ozb

OZB omhoog: grote verschillen per gemeente

Huiseigenaren in Nederland zijn dit jaar gemiddeld 1,88 procent meer kwijt aan de onroerendezaakbelasting (ozb) dan vorig jaar. In 2017 is de ozb-belasting gemiddeld 293 euro tegenover 288 euro vorig jaar. Dit heeft Vereniging Eigen Huis (VEH) berekend.

De stijging van de ozb verschilt flink per gemeente in 2017. Inwoners van de gemeente Beesel (Noord-Limburg) krijgen bijvoorbeeld een verhoging van 21 procent om de oren, terwijl inwoners van Waddinxveen en Wageningen een ozb-verlaging krijgen van 10 procent.

Afspraken

Jaarlijks maakt Ronald Plasterk, minister van Binnenlandse Zaken, afspraken met gemeenten over de stijging van de ozb. De ozb van alle gemeenten samen mag in 2017 gemiddeld 1,97 procent stijgen. Dat houdt in dat de ene gemeente de ozb meer kan laten stijgen doordat een andere gemeente de ozb laat dalen. Vereniging Eigen Huis vindt dat de afspraak niet werkt. Woordvoerder Hans André de la Porte: “Het is hetzelfde als tegen een schoolklas zeggen: gemiddeld moeten jullie een 6 hebben. Dan heb je leerlingen die een 10 halen, maar ook leerlingen met een 3. Met zijn allen voldoen ze aan het gemiddelde, maar met die leerlingen met een 3 ben je toch minder blij.”

Jojo-gemeenten

Vereniging Eigen Huis heeft de woonlasten per gemeente onderzocht. Onder woonlasten vallen ook afvalstoffenheffing en rioolheffing. Volgens de vereniging zijn er elk jaar gemeenten met een sterke stijging of daling van de totale woonlasten. Een sterke stijging wordt veroorzaakt door de afschaffing van een tijdelijke korting op de afvalstoffenheffing. Een sterke daling wordt veroorzaakt door het invoeren van zo’n tijdelijke korting op de afvalstoffenheffing. Het jaar na het invoeren of afschaffen van zo’n korting is daarom meestal een tegengestelde beweging te zien. Vereniging Eigen Huis noemt doet dit ‘jojo-gemeenten’. De ozb is gebaseerd op de een bepaald percentage van de waarde van de woning of bedrijfspand. Dit percentage verschilt per gemeente. “Het gaat niet alleen om het bedrag dat mensen betalen, maar ook over wat ze daar aan voorzieningen voor terugkrijgen”, aldus Hans André de la Porte. In plaatsen waar veel dure huizen staan, zoals Blaricum, betalen mensen gemiddeld meer dan in plaatsen met lage woningprijzen.

Besteding ozb-belasting

Als tarieven omhoog gaan, moeten gemeenten wat Vereniging Eigen Huis betreft helder zijn waar het geld aan wordt besteed. De la Porte: Onderzoek onder leden van Vereniging Eigen Huis liet zien dat deze vorm van belastingheffing wel redelijk wordt gevonden, maar dat er grote ontevredenheid is als de ozb wordt gebruikt om gaten in de gemeentebegroting te dichten. Mensen vinden dat gemeenten veel beter moeten verantwoorden waaraan het opgehaalde geld wordt besteed.” Volgens het CBS halen gemeenten dit jaar naar verwachting 2,5 procent meer op met de ozb dan in 2016. De belasting op woningen, kantoren, winkels en bedrijfspanden moet dit jaar in totaal bijna 3,9 miljard euro opleveren. Van deze 3,9 miljard euro komt 2 miljard euro uit woningen.

U kunt in het woonlastenonderzoek van Vereniging Eigen Huis bekijken hoe de woonlasten in uw gemeente veranderen in 2017.

Bron: NOS/Vereniging Eigen Huis/ANP

Geef een reactie