Oplossing vergrijzing: “Langer doorwerken, verzorgingshuizen terug en statushouders opleiden voor de zorg”
Publicatiedatum: 28 februari 2024
In een onderzoek naar de gevolgen van de vergrijzing laat een representatieve groep Nederlanders weten wat volgens hen oplossingen kunnen zijn. In verschillende stellingen reageren de respondenten op de uitdagingen in de zorg, arbeidsmarkt en de woningmarkt. Over de uitkomsten van het onderzoek gaan deskundigen en een 100-koppig publiek in Debat als afsluiting van het crossmediale project De Toekomst is Grijs.
Onderzoeksbureau Blue Field Agency onderzocht voor Omroep MAX in hoeverre Nederlanders bezig zijn met de vergrijzing. Het onderzoek werd uitgevoerd onder een representatieve groep van 1000 respondenten.
“Meerderheid Nederlanders vindt dat het opleiden van statushouders voor de zorg essentieel is”
De respondenten geven aan dat zij zich voor wat betreft de vergrijzing het meest bezig houden met de (mogelijke uitdagingen in de) zorg. “De meerderheid van de Nederlanders maakt zich zorgen over de toekomst van de zorg. Ook is de helft van de Nederlanders bezorgd dat er later geen goede zorg meer voor ze is. Het zorgpersoneelstekort en de toenemende zorgkosten worden gezien als grootste problemen als gevolg van de vergrijzing”, stellen de onderzoekers. De meerderheid van de respondenten is daarom ook van mening dat we als samenleving moeten aansturen op het opleiden van statushouders in de zorg om de gaten op te kunnen vangen.
Oplossing vergrijzing: “Ouderen moeten de keuze hebben om langer door te werken”
Om de tekorten op de arbeidsmarkt op te lossen is een meerderheid van de respondenten het ermee eens dat ouderen de mogelijkheid moeten hebben om langer door te werken dan hun pensioengerechtigde leeftijd. Ook is gevraagd naar de bereidheid van de respondenten om zelf langer door te werken. Daarover is meer te lezen op detoekomstisgrijs.nl
“Driekwart van de Nederlanders wil verpleeghuizen of aanleunwoningen terug”
Om het land uit de woningcrisis te trekken denkt een grote meerderheid van Nederland dat de terugkomst van verpleeghuizen of aanleunwoningen de oplossing kunnen zijn. Zo wordt toegelicht: “Veel te snel is afgezien van dit soort voorzieningen. De regering heeft niet tijdig ingegrepen op de vergrijzing. Er zijn nu te weinig ouderenappartementen als men daar naar zoekt.” Een andere respondent geeft aan: “Voor jongeren zijn er genoeg mogelijkheden als de doorstroom van ouderen op gang komt. Nu blijven teveel ouderen in hun huis, omdat er geen goede doorstroom is. Terwijl het huis voor hen te groot is.” Of de meerderheid van de ouderen ook zelf wil verhuizen naar een kleinere, geschikte woning is te lezen op detoekomstisgrijs.nl
Debat over vergrijzing
Over de uitkomsten van de enquête wordt gedebatteerd. Dit debat, onder leiding van Elles de Bruin en Carrie ten Napel, is de afsluiting van het crossmediale project van MAX, zoekt naar oplossingen voor de problemen die in de podcast en tv-serie aan bod zijn gekomen. Het debat is te zien op donderdag 29 februari om 22.15 uur op NPO 2 en direct na de uitzending terug te luisteren als podcast.
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Zorgmedewerkers leren dat het niet zorgen Voor is, maar zorgen Dat en Met.
Ik mis in jullie debat meer informatie over zelfredzaamheid en preventie. Daarbij zijn er tegenwoordig al veel initiatieven om zelfstandig thuis te blijven wonen waarbij welzijn ondersteuning is. De samenwerking tussen zorg-wonen-welzijn is cruciaal waar de hulpvrager centraal staat en de ondersteuning persoonsgericht is. Niet alle ouderen hebben hulp nodig of kunnen iets voor de ander betekenen. Daarbij er is nu al een zorginfarct in de verpleeghuizen en samenwerking met ziekenhuis vaak niet passend is.
Ik heb ruim 49 jaar in de ouderenzorg gewerkt en merkte op het laatst geen energie er nog aan willen geven aangezien met alle ook positieve ervaringen er toch vaak zo een negatieve beeldvorming is.
Ik ben nu met pensioen, zou makkelijk nog iets kunnen betekenen, maar dan alleen wat ik leuk vind om te doen, niet omdat het moet.
Laat aub meer mensen uit de praktijk B.V. wijkverpleegkundigen aan het woord. Als laatste opmerking: geen verzorgingshuizen meer. Ouderen moeten eigen regie houden en alleen daar ondersteund worden wat echt nodig is op professioneel vlak. ( geen uitspraken vanuit het hart, maar het vak is professioneel)