Strengere maatregelen tegen coronavirus nodig, zoals een samenscholingsverbod?
Publicatiedatum: 23 maart 2020
Het kabinet komt maandag 23 maart 2020 opnieuw in crisisberaad bijeen om de strijd tegen het coronavirus te bespreken. Na een weekend waarin veel Nederlanders toch in groepen van het mooie weer hebben genoten, komen strengere maatregelen steeds dichterbij.
NL-Alert over 1,5 meter afstand
De overheid heeft zondag 22 maart een NL-Alert-bericht moeten sturen om Nederlanders op het hart te drukken toch echt afstand van elkaar te houden en bij verkoudheid thuis te blijven. Veel bewindspersonen hebben in televisieprogramma’s en op sociale media hun onbegrip geuit over eigenwijze Nederlanders die zich niet aan de adviezen houden. Justitieminister Ferd Grapperhaus heeft weinig goede woorden over voor mensen die de corona-adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en de overheid negeren. “Dit is helemaal verkeerd”, zegt de bewindsman in het programma EenVandaag, in reactie op de beelden van volle bossen en kustplaatsen. “We hebben instructies die precies zeggen wat je moet doen”, zegt Grapperhaus. Die instructies zijn er om kwetsbare mensen te beschermen tegen het coronavirus en een te snelle verspreiding daarvan tegen te gaan. “Ga zo min mogelijk uit huis”, roept de minister op. “Als je een frisse neus moet halen, doe dat dan met beleid. Houd echt voortdurend 1,5 meter afstand.” Nederlanders moeten ook boodschappen niet met het volledige gezin doen en opletten of de winkel zo leeg mogelijk is. “Wacht je beurt af”, aldus Grapperhaus.
Strengere maatregelen
In het vorige crisisoverleg hebben premier Mark Rutte en de belangrijkste betrokken ministers tot ingrijpende maatregelen besloten om de opmars van het virus te stuiten. Naast het crisisoverleg van het kabinet spreekt minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) maandag 23 maart ook verder met lokale besturen. Hij sluit niet uit dat dat tot verdere, strenge maatregelen leidt. “Een samenscholingsverbod kunnen we hoe dan ook instellen, als burgemeesters constateren dat mensen zich in groepen begeven en de openbare orde verstoren.” Bij een samenscholingsverbod kunnen er bekeuringen uitgeschreven worden als mensen zich in grotere groepen begeven dan is toegestaan. Grapperhaus overlegt ook met de 25 burgemeesters die de leiding hebben over een veiligheidsregio. Zij spelen een belangrijke rol in de bestrijding van het virus, omdat ze bijvoorbeeld evenementen kunnen afgelasten. Volgens De Telegraaf wordt ook gekeken naar de mogelijkheid ‘niet-essentiële’ winkels te sluiten. Mogelijk worden de adviezen iets strenger, waardoor Nederlanders worden opgeroepen slechts korte tijd naar buiten te gaan.
Burgemeester Aboutaleb over contactverbod
Een contactverbod zoals dat sinds zondag 22 maart in Duitsland geldt, “zou in beeld kunnen komen” in Nederland. Dat heeft de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb zondag in actualiteitenrubriek Nieuwsuur aangegeven. Dat veel mensen zich dit weekeinde niet aan de regels rondom het coronavirus hebben gehouden noemt hij “zorgwekkend”. Volgens hem kan het negeren van adviezen “waanzinnig veel ellende” veroorzaken. Als er zo’n contactverbod komt, dan verwacht Aboutaleb ook dat het goed te handhaven valt. In Duitsland mogen personen hooguit nog met zijn tweeën in het openbaar bij elkaar zijn, behalve families en andere huishoudens. Overtreders moeten rekening houden met een boete tot 25.000 euro.
Lockdown
Sommige oppositiepartijen willen dat Nederland helemaal op slot gaat. Het kabinet wil daar tot nu toe niet aan, maar benadrukt ook dat het per dag bekijkt welke maatregelen nodig zijn, op basis van de adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Tijdens een lockdown, zoals in bijvoorbeeld Spanje het geval is, is het verboden de straat op te gaan. Alleen met een goede reden, zoals voor boodschappen, doktersbezoek of als iemand een vitaal beroep heeft, mag het huis verlaten worden. Wie buiten is zonder goede reden krijgt een boete. In België is ook een lockdown, maar iets soepeler. Alleen winkels die in essentiële levensbehoeften voorzien zijn open. Daar vallen supermarkten, apotheken, postkantoren, tankstations en banken onder. Mits er maar 1 persoon per 10 vierkante meter wordt binnengelaten en voor de maximale duur van 30 minuten. Kapperszaken hoeven niet dicht, maar mogen maximaal 1 klant tegelijkertijd binnenlaten.
Wanneer volgende stap?
“Als mensen inderdaad vinden dat ze de regels kunnen laten voor wat ze zijn, dan ga je op een gegeven moment naar een volgende stap,” zegt Grapperhaus nog over de situatie. Maar hoe waarschijnlijk het is dat die volgende stap maandag 23 maart wordt genomen, wil de minister nog niet op vooruitlopen en zal moeten blijken na de overleggen.
Update
Maandagavond 23 maart 2020 hebben Mark Rutte, Ferd Grapperhaus, Hugo de Jonge en Martin van Rijn tijdens een ingelaste persconferentie inderdaad verscherpte maatregelen aangekondigd. U leest ze terug in ons artikel met alle overheidsmaatregelen op een rij.
(Bron: ANP, Het Parool)