RVU Vervroegd pensioen

RVU-regeling loopt in 2025 af, onduidelijkheid over vervroegd pensioen voor zware beroepen

Voor werknemers met een fysiek veeleisend beroep (zoals politieagenten, bouwvakkers en havenarbeiders) breken belangrijke tijden aan. Na 2025 loopt de huidige Regeling Vervroegd Uittreden (RVU) af en het is nog niet duidelijk wat hiervoor in de plaats gaat komen. De val van het kabinet-Rutte IV komt voor deze groep werknemers dan ook niet gelegen. Wat weten we tot nu toe?

Hoe ziet de huidige RVU eruit?

Het vervroegd pensioen kennen we nog uit de jaren 70, in de vorm van vervroegde uittreding (VUT). Deze regeling heeft aan het begin van deze eeuw plaatsgemaakt voor alternatieven als de RVU en het prepensioen. Voor de mogelijkheden tot vervroegd pensioen is geen centraal landelijk beleid, want de meeste sectoren hebben er eigen cao-afspraken over. De verschillende vakbonden en pensioenfondsen bepalen in hoeverre een baan fysiek veeleisend is. En of u in aanmerking kunt komen voor een vervroegde uittreding.

Als dat zo is, kunt u maximaal 3 jaar voor het bereiken van de AOW-leeftijd met pensioen. Daarover kunt u ook individueel afspraken maken met uw werkgever. Als u een beroep doet op de RVU, betaalt uw werkgever u gedeeltelijk door, totdat u AOW-gerechtigd bent. Meestal komt dit RVU-bedrag neer op 1.200 euro netto per maand. Mocht dat te weinig zijn om rond te komen, dan kunt u eventueel uw aanvullend pensioen eerder in laten gaan. Tussen 2021 en 2025 geldt er een tijdelijke verspoeling van de RVU. Dit maakt de regeling ook voor werkgevers aantrekkelijk, omdat ze geen belasting over de RVU-bedragen hoeven te betalen. In dit artikel leest u meer over het vervroegd pensioen en de mogelijkheden om te stoppen met werken, voordat u de AOW-leeftijd bereikt.

AOW minimumloon 1 juli 2023
Lees ook: Minimumloonbedragen per 1 juli 2023 bekend: wat betekent dit voor uw AOW?

Hoe gaat het verder als de RVU in 2025 afloopt?

Maar de RVU in de huidige vorm is een tijdelijke regeling, die eind december 2025 afloopt. In 2022 en 2023 heeft het kabinet hard gewerkt aan de veelbesproken nieuwe pensioenwet. Meerdere politieke partijen hebben hierbij ook aandacht gevraagd voor de RVU en vervroegde uittreding bij fysiek zware beroepen. Daarnaast heeft vakbond CNV gepleit voor een verhoging van het maandelijkse RVU-bedrag, van 1.200 naar 1.600 euro, om een vervroegd pensioen aantrekkelijker te maken. De komst van het nieuwe pensioenstelsel is inmiddels definitief, maar over de RVU zijn nog geen knopen doorgehakt. In juli 2023 is bovendien het kabinet-Rutte IV gevallen.

En dat kan een probleem worden. Omdat onze levensverwachting steeds hoger wordt, gaat ook de AOW-leeftijd omhoog. Maar voor wie een fysiek zwaar beroep heeft, is het lang niet altijd reëel om net zo lang door te blijven werken. Tot eind 2025 zijn de regels voor het aangaan van vervroegd pensioen bekend. Maar is het haalbaar om per 1 januari 2026 direct een vervangende regeling in te laten gaan? Pas in het najaar van 2023 zijn er weer verkiezingen geweest, daarna volgt er nog een kabinetsformatie. Met de recordformatie van Rutte-IV (299 dagen) nog in het achterhoofd, begint de tijd alvast te dringen. Daar komt bij dat de onderhandelingen tussen vakbonden en werkgeversorganisatie VNO/NCW in december 2023 zijn vastgelopen.

Mark Rutte
Lees ook: Mark Rutte verlaat de politiek: zijn carrière in vogelvlucht

Wat moet er nog gebeuren voordat er duidelijkheid komt?

Zoals altijd zorgt een kabinetscrisis voor onzekerheid over lopende zaken. En de RVU valt hier ook onder. Wat vanaf 2026 de mogelijkheden voor vervroegde uittreding zijn, dat is nog maar de vraag. Bovendien moet er eerst een landelijk vroegpensioenbeleid liggen, voordat dit per sector geregeld kan worden. Tuur Elzinga, voorzitter van vakbond FNV, hoopt in elk geval dat er zo snel mogelijk duidelijkheid komt. “Denk aan sjorders in de haven of mensen in de industrie die hun hele leven in ploegendienst werken. Die halen hun pensioen niet allemaal gezond”, citeert De Telegraaf hem, medio 2023. “Dit kan niet wachten op verkiezingen en een lange formatie. Er moet snel zicht komen op wat er voor al die mensen met een zwaar beroep in het vat zit.”

Die verkiezingen zijn inmiddels, een half jaar na dato, achter de rug. Maar de kabinetsformatie bevindt zich halverwege december 2023 nog in de verkenningsfase. Wat er in politiek opzicht staat te gebeuren, is nog niet duidelijk. En de gesprekken tussen werkgevers en vakbonden zijn dus op niets uitgelopen. Of die onderhandeling hervat gaan worden, is nog de vraag. Vakbonden FNV, CNV en VCP beraden zich op verdere acties. “De tijd van praten is voorbij, er moet nu iets gebeuren voor de korte en lange termijn”, laten ze weten in een verklaring. “Het is onbestaanbaar dat mensen in een zwaar beroep moeten werken tot ze er letterlijk bij neervallen”, voegt Jan Pieter Daems (CNV) toe.

(Bron: MAX Meldpunt, Rijksoverheid, De Telegraaf, Indeed, CNV, Nederlandse Politiebond, Parlement.com, Intermediair, FNV. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (6)

    KAtootje says:

    Ik lees nergens iets over de oudere uitzendkracht. Deze is in dienst bij een uitzendbureau en heeft derhalve geen recht op RVU. In veel zware beroepen zijn veel uitzendkrachten werkzaam. Jammer dat dit nooit wordt benoemd.

    bekenkamp says:

    Ben in 2010/met FLO en Rutte heeft daarna de spelregels verandert..
    Kreeg hier door een extra gat en dat kost mij nu ruim €400 van mijn pensioen.
    Heb daar voor dag en nacht door weer en wind klaar gestaan voor de burgers .
    Als ambulance hulpverlener.
    DitVoelt Als Stank Voor Dank. Voor Mijn inzet.
    BEDANK RUTTEN EN AANHANG.
    Jce bekenkamp Veghel

    Johan says:

    Het CNV praat hier te makkelijk over. Ik werk in de zorg (ziekenhuis) en deze doen zelfs in de huidige regeling NIET mee. Het CNV heeft zelfs in de laatste CAO dit niet weten te regelen. Daar is dus werk aan de winkel vakbonden. Zorg eerst eens dat de huidige regeling ook voor ziekenhuispersoneel geldt. En wel z.s.m. anders hoeft het waarschijnlijk niet meer.

    Dirck says:

    Ook de 10% opname voor Huis aflossen is nog niet zeker!
    In 2025 moet er veel veranderen maar wacht even tot het definitief word en de voor & nadelen bekend zijn.
    Zelf denk ik aan laatste Hypotheek er mee te betalen en hoewel lagere Pensioen is levenslang gratis huis veel leukere!
    Maar belastingvoordeel is minimaal en bij opname is geld binnen.
    Als ik snel kom te overlijden is geld weg dus voor erfgenamen ook betere oplossing dan bij de overheid geld laten staan!
    Wel nog even op definitieve regels wachten en deskundige adviezen want het is nog niet 100% rond wat ze hier nu beloven!

    fred says:

    Hallo met Fred,

    Altijd gewerkt als monteur in de techniek,helaas geen regeling in onze cao(geen rvu),over de halve wereld in wasserijen installaties gedaan meestal 7 dagen perweek
    gewerkt,ik eindig als monteur wasserij ook flink pezen,helemaal versleten (65),ben maar gestopt met vaststellingsovereenkomst.
    Zoek huis zonder trap,is niet in Nederland dus gaan we emigreren!
    Bedankt allemaal.

    Henkie V says:

    Het vervelende aan de huidige regeling is dat het maar voor een beperkte periode is (lees : tot 2025).Daardoor maak je een deel van de populatie blij, een deel minder blij (bedrag te laag) en deel niet blij want zij vallen (net) buiten de boot. Ik val helaas in de laatste categorie. Daarom vind ik de roep om een structurele regeling terecht. Helaas lees ik dat er weer gesproken wordt over de zware beroepen. Ten tijde van het pensioenakkoord kwam men daar niet uit en daar ga je nu weer tegenaan lopen. Laat dit nou over aan de sector en werkgevers om de regeling wel of niet op te nemen in de CAO en ga mensen niet in hokjes plaatsen. Wat zwaar of niet zwaar is kun je niet vanachter het bureau bepalen.