Nationale Hypotheek Garantie (NHG) naar recordgrens van 435.000 euro: wat betekent dit voor u?
Publicatiedatum: 1 november 2023
De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) komt in 2024 op een bovengrens van 435.000 euro uit. Dit is verreweg het hoogste punt sinds de invoering van de euro in 2002. Waar is de NHG voor bedoeld en wat betekent dit recordbedrag?
Wat is de Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?
De NHG, beheerd door Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen, is in feite een vangnet voor huizenkopers. Want u geeft uw hypotheekverstrekker 100 procent zekerheid dat de hypotheek terug kan worden betaald. Stel dat uw partner overlijdt, u arbeidsongeschikt raakt of uw baan verliest, dan kan de NHG uw restschuld overnemen. Heeft u een hypotheek met NHG, dan heeft u dus een stok achter de deur, mocht u uw woning uiteindelijk met verlies verkopen.
Waarom wordt de NHG-bovengrens steeds hoger?
Meer dan 40 procent van alle koopwoningen in Nederland is gefinancierd met een hypotheek met NHG. Sinds 2017 is er een koppeling tussen de NHG en de gemiddelde woningwaarde. In dat jaar is de gemiddelde verkoopprijs in Nederland nog 263.300 euro. Maar sindsdien is de huizenmarkt geëxplodeerd. Hogere huizenprijzen leiden logischerwijs tot een hogere NHG-grens. In 2023 komt de bovengrens al voor het eerst boven de 4 ton uit, namelijk 405.000 euro. Maar na 1 januari 2024 komt hier nog eens 30.000 euro bovenop, 435.000 euro dus.
Wanneer komt u in 2024 in aanmerking voor de NHG?
Kortom: wie na 1 januari 2024 een woning met een waarde van 435.000 euro of lager koopt, kan een hypotheek met NHG aanvragen. Dit kan aantrekkelijk zijn voor starters op de woningmarkt, die zich op deze manier alsnog een iets duurdere woning kunnen permitteren (mits ze daar natuurlijk een hypotheek voor krijgen). Deze bovengrens van 435.000 geldt ook als u de hypotheek oversluit. Als u energiebesparende voorzieningen (EBV) aan uw woning aan gaat brengen, zoals isolatie of de aanschaf van een warmtepomp, kunt u een 6 procent hogere hypotheek krijgen. En in dat geval stijgt de NHG-bovengrens evenredig mee, naar 461.100 euro in 2024.
Is het aantrekkelijk om een beroep te doen op de NHG?
Als de bank zeker weet dat uw hypotheek terug wordt betaald, krijgt u vaak een lagere rente van de bank. En een lagere rente betekent lagere maandlasten. Bovendien is de kans veel kleiner dat u in financiële problemen komt, mocht er iets in uw leven gebeuren waardoor u een restschuld opbouwt. De NHG kan namelijk uw restschuld kwijtschelden als u scheidt van uw partner, arbeidsongeschikt raakt, uw partner overlijdt of als u uw baan verliest (mits dit niet uw eigen schuld is). Welke stappen u hiervoor moet doorlopen, kunt u op de website van de NHG lezen.
Waar moet u verder rekening mee houden?
Bij het aanvragen van een hypotheek met NHG betaalt u eenmalig een extra bedrag, de zogeheten borgtochtprovisie. Dit komt neer op 0,6 procent van het totale hypotheekbedrag, oftewel maximaal 2.610 euro (of als u in EBV investeert: 2.766,60 euro) in 2024. Deze borgtochtprovisie is overigens wel fiscaal aftrekbaar. Tot slot krijgt u vrijwel altijd een BKR-registratie als u een beroep doet op de NHG, ook al wordt de hypotheekschuld kwijtgescholden.
(Bron: Archief, MAX Meldpunt, Rijksoverheid, Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen, NU.nl, Independer, Algemeen Dagblad, Vereniging Eigen Huis, NHG.nl, De Hypotheker, Boumij Makelaars. Foto: Shutterstock)