Wat als u of uw partner komt te overlijden? Overweeg een overlijdensrisicoverzekering (OVR)

Nederlander betaalt wel voor Netflix, niet voor overlijdensrisicoverzekering (ORV)

De kosten van een overlijdensrisicoverzekering zijn te vergelijken met een abonnement op een streamingdienst of een dure cappuccino. Toch heeft een groot deel van Nederland geen overlijdensrisicoverzekering (ORV), blijkt uit onderzoek van TAF Verzekeringen onder meer dan 1.000 Nederlanders. Dit kan nabestaanden flinke financiële problemen opleveren, in het geval van een overlijden.

Wat is een overlijdensrisicoverzekering (ORV)?

Het is geen prettige gedachte, maar wel belangrijk om bij stil te staan: wat als u of uw partner komt te overlijden? Want bij een overlijden valt ook een deel van het gezamenlijke inkomen weg, waardoor de nabestaande achter kan blijven met grote financiële zorgen. Denk aan de hypotheeklasten of de huur, maar ook de kosten van de uitvaart. Door een ORV af te sluiten, kunt u uzelf en uw partner alvast indekken.

Deze ORV is niet verplicht, maar wel een aanrader, zoals onze collega’s van Meldpunt uitleggen. U betaalt uiteraard premies voor de ORV. Maar daar staat wel tegenover dat de nabestaande een bedrag krijgt uitgekeerd, zodra zijn of haar partner binnen de looptijd van de polis komt te overlijden. De nabestaande moet het overlijden overigens wel zelf melden bij de verzekeraar.

ORV vaak goedkoper dan gedacht, veel Nederlanders hebben er alsnog geen

Maar veel Nederlanders hebben dus geen ORV. Dit komt, onder andere, doordat zij denken dat deze duur is, blijkt uit het onderzoek. Over de kosten van een overlijdensrisicoverzekering hebben Nederlanders echter een vertroebeld beeld, want die kunnen in de praktijk 10 tot 15 keer zo laag uitvallen.

De respondenten denken gemiddeld dat de verzekering 219 euro per maand kost, terwijl dit in werkelijkheid varieert tussen de 5 euro voor de leeftijdscategorie 25-35, tot 25 euro voor iemand van 45 jaar. Met een Netflix-abonnement of koffie drinken buiten de deur kunt u dus zomaar duurder uit zijn. En als u van tijd tot tijd verzekeringen vergelijkt, kunt u mogelijk een nieuwe ORV met goedkopere premies afsluiten. Er zijn bijvoorbeeld meerdere verzekeraars die korting op uw premie toepassen, als u bent gestopt met roken.

Als ze weten dat de kosten lager uitvallen, zou 16 procent van de ondervraagden alsnog een ORV afsluiten. Maar een groot deel dus ook niet. Als er wordt gevraagd waarom men geen ORV heeft, geven de respondenten onder meer aan dat ze andere financiële vangnetten hebben (22 procent), er nooit bij stil hebben gestaan (22 procent), ze het niet nodig verwachten te hebben (18 procent), het nut er niet van inzien (18 procent) of zich er onvoldoende in hebben verdiept (17 procent).

Nabestaandenpensioen Anw
Lees ook: Nabestaandenpensioen: hoe zorgt u voor extra financiële zekerheid als uw partner overlijdt?

Voorkom problemen bij het overlijden van uw partner

Tegelijkertijd blijkt dat bijna 1 op de 3 Nederlanders financiële problemen verwacht na het overlijden van een partner. Ze maken zich dus wel zorgen en zijn niet onafhankelijk, maar lossen dat probleem vaak niet op. Volgens Nicole Hollander, directeur van TAF Verzekeringen, komt dit door gebrek aan kennis en bewustwording over de financiële gevolgen na overlijden.

“Veel mensen denken niet goed na over hun financiële situatie, of onderschatten wat er op hun nabestaanden afkomt na hun overlijden. In sommige gevallen zorgt dit voor gedwongen verhuizen of andere ingrijpende beslissingen voor de nabestaanden, in een periode die toch al gekenmerkt wordt door verdriet.”

Waarom hebben hogeropgeleiden vaker een ORV dan lageropgeleiden?

Een opvallende uitkomst in het onderzoek is het verschil tussen hoger- en lageropgeleiden. Van de hoogopgeleide Nederlanders heeft bijna 4 op de 10 (39 procent) een overlijdensrisicoverzekering. Een ORV biedt een uitkering aan de nabestaanden bij vroegtijdig overlijden voor het aflossen van de hypotheek, het doorbetalen van de huur of het voorzien in levensonderhoud. Dit gaat vaak om een groot bedrag, van (veel) meer dan 100.000 euro.

Onder lageropgeleiden ligt dit percentage op slechts 20 procent. Opvallend is dat lageropgeleiden wel vaker een uitvaartverzekering hebben dan hogeropgeleiden (75 procent tegenover 49 procent). Een uitvaartverzekering keert doorgaans een lager bedrag uit dat alleen de kosten van de uitvaart dekt, gemiddeld tussen de 7.000 en 10.000 euro.

Hollander wijt dit verschil aan de beperkte toegang tot financieel advies voor lageropgeleiden. “Hogeropgeleiden kiezen vaker voor een overlijdensrisicoverzekering omdat zij vaak een hypotheek hebben en daarbij worden geadviseerd over dit soort verzekeringen. Hierdoor zijn ze meer bezig met hun financiële toekomst en de bescherming van hun nabestaanden. Lageropgeleiden kiezen vaak voor een uitvaartverzekering om onverwachte kosten te vermijden.”

(Bron: TAF Verzekeringen, MAX Meldpunt, Independer, NHP (Nationale HypotheekPas), Overlijdensrisicoverzekering.nl, Hypotheekshop. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie