Mogelijk verbod mobiel op de fiets
Publicatiedatum: 27 mei 2016
Ondanks dat het levensgevaarlijk is, gebruiken veel fietsers hun mobiel tijdens het rijden. Minister Schultz van Verkeer laat nu onderzoeken of zij het gebruik van mobiele telefoons op de fiets kan verbieden.
Verkeersongeluk
In 2015 was Schultz nog niet te porren voor een verbod. Zij vond dat het niet te controleren is. Na een bezoek aan de Tweede Kamer van vader Michael, wiens zoon vorig jaar om het leven kwam bij een verkeersongeluk dat door telefoongebruik is veroorzaakt komt zij daar op terug. Michaels missie is om dit soort ongelukken in de toekomst te voorkomen.
Gevaarlijke situaties
Volgens een woordvoerder van het ministerie leiden campagnes om het gebruik van de telefoon op de fiets terug te dringen momenteel niet tot het gewenste resultaat. 1 op de 3 jongeren tussen de 12 en 21 jaar gebruikt een mobieltje op de fiets en het aantal jongeren dat appt, belt of internet op de fiets neemt alleen maar toe. Dat leidt tot gevaarlijke situaties, niet alleen voor henzelf maar ook voor de overige deelnemers aan het verkeer. Bij 20 procent van ongevallen met fietsers tussen 12 en 24 jaar blijkt een smartphone een rol te hebben gespeeld.
Aansprakelijkheid
Minster Schulz deed eerder al onderzoek naar de aansprakelijkheid van appende fietsers, omdat automobilisten bij een ongeval met fietsers in principe aansprakelijk zijn, behalve als er sprake is van overmacht.
Bent u voor een verbod op het gebruik van mobieltjes op de fiets?
(Bron: ANP, RTL)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
ik vind dit terecht . Hetzelfde als dat je in de auto telefoneerd.
Dat gebruik van de telefoon om te appen, pingen, slapkletsen op de fiets net zo gevaarlijk is als wanneer dat in de auto gebeurt is duidelijk. Mvr. Schultz heeft geen trek in wetgeving omdat dat schijnbaar door de verzekeringsmaatschappijen niet op prijs wordt gesteld. Zo lijkt het wel erg op die andere mevrouw in de politiek, u weet wel, die zo graag in alle denkbare kaarten van Menzis, Achmea, Zilveren Kruis enzovoort speelt. Ik vraag mij dan altijd af wat gebeurt er als iemand uit eigen kring, desnoods een van hun eigen kinderen, iets overkomt door dit wangedrag in het verkeer, danwel een ingrijpende diagnose bij een medisch specialist. Waarschijnlijk niets. Van Rijn was blijkbaar ook akkoord met de situatie van zijn zichzelf bevuilende moeder in het verzorgingstehuis. Zou er een minister van opvoeding moeten komen? Een ministerie van waaruit alles wordt gedaan om bij voorbeeld die categorie jongere mogelijke verkeersslachtoffers te benaderen? Elk kind dat in een ongeluk terecht komt door die mobiele cultuur is een kind teveel. Niet omdat het moet. Maar omdat het kan…..