Problemen bij CV-ketel huur
Publicatiedatum: 25 februari 2016
Wanneer de cv-ketel aan vervanging toe is, zult u doorgaans diep in de buidel moeten tasten. Een nieuwe ketel kost al snel honderden euro’s en dan komen daar ook de kosten van de installatie nog bij. Niet iedereen heeft dit soort bedragen tot zijn beschikking. Geen probleem, u kunt een cv-ketel ook huren. Maar wat als u tussentijds verhuist en de ketel niet mee wilt nemen? Kortom, is het huren van een ketel wel zo verstandig?
Langdurige contracten
Het huren van een cv-ketel scheelt u in eerste instantie een grote investering. U betaalt maandelijks een bedrag, vaak niet meer dan een paar tientjes. Dat klinkt als een goed alternatief. Deze bedrijven vragen u echter wel om een lang lopende overeenkomst met hen aan te gaan. Soms wel voor 12 jaar. En niet alleen dat, u bent die volledige periode verplicht service en onderhoud door datzelfde bedrijf te laten doen. Wanneer u dat bij elkaar optelt, dan hangt er ook aan het huren van een cv-ketel een behoorlijk prijskaartje.
Wanneer u binnen de afgesproken termijn verhuist dan krijgt u een torenhoge eindafrekening van vaak duizenden euro’s. Dit geldt ook bij voortijdig overlijden. Dan wordt de eindafrekening op de nabestaanden verhaald. De verhuurders stellen dat ze op deze manier hun investering moeten terugverdienen.
MAX Ombudsman
Volgens MAX Ombudsman willen de verhuurders u alsnog laten betalen voor al die jaren service en onderhoud die aan de ketelhuur vastzit. En dat mag niet. MAX Ombudsman is al met verschillende verhuurders het gesprek aangegaan nadat er klachten over deze vorm van verhuur binnen kwamen. Veel van de verhuurders houden vast aan hun beleid. Daarom is MAX Ombudsman het gesprek aangegaan met de branchevereniging voor installatiebedrijven UNETO-VNI. Zij gaan de voorwaarden voor ketelhuur aanpassen, zodat mensen niet meer verrast kunnen worden door torenhoge kosten.
Het bedrijf Feenstra, de grootste verhuurders van cv-ketels, laat weten geen rechtszaken te starten tegen mensen die de afkoopsom niet betalen. Ook zij hebben hun voorwaarden aangepast. De afkoopsom blijft weliswaar staan, maar staat nu wel van tevoren duidelijker in het contract.
Tips:
- Wilt u tussentijds van uw ketelhuurcontract af, betaal dan pas als de verhuurder kan bewijzen welke investeringskosten hij heeft gemaakt. De ervaring leert dat zij dat vaak niet kunnen of willen. Betaal dan dus ook niet!
- Probeer wanneer u verhuist, tijdig een deal te sluiten met de koper van uw huis. Mogelijk willen zij het contract overnemen.
Belangrijkste advies van MAX Ombudsman: cv-ketel huren? Begin er niet aan!
MAX Ombudsman Rogier de Haan bespreekt dit onderwerp in Tijd voor MAX Radio op 25 februari 2016 om 18.00 uur op NPO Radio 5.