Ruilverkaveling Nederland en België
Publicatiedatum: 29 november 2016
Nederland en België hebben op maandag 28 november 2016 een grensverdrag gesloten waardoor een deel van wat voorheen België was nu onder Nederland valt en omgekeerd. De ondertekening is onderdeel van het staatsbezoek van koning Filip en koningin Mathilde aan ons land.
Handhaving openbare orde
De onduidelijke situatie in het gebied rond de Maas tussen Eijsden-Margraten (provincie Limburg) en het Belgische Wezet was de belangrijkste reden voor aanpassing. Dat leidde tot problemen op het gebied van handhaving van de openbare orde. In juni 2016 werd al een zogeheten memorandum over de grenscorrectie getekend.
Grensoverschrijdende samenwerking
Het verdrag werd in het Koninklijk Paleis op de Dam in Amsterdam ondertekend door minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken en zijn Belgische ambtgenoot Didier Reynders. Dit gebeurde in het bijzijn van koning Willem-Alexander, koningin Máxima, koning Filip en koningin Mathilde. Daarmee werd letterlijk inhoud gegeven aan het thema van het driedaagse staatsbezoek: ‘grensoverschrijdende samenwerking’. Minister Reynders noemde het “misschien wel uniek” dat een grenscorrectie tussen twee landen op een vreedzame manier mogelijk is, zonder conflicten en oorlog. “Misschien is dat wel alleen mogelijk tussen Nederland en België.” Volgens Koenders is er jarenlang overleg aan voorafgegaan en heeft een speciale commissie hiervoor veel werk verricht.
Terrorismebestrijding
Koenders en Reynders praten ook over een verdere samenwerking op het gebied van veiligheid. Tijdens een persconferentie benadrukten beide ministers het belang hiervan bij onder meer terrorismebestrijding. “Alleen door samenwerking kunnen we terrorisme het hoofd bieden,” aldus minister Koenders. De ministers spraken verder over diplomatieke samenwerking, bijvoorbeeld door samen gebruik te maken van ambassades of door detachering van personeel.
(Bron: ANP)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Jammer dat de Hertogin Hedwigepolder niet ter sprake is geweest. Als de politieke fijnslijpers niet zo kinderachtig zouden zijn, wordt deze polder niet onder water gezet en kan er met andere gronden tot een oplossing gekomen worden. Zo zou het maatschappelijk beter zijn als Zeeuws Vlaanderen, teruggeven wordt aan de Belgen, omdat het eigenlijk Belgisch grondgebied is. Ook kunnen we de provincie Limburg, vanaf Boxmeer, aan de Belgen geven, om dezelfde reden en kunnen we de grens bij Baarle Nassau en Baarle Hertog gewoon recht trekken.
@Oosterwijck Uitstekend plan. En als we dan toch bezig zijn: waarom geven we niet meteen ook de rest van Nederland aan België? Maar: De enorme kaalslag die de afgelopen decennia aan de natuur is toegebracht door almaar uitdijende landbouwgebieden voor de export is in de wereld ongekend. Dus zolang de Belgen ook inzien dat het teruggeven van de Hedwigepolder aan de natuur de enige juiste keuze is, ben ik vóór aansluiting met België! België voor mens en milieu, niet voor (alleen) geld en export!