Nederland kiest tijdens de gemeenteraadsverkiezingen 2018
Publicatiedatum: 21 maart 2018
Hoe gaan de Nederlandse gemeenteraden er de komende 4 jaar uitzien? Dat wordt op 21 maart 2018 beslist tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. U heeft van 07.30 uur tot 21.00 uur de tijd om uw uw stem uit te brengen.
Stemlokalen
In 335 Nederlandse gemeenten wordt er op 21 maart gestemd. De afgelopen tijd is er flink campagne gevoerd door zowel de plaatselijke en landelijke politici. Er zijn debatten op tv, er wordt geflyerd en met de burgers gesproken. In de deelnemende gemeenten kan er gestemd worden op de reguliere plekken, maar soms zijn er ook unieke stembureaus. Zo kan er in de Noord-Hollandse gemeente Heemskerk gestemd worden in een dubbeldekkerbus en rijdt er een stemtram door de straten van Den haag. Ook zijn er op veel plaatsen stembureaus op het station. Het kan zijn dat deze zogenoemde ‘bijzondere stembureaus’ eerder dichtgaan dan 21.00 uur.
Stemmen tellen
Na 21.00 uur wordt er direct begonnen met het tellen van de stemmen. In sommige gemeenten gebeurt dit op een andere manier dan bij de vorige verkiezingen in 2014, omdat er toen veel fouten zijn gemaakt. In 22 gemeenten gaat het daarom in 2018 als volgt: 1 groep telt op de verkiezingsavond de stemmen per partij en een frisse groep begint de volgende ochtend met het tellen van de voorkeursstemmen per aspirant-raadslid. De verwachting is dat de meeste gemeenten binnen 2 dagen de volledige uitslag hebben.
Lokale partijen
Wat ook in de lijn der verwachting ligt is dat de lokale partijen de grote winnaars van deze gemeenteraadsverkiezingen worden. Deze tendens is ook al te merken in 2014. Hoe dit komt? Dat is lastig te zeggen, maar het kan te maken hebben met het feit dat veel Nederlanders een afkeer voelen tegenover de politiek in Den Haag. Daarom zijn zij minder snel geneigd om op een lokale afdeling van een landelijke partij te stemmen dan op een lokale partij.
De oudere kiezer
Hoewel de lokale partijen terrein winnen, gaan veel oudere stemmers toch voor een afdeling van een landelijke partij, zo blijkt uit onderzoek van ouderenorganisatie KBO-PCOB. Ruim 59 procent stemt daarop. In totaal is rond de 88 procent van de kiezers boven de 65 jaar van plan om te gaan stemmen. De belangrijkste thema’s vinden zij de zorg, veiligheid en wonen.
Hallo Nederland en Tijd voor MAX
Op 21 maart 2018 besteedt Hallo Nederland aandacht aan de gemeenteraadsverkiezingen 2018. Zij varen mee met de stemboot die langs 3 kleine plaatsen in de provincie Overijssel en zenden live uit vanuit het kleinste stembureau in Nederland: de huiskamer van de Wim en Elly Westhoff in het Overijsselse Marle.
Ook in Tijd voor MAX is er aandacht voor de gemeenteraadsverkiezingen. Daar komt voormalig politiek verslaggever Ferry Mingelen langs om de stemdag te bespreken en blikt hij vooruit op de eerste uitslagen.
Hollandse Zaken
In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen maakt het MAX-discussieprogramma Hollandse Zaken eerder in 2018 een serie uitzendingen over dit onderwerp. Wij schrijven hier een aantal begeleidende artikelen bij:
Burgemeester Nijmegen: ‘Duidelijkere verschillen tussen partijen zijn nodig’
Gemeenteraadsverkiezingen 2018: deze mensen vertegenwoordigen ons
Vervelen? Dat hoeven journalisten in Zaanstad zich nooit
(Bron: archief, KBO-PCOB, ANP, kiesraad.nl)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik ben wel wezen stemmen, maar mijn partij zat er niet bij. jammer. Daarom heb ik op een lokaal partij gestemd.
sleepwet heb tegen gestemd .
Ja gestemd, wij hebben geen lokale partijen helaas, dus maar op iemand gestemd. Ook hebben de 3 partijen allemaal hetzelfde staan. Ook totaal niets gemerkt bij ons in de Gemeente, “van stem op ons” heel vreemd.
2 partijen die zich lokaal noemen, maar zijn dat zeker niet, gewoon fusie van landelijke partijen.
Tegen de sleepwet ook.
Eigenlijk tegen anders voelen in toch gaan stemmen. Hoop doet leven, nietwaar? Maar als de vele niet-stemmers vertrouw ik het proces voor geen stuiver. Van integer gevoerde politiek is al tientallen jaren geen sprake. Het staat voor mij nu al vast dat de gevestigde orde zich verzekerd kan weten van voortzetting van waar we nu met z’n allen inzitten. Niks schuddende grondvesten. Niks links of groen. Als Pechtold zich roemt als progressief? Nederland gaat eraan! Die sleepwet is een aanfluiting voor een gezond functionerende samenleving. We zijn het dus niet. Tóch tegengestemd! Wetende dat het net zo veel uithaalt als mijn destijds gegeven proteststem op de destijds nog maar net vermoordde meneer Fortuyn.