvangen.
      De regeling is zo niet van deze tijd!
      De overheid of beleidmakers zijn te partijgericht bezig en minder bevolkingsgericht. Anders zou het allang op de agenda staan!

      ellie says:

      Dan trouw je niet !,,, Dus het gaat om het geld, je hebt ook minder kosten aan huur stookkosten verzekeringen voor je huis enz. Wees eens een keer tevreden. En meer meer meer heeft geen zin . Werkenden willen ook meer dus logisch dat alles dan duurder wordt.
      Geld groeit nu eenmaal niet aan een boom.

    ellebel says:

    Te belachelijk voor woorden
    Een vriend in huis genomen omdat hij zijn huis moest verkopen stond onder water
    Hij kan niet aan een ander huurhuis komen wachtlijst ruim 8 jaar.
    We krijgen geen huursubsidie…is ook niet nodig we zorgen voor elkaar scheelt ook kosten zoals thuiszorg
    We hebben ons levenlang gewerkt en zullen er nu voor gestraft worden dit terwijl we zelfs een huurhuis vrij laten zodat er een vrij blijft voor de jongere generatie
    Hoe dan …..stomme regels allemaal hier in Nederland

    john smit says:

    En daarom gaan mijn vriendin en ik niet samenwonen. Jammer van dat ene huis dat nou niet op de markt komt.

    gerendin says:

    Bekijk het eens van een andere kant, als je gaat samen wonen heb je ook maar 1 huis,1 huur,1 energie rekening, voor 1 huis verzekering en gezamenlijke de boodschappen maar 1 huis om schoon te houden
    minder inkomsten maar ook minder lasten en als je graag bijelkaar wilt wonen zou ik dat er voor over hebben.

      pronk01 says:

      Maakt niet uit. Je hebt je hele leven premies betaald en daarbij werd er géén rekening gehouden met woonsituatie, huwelijkse staat, etc. Je betaalde het gewoon…
      Pure diefstal van de politiek.

    f.stout says:

    Wij mogen dus wel als stel ons hele werkzame leven volledig betalen maar als je gepensioneerd bent en nog steeds een stel bent krijg je maar een deel uitgekeerd.

    miss Elly says:

    Volgens mij wordt er bij de inhoudingen ook geen rekening gehouden met je partner. Iedereen betaald naar loon, zonder korting.
    Maar als je de betaalde premie laat uitbetalen is opeens je woonsituatie wel bepalend?
    Ik begrijp wel dat onze Trix, die vond dat zij er gewoon recht op had, sinds het overlijden van Claus de hoge uitkering ontvangt.
    Wij doen het wel met de lage uitkering, maar ik heb gelukkig mijn partner nog.
    Inderdaad, als je getrouwd bent, samen een huishouding voert wegens bijv. mantelzorg, etc. krijg je lagere AOW.
    Waarom dan geen lagere belasting tijdens werk????

      Nicolette de Lange says:

      Goedenavond. Dit kan gewonnen worden in een rechtzaak. Waarom start niemand die? Iedereen heeft ook alleen premies betaald. Dus niets getrouwd, of samenwonen. Dat heb je ook alleen opgehoest. Dit kan gewonnen worden!! Reageert u aub. Ik zou deze casus wel voor willen laten komen. Zal zeker tot het Hof van Justie in Luxembourg gevoerd gaan worden!!@ leve Europe en zijn Unie.
      Mevrouw de Lange, in Amsterdam, aower.

    pronk01 says:

    Rare regeling. Ik heb 50 jaar gewerkt en 50 jaar premies AOW betaald. Ik ontvang als gehuwde € 792,79 euro netto, zonder loonheffingskorting.
    De alleenstaande die net zoveel jaar heeft gewerkt en net zoveel premies als ik heb betaald, ontvangt € 1.459,53 euro netto mèt loonheffingskorting.
    Het idiote is dat er onderscheid wordt gemaakt bij de uitbetaling, maar niet bij de premieheffing. Want dan maakt het niet uit of je samenwoont of niet, wel of niet gehuwd bent, enz. Dan mag iedereen wèl het volle pond betalen.
    Hieruit blijkt overduidelijk hoe onbetrouwbaar onze politiek en ons kutkabinet is.

    pronk01 says:

    Maakt niet uit. Je hebt je hele leven premies betaald en daarbij werd er géén rekening gehouden met woonsituatie, huwelijkse staat, etc. Je betaalde het gewoon…
    Pure diefstal van de politiek.

    AnkievanderBijl says:

    Als Gehuwden krijgen ze samen een bedrag, als alleenstaande krijg je meer omdat die alleen de vaste lasten moeten dragen een pak melk kost net zoveel voor een alleenstaande als gehuwde AOWers en dat is met alles zo! Dus als AOW ers samen willen wonen vallen ze onder de categorie Gehuwden en dan krijg je minder AOW dat vind ik een eerlijke beslissing! De keuze maak jezelf !

      Andre77 says:

      Klinkt simpel Ankie, als AOW ers samenwonen vallen ze onder de categorie gehuwden!
      Ik ging samenwonen in Spanje met een vrouw uit Chili, een vrouw zonder inkomen en zonder geld, wel had ze daar n huis. Dus viel ik onder de 2 woningen regeling , dacht ik..
      Omdat ze van buiten Europa is, mocht ze maar 3 maanden in Europa blijven, daarom liet ik haar inschrijven op mijn adres, zodat ze in mijn huis kon blijven wonen.
      Daar repte de 2 woningen regeling niet over, die was denk ik bedoeld voor mensen die in Nederland wonen.
      Maar ik bleek nu wel opeens samenwonend te zijn, met al mijn VOORDELEN!
      AOW pensioen van 991 euro, klein aanvullend pensioen, omdat ik part time gewerkt had om voor mijn 3 kinderen te zorgen en n vriendin zonder inkomen en geld, maar ik help haar graag.
      En ik kom nog rond ook, omdat ik in Spanje woon.
      Wel moest ik n jaar aow pensioen terugbetalen + 50 % boete, samen 13.500 euro , omdat ik n aow oplichter was.
      Dat je iemand in huis neemt die totaal geen inkomen heeft is in Nederland onvoorstelbaar.
      Dus neem ook nooit n vluchteling uit bv Oekraine in huis, want dat kost je duizenden euros!

      Nicolette de Lange says:

      Is er een goede Advocaat in huis? Ik ben gepensioneerd Juriste. Dit KAN GEWONNEN worden.

    Jop says:

    Men vergeet altijd meerderen gevolgen als je samen in 1 huis gaat wonen. Zoals belastingdienst zorgkosten van beiden samenstelde en daardoor minder of zelfs bij kleine pensioen ieder net boven een grens komt dat je wel de volle mep ieder apart moet betalen zonder tegemoetkoming zorgkosten. Indien apart word gerekend dan zullen wij zeker ieder apart zorgkosten vergoeding krijgen. Zo zal ongetwijfeld mensen zijn die ook huurtoeslag zullen krijgen als men ieder apart de inkomens en ondanks samenwonen beter financiële beter uitkomen. Jop

    gerardhenri says:

    geen recht meer heeft op het nabestaandenpensioen volgens mij klopt dit niet.

    Men heeft dan geen recht meer op nabestaande uitkering wat een overheids uitkering is.

    Allegonda says:

    In heb zelf geen woonruimte, een vriend is zo vriendelijk mij een kamer te geven zodat ik onderdak heb, omdat ik nu bij hem op 1 adres sta ingeschreven wordt ik gekort op mijn aow wij hebben geen relatie en niet samen wonend of gehuwd, die vriend werkt ook gewoon, moet ik nu boeten omdat er voor mij geen woning is??? Ik ben een vrouw van 71 jaar

    He nn ie says:

    Ik woon sinds 2006 in het buitenland. Ik heb ongeveer 70 % AOW opgebouwd. Ik ben gehuwd met een Ecuadoraanse. Inmiddels 31 jaar. Zij heeft geen enkel recht op een Ned. ( AOW ) uitkering. Wij wonen nu in Spanje. Mijn vrouw zoekt werk. Mijn AOW uitkering wordt gekort met 2 % per jaar dat ik in het buitenland verbleef plus word ik gekort omdat ik met een niet Nederlandse vrouw gehuwd ben die verder niets met Nederland heeft. Mijn netto AOW uitkering bedraagt per maand 610 euro . Ik kom hiervan rond,doordat ik weinig eet. Groetjes……

      Maximilliaan1. says:

      mijn situatie is bijna gelijk.. ik ben met een Indiase man getrouwd zodat we samen in nederland kunnen wonen, hij krijgt LOGISH geen AOW maar ik word wel gekort

      nicolette is dit een zaak????

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.