Duur 01:30
Gepubliceerd op 26 oktober 2017

Maak kennis met het nieuwe kabinet

Ze hebben er lang over gedaan, maar het kabinet Rutte 3 is een feit. Op 26 oktober  wordt het nieuwe kabinet officieel gepresenteerd op het bordes van Paleis Noordeinde. Wij zetten de nieuwe ministers en staatssecretarissen voor u op een rijtje.

De ministers

Kajsa

Kajsa Ollongren (D66), minister van Binnenlandse Zaken

De loco-burgemeester van Amsterdam vertrekt naar Den Haag om haar taken als nieuwe minister van Binnenlandse Zaken te vervullen. Naast deze functie, wordt zijn ook 1 van de vicepremiers die Mark Rutte kan vervangen.

halbe Sigrid

Halbe Zijlstra (VVD) en Sigrid Kaag (D66) ministers van Buitenlandse Zaken

VVD’er Halbe Zijlstra is een bekend figuur binnen de Haagse politiek. Eerder is hij al staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, maar minister is hij nog niet eerder. Volgens Zijlstra zelf zullen de Nederlanders de komende jaren een andere kant van hem zien. Hij wordt tijdens de komende ambtsperiode bijgestaan door Sigrid Kaag van D66. Kaag woont al jaren in het Midden-Oosten, waar zij topdiplomaat is. Kenners denken dat het flink zal knetteren tussen Zijlstra en Kaag, omdat zij behoorlijk van mening verschillen over bepaalde zaken. Toch is de verwachting ook dat zij goed gebruik kunnen maken van elkaars kennis.
Wiebes

Eric Wiebes (VVD), minister van Economische Zaken en Klimaat

Eric Wiebes is in het vorige kabinet Rutte al staatssecretaris van Financiën, maar bekleedt in het nieuwe kabinet de positie van minister van Economische Zaken. Wiebes is de allereerste minister met deze portefeuille die ook Klimaat onder zijn hoede neemt.

Dekker Grapperhaus

Sander Dekker (VVD) en Ferdinand Grapperhaus (CDA), ministers van Justitie en Veiligheid

Het departement Justitie en Veiligheid krijgt 2 ministers. De één gaat zich richten op politie en justitie en de ander gaat zich ontfermen over de rechtsstaat. Het is nog niet 100 procent duidelijk wie wat gaat doen, maar naar alle waarschijnlijkheid gaat Dekker (foto links) zich richten op de rechtstaat en krijgt Grapperhaus (foto rechts) politie en justitie onder zich.

Cora

Cora van Nieuwenhuizen (VVD), minister van Infrastructuur

Nieuwenhuizen heeft al een lange politieke carrière achter zich. Ze is al Raadslid, Statenlid, Kamerlid en lid van het Europees Parlement geweest, maar minister staat nog niet op haar cv. Tot dit kabinet, want zij wordt het nieuwe hoofd van het ministerie van Infrastructuur.

bruno Hugo

Bruno Bruins (VVD) en Hugo de Jonge (CDA), ministers van Volksgezondheid

Ook Volksgezondheid krijgt 2 ministers. In dit geval gaat het om voormalig UWV-directeur Bruno de Bruin (foto links) en de Rotterdamse wethouder Hugo de Jonge (foto rechts). De Bruin gaat zich binnen Rutte 3 bezighouden met de ziekenhuiszorg, terwijl De Jonge naar alle waarschijnlijkheid langdurige zorg onder zijn hoede neemt. Deze laatst genoemde wordt overigens ook vicepremier.

Wopke

Wopke Hoekstra (CDA), minister van Financiën

CDA’er Hoekstra heeft weinig tot geen bestuurlijke ervaring op politiek vlak, maar is al wel enige tijd actief als leidinggevende bij oliegigant Shell. Volgens sommigen heeft hij de potentie om uit te groeien tot een grote man binnen de CDA-fractie.

Bijleveld

Ank Bijleveld (CDA), minister van Defensie

Ank Bijleveld is geen onbekende in de politiek. Zo is zij in 2007 al een tijd staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en vervult zij de rol van Commissaris van de Koning in de provincie Overijssel. Leuk feitje: Bijleveld is de dochter van een beroepsmilitair.

Slob ingrid

Arie Slob (ChristenUnie) en Ingrid van Engelshoven (D66), ministers van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

De komende jaren zijn Slob en Van Engelshoven de leiders van het departement Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Slob verlaat in 2015 de politiek, maar komt nu terug om zich te richten op het basis- en middelbaar onderwijs in Nederland. D66’er Ingrid van Engelshoven neemt het hoger onderwijs voor haar rekening.

Carola

Carola Schouten (ChristenUnie), minister van Landbouw

Er komt op verzoek van het CDA weer een minister van Landbouw en deze post wordt bezet door Carola Schouten van de ChristenUnie. Schouten groeit op op een boerderij en ontfermt zich over de financiën van deze veehouderij als haar vader overlijdt. Schouten wordt ook vicepremier.
Koolmees

Wouter Koolmees (D66), minister van Sociale Zaken

Koolmees is tijdens de kabinetsonderhandelingen de rechterhand van D66-leider Alexander Pechtold en geen onbekende in de wereld van politiek Den Haag. Vooral op financieel gebied is hij sterk, wat goed van pas komt bij zijn nieuwe functie als minister van Sociale Zaken. Binnen dit departement worden onder andere beslissingen genomen over de pensioenen.

De staatssecretarissen

Het nieuwe kabinet telt 8 staatssecretarissen, maar voordat we die aan u voorstellen, vertellen we u eerst wat een staatssecretaris doet. Een staatssecretaris is iemand die samen met de minister een ministerie leidt. Hij of zij krijgt een bepaald takenpakket en moet daarover verantwoording afleggen aan het parlement. Ondanks dat de staatssecretaris volledig zelfstandig kan handelen, blijft de minister de eindverantwoordelijke. Hieronder leest u wie de staatssecretarissen van Rutte 3 zijn.

Paul Blokhuis (ChristenUnie), staatssecretaris van Volksgezondheid

Blokhuis is lange tijd werkzaam als beleidsmedewerker voor de ChristenUnie-fractie, maar gaat zich in het kabinet Rutte 3 inzetten als staatssecretaris voor Volksgezondheid.

Mona Keijzer (CDA), staatssecretaris van Economische Zaken

Mona Keijzer is een prominent CDA-lid en werkt daarnaast als vrijwilliger in de gehandicaptenzorg. Zij wordt de rechterhand van Eric Wiebes.

Raymond Knops (CDA), staatssecretaris van Binnenlandse Zaken

Deze Limburgse ex-beroepsmilitair is al raadslid en Kamerlid geweest en zit al meer dan 10 jaar in de CDA-fractie.

Barbara Visser (VVD), staatssecretaris van Defensie

Voor het eerst sinds 7 jaar is er weer een staatssecretaris van Defensie en zij heet Barbara Visser. Zij gaat de komende jaren samen met Ank Bijleveld dit ministerie leiden.

Mark Harbers (VVD), staatssecretaris van Justitie en Veiligheid

Rotterdammer Harbers zal zich tijdens zijn ambtsperiode vooral gaan bezighouden met migratiezaken.

Tamara van Ark (VVD), staatssecretaris van Sociale Zaken

Tamara van Ark staat binnen de VVD bekend als degene die ervoor zorgt dat de neuzen zoveel mogelijk dezelfde kant opstaan. Zal haar dit ook lukken op het ministerie van Sociale Zaken, waar zij de staatssecretaris van wordt?

Stientje van Veldhoven (D66), staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat

Duurzaamheid en klimaatverandering zijn onderwerpen die Van Veldhoven erg interessant vindt en gedacht wordt dan ook dat zij hier de focus op zal leggen tijdens haar ambtstermijn.

Menno Snel (D66), staatssecretaris van Financiën

Menno Snel is de enige bewindspersoon uit dit kabinet zonder enige politieke ervaring. Sterker nog: voordat hij door D66 gevraagd wordt als staatssecretaris van Financiën, is hij helemaal geen lid van deze partij. Wel is hij een vooraanstaande bankier, die Gerrit Zalm heeft geadviseerd toen hij nog minister van Financiën was.

Hallo Nederland is op 26 oktober 2017 bij de presentatie van het nieuwe kabinet. U ziet de reportage in de uitzending van die dag. In Tijd voor MAX bespreek voormalig parlementair verslaggever Ferry Mingelen het nieuwe kabinet.

(Bron: Rijksoverheid, NOS, Trouw, ANP)

Geef een reactie

Reactie

    Hanneman says:

    Tja! Beroerd! Rutte 3. Gatverdamme! Zelfde wijn, nieuwe zakken. De facade op orde en alles mag op het kijkglas worden gezien. De majesteit stond in de eerste beelden toch een beetje op een late tram te wachten. Standvastig want hij was ervan overtuigd dat-tie toch nog zou komen. En hupsakee, daar waren de aanstaande bewindslieden. Helemaal in de rol. Schooltoneelervaringen komen goed van pas. Nu gaan we zien op wat ze gaan doen. Pers overal bovenop. Een redelijk deel van de bevolking zeer ontevreden, een ander deel blij. Persoonlijk verwacht ik niets goeds van deze vereniging. Ik doe mijn best iéts te zien waar ik blij van zou kunnen worden maar helaas…lukt niet. Altijd in de veronderstelling verkeerd dat het kans van slagen had, zo’n sociaal democratie. U weet wel, evenredige verdeling van lust en last. Gelijkwaardigheid voor iedereen dus ook kans op van alles. Of wat dacht u van rechtvaardigheid voor iedereen? Maar dat gaat het niet worden. Fundamentele, noodzakelijke aanpassingen in die richting zullen door dit kabinet niet worden gedaan. De sleepwet komt er, vanwege de ongeschreven slaapwet. Referenda? Wat denkt u? Milieu? Hogere premies, schoolgelden, huren, prijzen, tarieven. Zeer aannemelijk lagere laagste inkomens. Met elkaar de schouders eronder zal eerder zijn méér kansen voor de ellebogen, misschien hier en daar een knietje. Rutte 3. Het is er. Geen plaats voor sociale politiek. En zo waarlijk wie ook mij helpe, ik snap het niet, dat rechtse conservatieve succes. Ga het wel weer allemaal volgen en bekijken. Ook bij MAX. Dat verklaar en beloof ik.

Bekijk ook

Meer