Ouderenzorg zucht onder nijpend personeelstekort
De ouderenzorg kampt met een schreeuwend tekort aan personeel. Aan het eind van 2017 zijn er 25.000 vacatures en de komende 5 jaar zijn nog eens 125.000 medewerkers nodig om aan de alsmaar groeiende zorgvraag te voldoen. Er is vooral een tekort aan verpleegkundigen voor de wijkzorg en verzorgenden in de instellingen. Het programma Meldpunt! gaat dieper in op de gevolgen van deze tekorten en hoe extra personeel kan worden aangetrokken.
Invullen vacatures blijkt lastig
Jaarlijks vertrekken er bijna net zoveel mensen uit de zorg als er bijkomen. Terwijl de groep hulpbehoevende ouderen vanwege de vergrijzing jaarlijks flink toeneemt en dus het personeelstekort ook. Vacatures invullen blijkt heel lastig, ondanks het extra geld dat hiervoor is uitgetrokken. De concurrentie tussen zorginstellingen is groot. Voorheen zochten ze alleen in eigen regio naar personeel, nu werven de instellingen in het hele land. Het ministerie van VWS trekt deze zomer 72 miljoen euro uit om nieuw personeel op te leiden. Maar een verzorgende opleiden duurt 3 tot 4 jaar. En het personeelsgebrek speelt nu.
Hulp uit onverwachte hoek
Meldpunt! spreekt met verpleegkundigen die veel overuren maken omdat ze hun cliënten niet in de kou willen laten staan. Ze staan te springen om nieuwe collega’s. Gelukkig komt een beetje hulp uit onverwachte hoek. Werknemers uit andere sectoren die zich laten omscholen voor een baan in de zorg. In Meldpunt! een ex-bankmedewerker, een kok en een Poolse productiemedwerker met een zorgachtergrond die de overstap naar de zorg maakten. Te gast in de studio zijn Jacqueline Joppe van ActiZ, de brancheorganisatie van zorgondernemers en Kitty Jong van FNV Zorg & Welzijn.
Wilt u werken in de zorg?
Op dit moment zijn er duizenden vacatures voor zorgfuncties op MBO- en HBO-niveau. Er wordt naast verpleegkundig personeel ook gezocht naar telefonistes, koks of administratief medewerkers. Op websites als medivacature.nl, indeed.nl/zorg, nationalevacaturebank.nl en werk.nl is een overzicht te vinden van alle vacatures. U kunt ook contact opnemen bij een zorginstelling bij u in de buurt of een kijkje nemen op hun website. Staat er geen vacature? Dan kunt u altijd een open sollicitatie sturen.
Heeft u geen zorgachtergrond maar wel de ambitie om binnen de zorg te werken? Dan kunt u ook solliciteren. Afhankelijk van uw vaardigheden en achtergrond wordt u al dan niet uitgenodigd voor een gesprek. Sommige instellingen bieden werk-leertrajecten aan. U werkt en leert dan tegelijk, soms op kosten van de zorginstelling. Heeft u ooit in de zorg gewerkt en krijgt u op dit moment een uitkering? Het UWV biedt scholingvouchers aan waarmee u zich kunt om- of bijscholen naar een beroep in de zorg.
Het inkomen in de zorg is afhankelijk van de functie die u uitoefent en de salarisschaal die daarbij hoort. Op de website van Zorg en Welzijn Plein vindt u een indicatie en de bijbehorende Cao’s.
Update: 130 miljoen extra voor verpleegzorg
De komende 4 jaar trekt het demissionaire kabinet 130 miljoen euro extra uit voor de verpleeghuiszorg, meldt de NOS op vrijdag 15 september 2017. Het geld is bedoeld voor een wervingscampagne en voor omscholing. Het bedrag staat in de Miljoenennota die dinsdag 19 september 2017 op Prinsjesdag wordt gepresenteerd. Het komt bovenop het extra bedrag dat staatssecretaris Van Rijn eerder al naar buiten bracht: vanaf 2018 jaarlijks 435 miljoen.
Meldpunt! is te zien op woensdag 13 september 2017 om 19.20 uur op NPO 2.
Hallo Nederland
Het MAX-programma Hallo Nederland besteedt op 13 september 2017 ook aandacht aan het nijpende personeelstekort in de zorg. U ziet Hallo Nederland iedere werkdag om 18.30 uur op NPO 2.
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik fantaseer wel ‘ns over een cultuuromslag in de zorg en hoe je die zou kunnen bewerkstelligen. Door bij voorbeeld van die omslag een terugkeer te maken. Naar het tijdperk waarin ouderen en eigenlijk álle vormen van zorg in een beter plan zaten dan nu. Dat de ouderenzorg gebukt gaat onder overbelasting door ondermeer personeelstekort is een gevolg van het sluit en opruimbeleid van mevrouw Schippers, dus de VVD. De zorg staat in een slecht daglicht. Het is een beetje als het actuele politieverhaal. Het wordt onbehoorlijk betaald, je wordt er overbelast en dat zijn maar twee van de vele oorzaken waarom iemand niet snel voor zo’n baan zal kiezen. Ik denk trouwens dat dit ook geldt voor het onderwijs. Misschien wek ik de indruk te denken dat alles weer goed komt als we terug zouden kunnen naar áf en vanaf dat moment alles en iedereen zich kan wentelen in weelde en luxe door overbetaling en overbezetting. kwats. Ik denk dat er veel goedkomt als wordt gestopt met de marktaanpak en de toenemende berichtgeving over alle nádelen daarvan. Het is een heel bijzondere tak van sport, ouderenzorg. Ik heb ’t een klein beetje mogen aanraken. Bevond mezelf incompetent en koos voor de huishoudelijke tak van de thuiszorg. Oók prachtig. Maar voor wie “het wél in zich heeft” zou het heel mooi kunnen zijn mitsdien je de tijd en de energie gelaten wordt “het te doen”. Met een fatsoenlijk salaris. Zonder uitbranding, personeels of beddentekort. Ik vrees dus het ergste. Voor ons állemaal!
Heel goed Hanneman!!
Zeker wil ik graag werken in de ouderenzorg, maar ben ik te oud ? Ik werd afgewezen omdat ik geen ervaring had met til liften, maar stagiaires dan?? Een mens is toch nooit te oud om te leren? Met mijn HBO achtergrond , werk- en levens ervaring weet ik wel wat ik kan en mag, óók op het gebied van ouderen. Overigens was deze afwijzing 7 jaar geleden. Misschien moet ik het gewoon nog eens proberen of ik welkom ben?!
In geval sprake is van een aandrang om prachtig werk te kunnen doen zou ik het zeker onderzoeken. Maar bezint eer gij begint. Alle toezeggingen en beloften ten spijt is de wantoestand in de zorg nog steeds actueel. De lonen zijn laag, daar moet je voor kiezen. Je moet er tegen kunnen om productiegericht met kwetsbare mensen om te kunnen gaan, in staat zijn te verdragen dat je leidinggevende de inhumane benadering zou kunnen voorstaan. Maar als u lief bent, zorgzaam en aandachtig zou ik me door leeftijd niet aan de kant laten zetten. Voor mijn eigen avontuur als “zorgassistent” had ik aan een relatief eenvoudige, korte opleiding genoeg om na een baan in de bouw in een verzorgingstehuis aan de gang te kunnen. Het lijkt mij dat u een bos bloemen zou moeten wachten.
Fijn dat er aandacht besteed wordt aan “werken in de zorg”. Fijn dat het UWV mogelijkheid biedt om je te laten bijscholen/omscholen. Maar als een bedrijfstak van bovenuit kapot gemaakt wordt (politieke beslissingen), is er geen redden aan. Ik zag een onderwerp in het programma Pauw, over de groei van het aantal miljonairs in Nederland, waarbij duidelijk werd, dat managers in de zorg, tot de nieuwe miljonairs behoren. Het is dus mogelijk om miljonair te worden, met een manager baan in de zorg, door lieden die niets met de zorg hebben? … Zet dat gegeven tegenover de slechte salarissen aan het bed en een en ander wordt duidelijk.
Deze ontwikkeling is ook gaande in het onderwijs, daar werden manager banen verzonnen, voor/door lieden die niets met onderwijs hebben. Scholengemeenschappen fuseerden tot een onbestuurbare reuzen en de managers/directeuren verdienden zoveel, dat ze in enkele jaren miljonair werden. Maar de leerkrachten voor de klas, moesten inleveren en werden overspoeld met extra taken. Er werden zelfs leerkrachten ontslagen/wegbezuinigd. Ook hoorden we steeds vaker over gesjoemel met onderwijssubsidies, die oneigenlijk gebruikt werden en/of in de zakken verdween van de managers. Maar kinderen kregen geen of onvoldoende onderwijs.
Ook bij de politie is deze ontwikkeling gaande, daar lopen een 200 opvreters rond, van feestje naar receptie, behangen met medailles (uniformdragers zijn immers gek op medailles) die meer dan 2 ton verdienen (meer dan €200.000) zonder medeneming van toeslagen en onkostenvergoedingen. En daarvan krijgt een aantal ruim 4 ton per jaar. Terwijl een agentje in de wijk, op de fiets, amper het minimum loon krijgt. Door de slechte betalingen wilde geen fatsoenlijk mes nog politieagent worden. Steeds vaker waren agenten afkomstig uit twijfelachtige milieus, die na korte tijd weer ontslagen werden vanwege fraude of drugshandel. Met tot gevolg, dat het hele politieapparaat corrupt is van de werkvloer tot in de top. Er wordt gestolen, gefraudeerd en bedrogen in alle gelederen. Ondertussen wordt de bevolking niet meer beschermd tegen criminelen.
Bij alle drie de voorbeelden zie je een groot personeelstekort op de werkvloer. Zie je dat basistaken niet meer uitgevoerd worden en dat het geheel als instituut niet meer functioneert. D.w.z. Er is geen zorg meer (niet voldoende zorg) voor de ouderen. Er is geen onderwijs meer (niet voldoende onderwijs) voor de jeugd en er is geen politiebescherming meer voor de bevolking (de helft van de aangiften wordt niet meer in behandeling genomen) criminelen zijn ongrijpbaar geworden. Met name criminele organisaties, zijn geinfiltreerd in het landelijk bestuur.
En er zijn nog meer voorbeelden te noemen, zoals bij de brandweer. Maar het is al duidelijk denk ik.
Zou het een met het ander te maken hebben? Zou het behoren tot één groot plan van de VVD om zoveel mogelijk ellende te veroorzaken in de maatschappij?
Ik lees hier reacties die ik zelf zou hebben geschreven.ben blij want ik dacht werkelijk dat ik koning was in het land der blinden.dus niet.
Alles wat na de crisis in 2008 (eerder met de zorg van de man met de vinger in zijn keel met nu een goede baan in londen) heeft te maken met de VVD .pas die vrouw van de levenseinde stichting met haar parelketting om.is de VVD bij uitstek.alle politieke uitglijders is 80% VVD. Managers in de zorg.kopstukken politie.op alle takken zitten zij doorwrocht in onze samenleving.van Linschoten tot Keijzer van leemstout tot die commissaris bij Keijzer en zorginstelling Heijmans allen hebben boter op hun hoofd of fraude gepleegd.zet het eens af tegen een bijstand ontvanger die 100 euro bijverdienste en door rechercheurs worden gevolgd. Vanmorgen het fake nieuws dat de ouderen er op vooruit zijn gegaan in 2016! Het CBS die wordt betaald door de overheid heeft weer een seintje gekregen van. Rutte. Cum suis om de duurdere zorg in 2018 daarmee te compenseren als het ware. Luister en kijk om u heen,alles ikke en de rest kan stikken. Jongeren zien ouderen niet meer omdat ze constant gebogen zitten ,lopen.fietsen en op de bank met hun smartphone. In het verkeer of bij opa en oma op bezoek maar gelijk de smartphone paraat.het lijkt wel of er een deken over ons land ligt die ons niet laat zien wat er werkelijk aan de hand is.op persoonlijke titel haalde ik in 2009 de landelijke pers ivm intrede WTCG ! Deze wet werkt nog steeds door waar ik toen voor waarschuwde .pauw en Witteman nodigden mij uit in hun programma maar kenners van de media raden mij het af. Welnu deze wet was de voorloper van de afbraak in de gezondheidszorg.de 75 voorbeelden van de staatsecretaris ten spijt ( Jet Bussemaker) kortom Nederland maar ook mondiaal is het er niet beter op geworden.zullen wij de eindtijd meemaken? Openbaringen 8 vers 16 .
En het land was rijk en gevuld. Toen zweefde Rutte’s geest over de wateren en het land, en aldus raakte het verwoest en ledig. Al onder bewonderend toezien van de hogepriesters die in hun eerste en tweede tempel almaar weer werden gekozen door het volk en en de priesters, priesteressen handelden en consumeerden lustig voort. Zijn listige apostelen werden aangesteld en verspreidde Rutte’s woord tot in de verste uithoeken. En wat zij beweerden en beloofden leidde tot vruchtbare verkiezingsuitslagen. Aldus scheidde zich de zorg van de liefde. Al wat menselijk was diende te worden gekruisigd en aldus geschiedde. Hierna werden vele miljoenen zilverlingen aan de priesters en apostelen toebedeeld. En over de vele engelen sprak hij zijn wantrouwen uit en maakte ze vleugellam. En hoewel het eenieder van het gewone volk een gruwel is blijven zijn apostelen de voortbrengselen van Rutte’s woord verkondigen als de eeuwigdurende waarheid.
Hanneman 1 : 1
Leren ze daar in Den Haag ooit wel eens iets van handelingen van ‘verlichtte’ geesten in het verleden?
Vele jaren geleden was er zo iemand in Den Haag die, op zoek naar bezuinigingsmogelijkheden, bedacht dat er teveel verpleegsters waren. Er werden scholen voor die opleiding gesloten en velen die hadden gekozen voor een beroep in de verpleging weken uit naar een ander beroep.
Het zal geen verrassing zijn dat enkele jaren later een flink tekort aan verpleegsters/gers ontstond wat nog heel lang voorduurde, ook al werden er op stel en sprong weer nieuwe opleidingsmogelijkheden gestart.
Het leverde uiteindelijk geen bezuinigingen op, maar juist meer kosten!
Hmm, wordt dat niet een bekend verhaal het Haagse?
Misschien zou het een goed idee zijn wat van die ‘verlichte’ geesten in Den Haag weg te bezuinigen.
Alle reacties gelezen te hebben komen we tot de conclusie dat de komende jaren er niet veel beter op wordt, want Rutte 3 gaat gewoon verder waar hij gebleven is voor de verkiezingen, er wordt al jaren gepraat dat het beter moet, maar niemand van de bestuurders gaat daad werkelijk veranderingen doorvoeren omdat ze toch al een riant salaris ontvangen en bovendien zijn ze bang dat ze die kwijt raken, dus daarom doet niemand de moeite om de maatschappij te doen veranderen en de gewone man of vrouw tot 67 jaar laten door werken ondanks hun zware beroepen. Logisch dat overal personeel te korten zijn en dat word echt niet opgelost door de nieuwe regering.