solliciatieplicht

Sollicitatieplicht afgeschaft voor Rotterdamse 60-plussers in de bijstand

Veel oudere werkzoekenden hebben moeite met het vinden van passend werk. In Rotterdam willen ze hier graag iets aan doen en daarom hoeven 60-plussers die momenteel in de bijstand zitten niet meer te solliciteren. Ook hoeven zij niet meer dele te nemen aan re-integratieprojecten. 

Geen teleurstellingen meer

In Rotterdam wonen zo’n 5.400 60-plussers met een bijstandsuitkering. Zij moeten nu nog verplicht moeten solliciteren naar een andere baan. Voor veel van hen is deze situatie uitzichtloos. “Sommige mensen hebben al meer dan 1000 brieven verstuurd. Dat leidt tot 1000 afwijzingen en 1000 teleurstellingen. Dat werkt niet. Als betaald werk voor hen niet haalbaar is, vind ik het prima als ze bijvoorbeeld vrijwilligerswerk doen”, zegt Richard Moti, wethouder Werk & Inkomen van de gemeente Rotterdam, tegen RTV Rijnmond. Alle 5.4000 Rotterdamse 60-plussers met een bijstandsuitkering mogen zelf beslissen of ze gebruik willen maken van de regeling die de gemeente aanbiedt.

Groter geheel

De plan om de 60-plussers in de bijstand niet meer verplicht te laten solliciteren vloeit voort uit afspraken die eerder dit jaar zijn gemaakt over het terugbrengen van het aantal Rotterdammers met een bijstandsuitkering. Nu zijn dat er nog 37.000, maar het stadsbestuur wil dit graag reduceren tot 30.000. Om dit te bereiken wil de gemeente meer maatwerk leveren. Naast 60-plussers, kunnen ook kwetsbare jongeren en Rotterdammers die al meer dan 5 jaar een bijstandsuitkering ontvangen rekenen op extra begeleiding. Voor zover bekend is Rotterdam de eerste gemeente in Nederland waar de sollicitatieplicht vervalt voor 60-plussers die in de bijstand zitten.

Meeste bijstandsuitkeringen in Rotterdam

Van alle 4 de grote steden is Rotterdam de stad waar de meeste ontvangers van een bijstandsuitkering wonen. In Utrecht ligt het aantal volgens recente metingen van het Centraal Bureau voor de Statistiek op zo’n 9.000 en in de regio rondom Den Haag staat de teller op 29.000. In Groot Amsterdam (Amsterdam en omliggende gemeenten) ontvangen 43.000 mensen een bijstandsuitkering. In de regio Rijnmond, waar Rotterdam toe behoort, zijn dit er meer dan 50.000. 37.000 van deze mensen wonen in Rotterdam zelf, de rest in de stadjes en dorpen er omheen.

(Bron: RTV Rijnmond. NOS, ANP, CBS)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Kokkel says:

    Hallo wat rasr dat dat kan in rotterdam de gemeente doetinchem roept iedereen in de.bijstand op om te bewijzen dat je ned kunt lezen en schrijven dat schijnt vanuit decregering verplicht te zijn
    Zelfs mijn man van bijna 65 jaar heeft al jaren vanwege zijn ziekte geen sollicitatieplicht gehad maar moet nu komen opdraven om een taaltoets te doen doet hij dat niet word hij gekort op de uitkering
    Schijnbaar is er voor rotterdam een andere regering die dat dasr dan niet verplicht

    oosterwijck says:

    De verdwijning van de industrie uit de stad en de automatisering van de haven, heeft veel werkgelegenheid gekost. Rotterdam had een extra grote populatie handarbeiders, welke niet het meest intelligente deel van de bevolking is, die nooit meer aan het werk komen. Veel van die handarbeiders waren voormalige gastarbeiders, die ook nog een extra taalbarrière hebben. Er is geen betere oplossing als die kansloze werkloze handarbeiders allemaal massaal af te schrijven voor de arbeidsmarkt. Een goed begin is gemaakt met kansloze werklozen, ouder als 60 jaar. En na Rotterdam moet de rest van Nederland volgen. Het is niets meer en niet minder, als werkloze pesten, door deze een sollicitatieplicht op te leggen. Iedereen weet dat er geen werk is voor laagopgeleide, minder begaafde werklozen. Houdt kansloze werklozen bezig met straatfeesten en bingoavonden en geef cursussen in gezond leven met weinig geld. Organiseer vakantieweken voor kinderen uit deze gezinnen. Dat is veel belangrijker als dat je een plicht oplegt, tot zelfkastijding.