Statiegeld blikjes supermarkt inleverautomaat

Statiegeld op blikjes: welke blikjes kunt u wel en niet inleveren?

Vanaf 1 april 2023 kunt u lege blikjes inleveren bij de statiegeldautomaat. Waarom komt er 0,15 euro statiegeld op de frisdrank-, water-, melk- en andere blikjes? Welke blikjes kunt wel en niet inleveren? En waar moet u nog meer op letten?

Waarom komt er statiegeld op blikjes?

De invoering van statiegeld op blikjes en plastic flesjes hangt al langere tijd in de lucht. In 2018 is er al een onderzoek naar de voordelen van de invoering hiervan geweest. Met name de blikjes zorgen voor het nodige zwerfafval en het opruimen kost geld. Het invoeren van statiegeld op blikjes en plastic flesjes moet de oplossing voor beide problemen worden. Ruim 4 jaar later, eind 2022, komen de 1e inleverautomaten op Utrecht Centraal en andere grote treinstations te staan. Een enkele supermarkt zamelt op eigen initiatief al blikjes in, maar vanaf 1 april 2023 is dit dus landelijk verplicht. U vindt de inleverautomaten niet alleen in supermarkten of treinstations, maar ook in sommige tankstations.

Welke blikjes kunt u wel en niet inleveren bij de automaat?

De blikjes die wel kunt inleveren, kunt u simpelweg herkennen aan het onderstaande statiegeldlogo. Dit zijn metalen omhulsels met een inhoud van maximaal 3 liter, voor zowel alcoholhoudende als niet-alcoholhoudende dranken. Op frisdrank-, water-, melk- of bierblikjes zit dus inderdaad statiegeld. Dat is niet het geval voor blikjes waar geen vloeistof in zit of waar u niet rechtstreeks uit drinkt. Blikken met bijvoorbeeld soep, maïs, erwten en knakworsten zijn dus niet geschikt voor de statiegeldautomaat. Die kunt u bij het PMD-afval kwijt.

Waar moet u op letten bij het inleveren?

De 1e vraag is dus: zit er wel of geen statiegeldlogo op het blikje dat u in wil leveren? Als dat wel het geval is, zorg dan bovendien dat het blikje in een zo goed mogelijke staat blijft. De barcode moet namelijk leesbaar zijn tijdens het inleveren. Een deukje is geen probleem, maar voor een geplet blikje krijgt u geen statiegeld. Want dan herkent de inleverautomaat de barcode niet.

Wat is het doel van de introductie van statiegeld op blikjes?

Grote kans dat u zo’n blikje wel eens op straat of in het bos heeft zien liggen. Jaarlijks zijn er zo’n 2,5 miljard blikjes in omloop, waarvan er 150 miljoen als zwerfafval in het milieu eindigen. De invoering van statiegeld moet hier dus een einde aan maken. In 2024 moet 90 procent van alle blikjes al bij de inleverautomaten belanden, hoopt het kabinet. De ingezamelde blikjes worden op hun beurt nieuwe blikjes, door middel van recycling.

(Bron: Archief, EenVandaag, Statiegeld Nederland, Margriet, Rijksoverheid, NU.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (4)

    John K says:

    En nu maar hopen dat er gehoor aangegeven word.Ik persoonlijk heb weinig vertrouwen in de jeugd.Daar dit de bevolkingsgroep is die het meest gebruik maakt van blik limonade.Er moet een cultuur omslag plaats vinden om al het huisvuil,blik en andere zaken deze direct in de juiste afvalverwerking te deponeren.Weg smijten als niemand het ziet.Iemand er opwijzen dat dit anders moet kost een grote mond,schoudersophalen en in het ergste geval een steekwond..

      jxminen says:

      Ik vind het wel grappig dat de oudere elke keer lopen te zeiken op de jeugd terwijl zij zelf vaak ook niet het goede voorbeeld geven. Doe het eerst zelf allemaal goed, dan heb je pas recht van spreken

    mikamo says:

    Hoezo zorgen de blikjes voor het NODIGE zwerfafval? Het is helemaal niet nodig en als iedereen zich een beetje sociaal zou gedragen, was er geen probleem. Nou nog een oplossing voor de massaal op straat gegooide peuken… En niet telkens weer alleen zeuren over ‘de jongeren’. Er zijn heel veel jongeren die zich inzetten voor een beter milieu.
    Overigens: in Duitsland heb ik gezien hoe veel blikjes uit de prullenbakken gehaald worden om in te leveren. Helaas zijn de grote prullenbakken in Nederland afgesloten of is het zeer moeilijk om blikjes en flesjes hieruit te vissen.
    Voor de duidelijkheid: ik ben gepensioneerd.

    duda says:

    En hoe ziet dat ‘ onderstaande’ logo er nu uit?