pleegouders

Meldpunt: pleegouders speelbal van jeugdzorg en gemeenten

Pleegouders worden van het kastje naar de muur gestuurd als ze extra kosten maken voor de opvang en verzorging van pleegkinderen. De gemeente stuurt ze naar jeugdzorg en jeugdzorg stuurt ze naar de gemeente. Daarover en meer gaat Meldpunt op vrijdag 30 oktober 2020 om 19.20 uur bij MAX op NPO 2.

Bureaucratisch

Van woensdag 28 oktober tot en met 4 november is het voor de 6e keer de Week van de Pleegzorg. Met deze actieweek wil Pleegzorg Nederland aandacht vestigen op pleegzorg en het tekort aan pleegouders. Het zou helpen als de financiële ondersteuning van pleegouders verbeterd zouden worden, stelt Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen. Sonja en Ralph Loth hebben 2 eigen kinderen en zorgen daarnaast voor 3 jonge pleegkinderen. Behalve voeding hebben de kinderen kleding nodig en spullen, zoals fietsen. Om voor de kinderen te kunnen zorgen is Ralph minder gaan werken, waardoor zijn inkomsten daalden. Gemeenten en jeugdzorg blijken in de praktijk vaak trage en bureaucratische instanties, die ook in financieel opzicht onvoldoende meedenken met pleegouders.

Loempia’s

Meldpunt spreekt ook 2 pleegouders die alleen onherkenbaar in beeld willen uit bescherming voor de biologische ouders, die het niet eens zijn met de uithuisplaatsing van hun kinderen. Deze pleegkinderen hebben extra zorg nodig, wat niet goedkoop is. En het stel moest het huis verbouwen om slaapplekken te creëren, maar daarvoor was geen geld. “Toen zijn we een crowdfundingactie gestart”, zegt de pleegvader. “En we hebben loempia’s gebakken en jam gemaakt en verkocht. Het liefst besteed je je tijd aan de zorg en niet aan geldzorgen.” Hoe kan de pleegzorg beter georganiseerd worden? Te gast is Peter van der Loo, directeur van Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen.

Nabestaandenpensioen

Verder in Meldpunt: Hoe vraagt u nabestaandenpensioen aan als uw ex-partner in het buitenland is overleden? Marianca van de Goor scheidt na 19 jaar huwelijk van haar man. Hij verhuist naar de Filipijnen en ze hebben nooit meer contact. In april van dit jaar hoort ze via-via dat hij is overleden. Zij belt naar zijn pensioenfonds, omdat zij dan recht heeft op nabestaandenpensioen. Maar het pensioenfonds zegt dat zij geen officieel bericht van zijn overlijden hebben ontvangen. Nu is het aan mevrouw om dit te bewijzen, maar dat lukt haar niet. MAX Ombudsman Rogier de Haan onderzoekt de zaak en komt in de uitzending met een oplossing.

Meldpunt: vrijdag 30 oktober 2020 om 19.20 uur op NPO 2. 

Geef een reactie

Reactie

    B.Harmsen says:

    Nu is het heel mooi dat er mensen zijn die als pleegouders willen optreden en daar voor ontvangen ze een vergoeding waar ze de kinderen van moeten voeden en kleden en wat er zoal bij komt in het opvoeden van kinderen.

    Alleen het probleem is je huis is groot genoeg maar voor de pleegkinderen ontbreken er eigen slaapkamers en dat is natuurlijk wel noodzakelijk om voor pleegkinderen te kunnen zorgen.

    Nu wil men graag op kosten van de gemeenschap het huis voorzien van extra slaapkamer waardoor het huis aanzienlijk in prijs stijgt.

    Nu vraag ik mij toch af in hoever hier over liefdadigheid gaat of is het toch uit puur winst bejag.