Sollicitatieplicht ouderen onder vuur

Wie op latere leeftijd opnieuw moet solliciteren komt maar moeilijk aan de bak. Regelingen om het aannemen van ouderen aantrekkelijk te maken hebben tot nu toe weinig effect en vanuit verschillende kanten zijn geluiden te horen om de regels te versoepelen.

Frustratie

Arbeidssocioloog Jan Cremers van de Universiteit van Tilburg pleit voor het afschaffen van de sollicitatieplicht van oudere werklozen. Hij wil de frustratie weghalen van steeds maar weer moeten solliciteren zonder resultaat en wil deze groep de mogelijkheid geven niet langer beschikbaar te zijn.

IOW

Wie na z’n 60e ontslag krijgt, komt na de WW terecht in de IOW. Hierbij hoeven oudere werklozen niet eerst hun spaargeld of een deel van hun eigen woning in te zetten voordat zij een volledige uitkering krijgen. Zij blijven echter verplicht te solliciteren en een passende baan te accepteren. Wie dat niet doet, krijgt als straf een lagere uitkering. Als het aan Cremers ligt worden de regels voor de IOW voor ouderen die tijdens de crisis zonder werk kwamen te zitten versoepeld.

Vrijstelling

Voorzitter Piet Fortuin van vakbond CNV Vakmensen valt Cremers bij en vindt dat er een regeling moet komen voor werkloze 55-plussers. Vanaf die leeftijd wordt het perspectief op werk minder en degenen die vrijwilligerswerk doen of mantelzorger zijn moeten vrijstelling van de sollicitatieplicht kunnen krijgen.”

Maatwerk

Meerdere deskundigen zijn het erover eens dat de regels bij ouderen niet te strikt moeten worden toegepast. Joop Schippers van de Universiteit Utrecht vindt dat instanties de regels kunnen versoepelen als “iemand aantoonbaar zijn best heeft gedaan werk te vinden, maar ondanks de 200 sollicitatiebrieven nooit is uitgenodigd. Zeg dan: één keer per kwartaal solliciteren volstaat. Dan kan hij of zij in de rest van de tijd vrijwilligerswerk doen.” Maar vrijwilligerswerk mag geen vrijbrief zijn om de sollicitatieplicht te ontlopen, stelt Schippers. Maatwerk van instanties als het UWV zijn daarin belangrijk. “Die moeten kijken naar persoonlijke omstandigheden.”

Generaal pardon

Over een generaal pardon, waarbij de sollicitatieplicht helemaal wordt afgeschaft zijn de meningen verdeeld. Volgens bijzonder hoogleraar arbeidsverhoudingen Paul de Beer van de Universiteit van Amsterdam is het dan net of het prima is dat ouderen werkloos thuis zitten. Cremers denkt voor het generaal pardon aan de groep van 61 jaar en ouder. In tegenstelling tot de rest van Europa is het voor deze groep slechter geregeld hier en is het werkloosheidspercentage onder ouderen in Nederland hoger dan het algemene werkloosheidspercentage.

Recht

Schippers ziet een gevaar in volledige vrijstelling als mensen het als een recht gaan zien. “Dan gaan zij denken: als ik op mijn 61ste wordt ontslagen, hoef ik niks meer. Zo ontstaat het gevaar dat werkgevers en werknemers het op een akkoordje gooien en ouderen massaal ontslaan, zoals in de jaren tachtig.”

(Bron: Trouw)

In de cursus succesvol solliciteren leert u wat u wel en wat u juist niet moet doen tijdens uw sollicitatie. Daarnaast legt cursusleidster Nancy Boot uit waar u precies op moet letten bij het schrijven van uw motivatiebrief en uw CV.

Geef een reactie

Reactie

    84RW256 says:

    Ben al 64 jaar en kreeg van de gemeente plots ’n oproep met absurde formulieren waarin allerlei onzinnige vragen stonden om me weer te melden voor de arbeidsmarkt/vrijwilligerswerk…Was daardoor gestrest en best onzeker…
    Heb gewoon gemeld dat ik blij mocht zijn dat ik mijn eigen huishouden nog kon doen zonder hulp en ook ’n hoop lichamelijke mankementen had…Kreeg bericht na ’n maand dat ze me verder met rust laten…
    Moet wel aan al de verplichtingen doen en niet zomaar verhuizen….Rare fratsen allemaal….