Uw hypotheek versneld aflossen, wel of niet verstandig?
Publicatiedatum: 25 april 2024
De hypotheek van uw koopwoning draagt u jarenlang met u mee. Als u extra geld heeft om opzij te zetten, kunt u alvast een deel van uw schuld aflossen. En dan bent u er eerder van af, toch? Zo simpel is het helaas niet, want er zijn veel verschillende factoren die hier een rol in spelen. Wat zijn de voor- en nadelen van het versneld aflossen?
Wat is versneld aflossen?
Als u een hypotheek afsluit, hangt het maandbedrag af van meerdere factoren. Denk aan het bedrag dat u leent, de actuele rentestand, de duur van uw rentevaste periode, plus de looptijd en het type hypotheek (bijvoorbeeld annuïteiten, lineair of aflossingsvrij). Hieruit komt een vast bedrag, dat u elke maand kwijt bent om uw hypotheek plus rente terug te betalen. Maar misschien kunt u extra geld opzijzetten om de hypotheek alvast mee af te lossen, bovenop de maandlasten die u al heeft. Dan hebben we het dus over versneld aflossen.
Hoe lost u versneld af?
Voor dit versneld aflossen kunt u 1 keer per jaar een groot bedrag opzijzetten. Ook kunt u elke maand een klein bedrag extra terugbetalen. Weet u aan het begin van het jaar al hoeveel extra geld u per maand kunt missen? Dan kunt u maandelijks een automatische overboeking naar uw hypotheekverstrekker inplannen. Informeer bij uw hypotheekverstrekker welk rekeningnummer u kunt gebruiken voor de overboeking.
Hoeveel mag u versneld aflossen?
Wat u in een heel jaar opzij mag zetten, hangt af van de exacte regels en voorwaarden van uw hypotheekverstrekker. Meestal is dit 10 à 20 procent van het oorspronkelijke bedrag. Heeft u een hypotheek van aanvankelijk 2 ton, dan mag u dus elk jaar 20.000 à 40.000 euro extra aflossen. Als u een nog hoger bedrag gebruikt om versneld af te lossen, dan moet u mogelijk de zogeheten boeterente betalen, of andere bijkomende kosten. Overigens zijn er hypotheekverstrekkers die soepeler regels hebben, als u de extra aflossing met eigen spaargeld of andere eigen middelen kunt betalen. Houd verder de looptijd van uw rentevaste periode goed in de gaten, omdat uw maandlasten dan kunnen veranderen.
Wat zijn de nadelen van versneld aflossen?
Verdiep u dus in de specifieke voorwaarden van uw hypotheekverstrekker. Ga vooral goed na welke bedragen u boetevrij af kunt lossen. Met versneld aflossen betaalt u een deel van uw schuld af, maar weegt dat op tegen de extra kosten die u maakt? En houdt u dan ook genoeg geld over om van te leven? Houd er verder rekening mee dat u niet alleen de hypotheek zelf, maar ook de rente terugbetaalt. Dat kan dan weer ten koste gaan van uw hypotheekrenteaftrek, wat dus nadelig uitpakt op uw belastingaangifte.
Wat zijn de voordelen van versneld aflossen?
Aan de andere kant kan de extra aflossing een goede investering zijn. Als u nu een gedeelte van uw hypotheekschuld boetevrij kunt aflossen, kunnen uw maandlasten omlaag. En dan ‘verdient’ u deze investering op een later moment terug. Bovendien, hoe kleiner uw overgebleven hypotheekschuld is, hoe minder risico de hypotheekverstrekker loopt. Deze kan hierdoor besluiten om u in een lagere tariefklasse in te delen, waardoor de risico-opslag in uw hypotheekrente omlaag gaat. En dan kunt u dus een lagere rente betalen. Tot slot is de kans kleiner dat u na het verkopen van uw woning met een restschuld komt te zitten, mocht de verkoop minder opbrengen dan gehoopt.
Is het wel of niet gunstig voor u?
Kortom, als u van plan bent om extra af te lossen, dan komt hier het nodige bij kijken. Versneld aflossen kan voordelig of nadelig uitpakken, afhankelijk van uw openstaande hypotheekschuld, de regels bij uw hypotheekverstrekker en de hoogte van uw inkomen. Op de lange termijn kan een extra aflossing voordelig uitpakken, maar zorg dat u op de korte termijn niet in de problemen komt. Laat u dus goed informeren door een adviseur of door een bekende die verstand van zaken heeft. Wat u nog meer kunt doen om op uw hypotheeklasten te besparen, hebben onze collega’s van Meldpunt al eens uitgelegd.
(Bron: Archief, MAX Meldpunt, Libelle, Independer, Nationale Nederlanden, Rabobank, Hypotheekshop, Business Insider, Van Bruggen Adviesgroep, De Hypotheker, Consumentenbond, Vereniging Eigen Huis. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Uiteraard is het aan een ieder om te beslissen wat verstandig is, maar wij lossen onze hypotheek schuld niet af. Wel hebben we de laatste jaren ( en nog) geïnvesteerd in isolatie, zonnepanelen en airconditioning waardoor onze energielasten ( inclusief electrics rijden ) minimaal zijn.
Uiteraard hebben we onderzocht of we bij afloop van onze hypotheek een nieuwe kunnen afsluiten
Een andere voordeel kan zijn dat je geen of minder vermogensbelasting gaat betalen.