Maakt u noodgedwongen dieetkosten? Ze zijn fiscaal aftrekbaar
Publicatiedatum: 27 januari 2024
Of het gaat om gluten of lactose, een voedselallergie of -intolerantie kan ingrijpende gevolgen voor uw dagelijks leven hebben. Het kan gebeuren dat u veel extra kosten moet maken, omdat u alleen speciaal voorgeschreven voedsel mag consumeren. Maar weet u dat deze dieetkosten vaak fiscaal aftrekbaar zijn?
Aftrekbare zorgkosten in aangifte inkomstenbelasting
In uw belastingaangifte mag u meerdere noodzakelijke zorgkosten aftrekken, tenzij deze onder het eigen risico vallen. Dat kan bijvoorbeeld gaan om medicijngebruik, steunzolen, pacemakers, noodzakelijke aanpassingen aan uw auto en reiskosten voor uw bezoek aan de apotheek of het ziekenhuis. In dit overzicht van de Belastingdienst ziet u welke kosten wel en niet fiscaal aftrekbaar zijn in het belastingjaar 2023 (waar u in 2024 aangifte voor gaat doen).
Welke dieetkosten kunt u aftrekken?
Ook als u noodgedwongen een speciaal voorgeschreven dieet volgt, kunt u dit dus aftrekken. In de dieetlijst 2023 van de Belastingdienst staat voor welke diëten dit geldt en wat de bijbehorende aftrekbare bedragen zijn. Heeft u bijvoorbeeld het prikkelbaredarmsyndroom, waardoor u het FODMAP-beperkte-dieet moet volgen? Dan geldt er een vast aftrekbaar bedrag van 1.050 euro. Hetzelfde geldt voor een noodzakelijk glutenvrij plus lactosebeperkt of lactosevrij dieet. Ook als u alleen een glutenvrij (950 euro) of lactosebeperkt of -vrij dieet (150 euro) moet volgen, kunt u dieetkosten aftrekken. De dieetlijst kan overigens elk jaar veranderen, maar is voor 2023 hetzelfde als in 2022 en 2021.
Op welke zaken moet u nog meer letten?
Let er wel op dat u hiervoor vaak een verklaring van uw arts of diëtist aan moet leveren. Deze zogeheten dieetbevestiging van de Belastingdienst (belastingjaar 2023) vindt u hier en kunt u in laten vullen door uw arts of diëtist. En hoe werkt het als u maar een beperkt deel van het jaar een dieet heeft gevolgd, bijvoorbeeld 7 maanden? Dan kunt u ook maar een deel van het vast aftrekbare bedrag toepassen, in dit voorbeeld dus 7/12. In het geval van het FODMAP-beperkte dieet is dat 7/12 van 1.050 euro, oftewel 612,50 euro. En wat als u 2 verschillende diëten volgt, voor vergelijkbare of verschillende aandoeningen? De Belastingdienst legt, aan de hand van dit overzicht, uit wat dit betekent voor uw dieetkosten.
Kunt u ook dieetkosten aftrekken, die u voor iemand anders maakt?
Tot slot kunt u ook voor een dieet van iemand anders een bedrag aftrekken, als u de dieetkosten van diegene voor uw rekening neemt. Dat kunnen uw fiscaal partner, uw kind (jonger dan 27 jaar) of andere gezinsleden of huisgenoten zijn. Als er iemand bij u inwoont die afhankelijk is van uw hulp en zijn of haar zorgkosten zelf niet kan betalen, kunt u de zelf gemaakte dieetkosten aftrekken. Heeft u in een eerdere belastingaangifte, van maximaal 5 jaar geleden (belastingjaar 2019 of later dus), geen dieetkosten opgegeven, terwijl u daar wel recht op heeft? Dan kunt u die met terugwerkende kracht opgeven, mits u kunt bewijzen dat u daar inderdaad voor in aanmerking komt. Als u al wel aangifte heeft gedaan, leest u hier hoe u een herziening aan kunt vragen. En als u nog helemaal geen aangifte over 2019 heeft gedaan, dan kan dit nog tot 31 december 2024.
(Bron: Belastingdienst, De Telegraaf, Voedingscentrum, Meerkosten.nl, Glutenvrij.nl. Foto: Shutterstock)