Per 2021 QR-code op identiteitsdocumenten in plaats van burgerservicenummer
Publicatiedatum: 1 oktober 2019
Vanaf augustus 2021 is het burgerservicenummer (BSN) niet meer te zien op de voorkant van Nederlandse identiteitsbewijzen. Dat heeft staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken schrijft dit in een brief aan de Tweede Kamer. Hij wil het nummer voortaan verwerken in een QR-code op de achterzijde van het document. Hij neemt deze maatregel omdat het weergeven van het nummer voorop het identiteitsbewijs fraudegevoelig is.
Identiteitsfraude
Hotels, bedrijven en overheden: ze vragen allemaal geregeld om kopieën van identiteitsdocumenten. Lijkt onschuldig, maar dat is het niet. Voorop de Nederlandse identiteitsbewijzen prijkt nu nog het burgerservicenummer, een uniek nummer dat onder meer correspondeert met alle informatie die de overheid over u heeft. Het nummer wordt ook door uw bank gebruikt om te corresponderen met de Belastingdienst. Als kwaadwillenden uw BSN, naam en geboortedatum weten te onderscheppen, kunnen zij zeer gemakkelijk identiteitsfraude plegen. Zij kunnen bijvoorbeeld informatie over uw toestand opvragen bij de Belastingdienst, een telefoonabonnement afsluiten op uw naam, een lening aanvragen bij de bank of een huis huren.
BSN eraf, QR-code erop
Om dit soort praktijken te voorkomen, wil staatssecretaris Knops nu af van het BSN op de voorkant van het document. Het nummer zal ook verwijderd worden uit de chip die op diezelfde zijde te zien is. Deze chip wordt nu nog vaak zonder medeweten van de burger uitgelezen door instanties. Op de achterzijde van het document zal het nummer nog wel zichtbaar blijven, zodat mensen die hun burgerservicenummer nodig hebben het niet steeds hoeven op te vragen bij de overheid.
Knops wil het BSN vanaf augustus 2021 verwerken in een QR-code, een soort digitale streepjescode. deze QR-code komt op de achterzijde van identiteitsbewijzen te staan. Zodoende is het nummer dus niet meer direct zichtbaar als er wordt gevraagd om een kopie van de voorkant van het document.
Niet versleuteld
QR-codes staan niet bekend als de meest veilige informatiedragers die er zijn. Alle moderne telefoons bevatten een QR-scanner en er zijn daarnaast ook nog ontelbare apps die deze codes kunnen lezen.
De QR-code heeft dus een twijfelachtige reputatie, maar de overheid acht het veilig voor dit doeleinde. Zelfs een versleuteling van het nummer in de code is niet nodig.”Het versleutelen van het BSN in de QR-code levert namelijk geen beschermende meerwaarde op”, aldus de staatssecretaris in de brief aan de Tweede Kamer. “Om de QR-code te kunnen scannen, moet iemand het document in handen hebben. Omdat daarop ook het BSN zelf vermeld staat, is versleuteling niet zinvol”, gaat hij verder.
Houd zelf de regie
Zoals al gezegd worden de eerste identiteitsdocumenten met QR-code moeten in augustus 2021 uitgegeven. Wie voor die tijd wordt gevraagd een kopie van identiteitsbewijs, rijbewijs of paspoort af te geven, doet er goed aan om zoveel mogelijk zelf de regie te houden over wat er wel en niet getoond wordt op de kopie. Het is verstandig om – indien mogelijk- altijd uw foto en het burgerservicenummer door te krassen. Lang niet alle bedrijven die om een kopie vragen, hebben uw foto en dit nummer nodig.
(Bron: Rijksoverheid)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Het paspoort is toch in Europees verband overal hetzelfde? Hoe kan een staatssecretaris dan zomaar besluiten dat het anders moet worden. Inderdaad wordt er regelmatig gewaarschuwd dat de QR-code fraudegevoelig is. Als ik de media mag geloven kunnen ze zelfs je bankrekening hiermee plunderen. Lijkt me uberhaupt geen goede zaak om overal maar een kopie van je paspoort achter te laten. In het kader van de AVG mag dit niet eens meer. Bedrijven kunnen hier hele stevige boetes voor krijgen waar ze echt niet op zitten te wachten. Ze mogen je paspoort bekijken waar je bij staat maar niet kopiëren.