Dit zijn uw opties als u als grootouder wilt sparen voor uw kleinkind.

Sparen voor de kleinkinderen: dit zijn uw opties

Als opa of oma denkt u er wellicht wel eens over na om geld opzij te zetten voor uw kleinkind. Geld dat later goed van pas kan komen voor een rijbewijs, (koop)huis of studie. In dit artikel vertellen wij welke opties er zijn en wat de voor- en nadelen hiervan (kunnen) zijn.

Optie 1: een spaarrekening op naam van uw kleinkind

De eerste optie die we beschrijven is een spaarrekening openen op naam van uw kleinkind. De ouders van uw kleinkind moeten hier wel aan meewerken en voor tekenen. Tot uw kleinkind 18 jaar is, zijn zij namelijk de beheerder van het gespaarde geld. Zij moeten, tot uw kleinkind volgens de wet volwassen is, dan ook eventuele box 3 belasting afdragen als er een hoger bedrag op de rekening staat dan het heffingsvrije vermogen.

Zoveel kunt u belastingvrij sparen in 2025.
Lees ook: Zoveel kunt u belastingvrij sparen in 2025

Aan deze spaarrekening zou u nog een BEM-clausule kunnen toevoegen. ‘BEM’ staat voor ‘Belegging, Erfenis en andere gelden Minderjarigen’. Uw kleinkind kan dan pas bij het geld als de clausule vervalt, bijvoorbeeld vanaf 18 jaar (of later). Ook een ouder of verzorger mag dan alleen geld van de rekening halen met toestemming van de rechtbank.

Optie 2: zelf een rekening openen

Een andere optie is dat u een spaarrekening opent voor uw kleinkind op uw eigen naam. Het voordeel van deze optie is dat het geld van u blijft. Indien gewenst kunt u dan altijd nog het geld van de rekening halen of de rekening zelfs stopzetten. Wel betaalt u in dit geval zelf eventuele vermogensbelasting over het saldo op deze spaarrekening.

Een ander nadeel is dat er schenkingsbelasting betaald moet worden op het moment dat u het gespaarde bedrag overmaakt naar uw kleinkind. Schenkingen aan kleinkinderen zijn in 2024 tot 2.658 euro vrijgesteld. Als de (opgetelde) schenkingen boven dat bedrag uitkomen, dan gaat minimaal 18 procent van het bedrag daarboven naar de Belastingdienst.

Optie 3: schenken onder bewind

Nog een mogelijkheid is schenken onder bewind. Hierbij stelt u een bewindvoerder aan die over het geld beslist totdat uw kleinkind een bepaalde leeftijd (maximaal 30 jaar) heeft bereikt. U kunt zelf de bewindvoerder zijn of u kunt hiervoor iemand anders aanstellen. U legt de afspraken dan vast in een gratis schenkingsakte bij de bank, zonder dat de notaris eraan te pas komt.

Is uw kleinkind minderjarig? Dan moeten de ouders de rekening openen, maar kunt u er daarna geld op storten en bewindvoerder voor de rekening zijn. Als bewindvoerder zorgt u dus voor de geldzaken van een ander, maar wordt u niet zelf belast met eventuele kosten aan de Belastingdienst.

Optie 4: geld beleggen

Een andere laatste optie is geld beleggen. Dit kan uiteindelijk meer geld opleveren dan sparen, maar het heeft ook meer risico’s. In dit artikel geven we u een stappenplan, als u overweegt om te beginnen met beleggen. Wel goed om op te letten: ook de waarde van beleggingen moet u doorgeven aan de Belastingdienst, waardoor u mogelijk ook eventuele box 3 belasting moet afdragen.

(Bron: PlusOnline, Consumentenbond, Nibud, Belastingdienst. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    josmiltenburg says:

    Je kunt ook binnen jouw eigen spaarrekening een “spaarpotje” maken, waarin elke maand een bepaald bedrag gestort wordt , totdat het kleinkind b.v. 18 jaar oud is.