Nieuwe aanpak schuldhulpverlening
Publicatiedatum: 23 mei 2018
Iedereen heeft recht op schuldhulpverlening, dat is zelfs vastgelegd in de Wet. Maar de praktijk is anders. Want nu worden teveel mensen niet goed geholpen en kunnen ze ook niet terecht bij hun gemeente. Staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken gaat daarom met gemeenten om tafel over een nieuwe aanpak van de schuldhulpverlening.
Schuldhulpverlening schiet tekort
1 op de 10 Nederlandse huishoudens heeft problematische schulden. Dat is teveel vindt Van Ark. En hoewel de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening zegt dat mensen niet mogen worden uitgesloten voor schuldhulpverlening, gebeurt dit in de praktijk wel. Men is wettelijk verplicht om naar de individuele omstandigheden van een persoon die een aanvraag doet te kijken, maar dat gebeurt nu onvoldoende. Een grote groep loopt hierdoor het risico om (verder) in de schulden te komen. De Nationale ombudsman ziet een toenemend aantal klachten vooral van mensen die in scheiding liggen en zzp’ers.
Nieuwe aanpak
Voor de aanpak van schulden is in het regeerakkoord 80 miljoen euro vrijgemaakt voor de komende 3 jaar. Het overgrote deel daarvan gaat naar de gemeenten. Staatssecretaris Van Ark wil dat gemeenten meer mensen met schulden helpen en dit moet ook efficiënter gebeuren. Om dit kracht bij te zetten is er een actiepuntenlijst samengesteld die woensdag 23 mei 2018 wordt gepresenteerd.
Andere actiepunten zijn onder andere:
- Bij lagere boetes moet het mogelijk worden om een betalingsregeling af te sluiten. En bij bedragen vanaf 75 euro moet het mogelijk worden om in termijnen te betalen.
- Er komt een speciaal incassoregister. Alleen bureaus die voldoen aan alle eisen met betrekking tot oprichting, bedrijfsvoering en opleiding komen daarvoor in aanmerking. Gaat een incassobureau te vaak in de fout, dan wordt het beboet en verliest het registratie.
- Er komt een experiment met een schuldenrechter waarbij de schulden van een persoon bij een en dezelfde rechter worden afgehandeld.
De nadruk ligt op het voorkomen van schulden en goede begeleiding om uit de schulden te komen. Wanneer iemand schulden heeft moet het makkelijker worden gemaakt om aan te kloppen bij schuldhulpverlening.
(Bron: NOS/Rijksoverheid)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
De basis van schuldhulpverlening is natuurlijk het reclame systeem, waarbij op alle goederen een BTR (Belasting Toegevoegde Reclame) bijdrage zit. Weinig mensen weten van het bestaan van BTR, maar bij alles wat je koopt zit die toeslag, waaruit de reclamewereld wordt gefinancierd (van Sterreclamespotje, via reclamebureau, via reclame-acteurs tot de omroepbijdragen). Maar door die reclame wordt een bepaald deel van de bevolking verleidt tot méér uitgeven als dat er binnenkomt. Het zou de BTR sieren als er openheid van zaken is, en gewaarschuwd wordt, voor de gevaren van reclame (net zoals bij reclame op alcoholische drank en sigaretten, verplicht is). Ook moeten de reclame uitingen aan banden gelegd worden. Het is niet normaal dat meer uitzendtijd op TV besteed wordt aan reclameblokken als aan actualiteiten en onderwijzende programma’s. Onderwijs de bevolking in besteding van inkomen en stop met deze materialistische maatschappij, waarin alles draait om geld.
Veel mensen met problematische schulden, hebben een gebrek aan intelligentie. Die zwakbegaafde mensen moeten ondersteund worden met een mentor, zodat ze nooit meer in de problemen kunnen geraken. Die mensen hebben vaak 3 honden en een kat, en een papegaai, terwijl ze niet eens voor zichzelf kunnen zorgen. En meestal roken en drinken ze, dat het een lust is. Daarnaast telefoneren ze met 3 telefoons. Het is niet nodig dat de schuldenindustrie, een vermogen verdiend aan die mensen, op kosten van de belastingbetaler. Een andere (beperkte) groep, asocialen parasieten, die bewust schulden maken, omdat ze toch niets te verliezen hebben, moet naar een werkkamp (opvoedingskamp) gestuurd worden en daar arbeid te verrichten, om hun schulden in te lossen. Nadat hun schulden zijn afgelost, levenslang onder curatele. Zodat ze nooit meer ook maar één cent schuld kunnen maken.