Thuiswonend volwassen kind? Dit kunt u vragen aan kostgeld
Publicatiedatum: 17 april 2025
Kinderen kosten geld, daar kunnen we kort over zijn. Alleen nu kinderen door (onder andere) de woningnood langer thuis wonen, hebben veel ouders ook langer te maken met deze kosten. Misschien roept dit wel eens vragen bij u op over kostgeld. Maar kunt u dit wel vragen aan uw kind? En hoeveel is dan redelijk? In dit artikel vertellen we u er meer over.
Thuiswonende kinderen zijn niet gratis
Uit (financiële) noodzaak blijven veel jongvolwassenen thuis wonen. Op kamers gaan is vaak (te) duur en soms is woonruimte zelfs moeilijk te vinden. Dan kan bij de ouder(s) (blijven) wonen soms uitkomst bieden. Maar hoe gezellig misschien ook: thuiswonende kinderen zijn niet gratis.
U maakt dan ook aardig wat extra kosten. Denk aan gas, water en elektriciteit, extra boodschappen, etc. In sommige gemeenten worden lokale lasten zoals afvalstoffenheffing daarnaast hoger als u met meerdere personen in een huis woont.
Kostgeld vragen kan uw thuiswonende kind wat opleveren
Voor sommige mensen kan het lastig zijn om aan een thuiswonend, volwassen kind kostgeld te vragen. Toch is dit volgens het Nibud en Geldloket helemaal niet gek als uw kind een eigen inkomen heeft. Daarnaast kan uw zoon of dochter hier iets van leren, bijvoorbeeld door goed te beseffen dat levensonderhoud geld kost. Dit draagt ook bij aan de verdere zelfstandigheid.
Een formule die u kunt aanhouden als richtlijn
Er is niet 1 standaard kostgeldbedrag. Elke situatie is namelijk verschillend. Denk aan verschillende persoonlijke voorkeuren, inkomens, lasten en verbruik. Het beste is om samen tot een goed bedrag te komen. Maar om een redelijke vergoeding te bepalen, kijkt u volgens het Nibud eerst naar de kosten die u door wilt berekenen en dan naar de draagkracht van uw kind.
We geven u een richtlijn om uit te rekenen hoeveel kostgeld u aan uw kind zou kunnen vragen. Zet bijvoorbeeld eerst alle uitgavenposten (waar uw kind ook gebruik van maakt) op een rijtje. Op de site van het Nibud is een invulschema te vinden, waarin u kosten invult als huur/hypotheek, gas, water en elektra, boodschappen, waskosten, abonnementen en gemeentelijke heffingen.
Vervolgens berekent u de draagkracht van uw kind door het inkomen van hem of haar op te tellen bij uw eigen (totale) inkomen. Vervolgens deelt u het inkomen van uw kind door het totale inkomen en dat vermenigvuldigt u met 100. Dit percentage kunt u vervolgens weer vermenigvuldigen met het totaalbedrag dat u kwijt bent aan huishoudkosten. Hier komt een bedrag uit dat u volgens het voorlichtingsinstituut redelijkerwijs aan uw kind kunt vragen als kostgeld.
Rekenvoorbeeld ter verduidelijking
Een rekenboorbeeld: uw kind van 21 jaar loopt stage en krijgt per maand 450 euro aan stagevergoeding. U verdient zelf 2700 netto per maand en uw partner 3500 euro netto. Het totale inkomen van het huishouden is dan: 450 + 2700 + 3500 = 6650.
Hoeveel verdient uw kind van het totale huishoudinkomen? (450 : 6650) x 100 = 6,7 procent.
Stel jullie betalen 1400 euro aan huur, dan betaalt uw kind volgens deze formule: 1400 x 0,067 = 93,80 euro.
Wel willen we nogmaals benadrukken dat het een richtlijn is. Iedereen bepaalt natuurlijk zelf wat in zijn/haar gezin het meest toepasselijk en/of gewenst is. Ook kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen om het geld dat u aan kostgeld vraagt, voor uw kind te sparen en dit terug te geven wanneer hij of zij het huis uit gaat. Op dat moment kan uw kind een extra spaarpotje vast goed gebruiken.
Let altijd wel op eventuele gevolgen voor uw inkomen
Houd bij de berekening ook rekening met inkomsten die u mogelijk verliest doordat u een kostganger in huis heeft. Doordat er maandelijks meer geld binnenkomt op uw rekening kan dat bijvoorbeeld gevolgen hebben voor toeslagen die u ontvangt (huurtoeslag of zorgtoeslag). Op de site van de Belastingdienst kunt u een proefberekening maken. En heeft u een bijstandsuitkering of AOW? Vraag dan bij de uitkeringsinstantie na wat de inkomsten uit kostgeld betekenen voor deze uitkering.

Maak duidelijke afspraken met elkaar
Verder wordt geadviseerd om over het kostgeld duidelijke afspraken te maken met uw kind. Stem bijvoorbeeld af hoe het bedrag betaald wordt. Wordt het maandelijks overmaken of contant betalen? En wat doen jullie met tussentijdse stijgingen van bepaalde uitgavenposten?
Leg alle afspraken bij voorkeur vast. Stel bijvoorbeeld een contract op voor afspraken rondom het kostgeld en onderteken dit beiden. Het is verder aan te raden om na enkele maanden te evalueren of u zich allebei nog kunt vinden in de gemaakte afspraken en deze anders met elkaar aan te passen.
(Bron: Nibud, Geldloket, AD. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Bij: ‘Als ouders’ is ‘zijnde’ overbodig/incorrect.