Laatste 100-guldenbiljetten Michiel de Ruyter omgeruild
Publicatiedatum: 26 juli 2016
De meeste gulden-biljetten kunnen nog tot 2032 ingewisseld worden voor euro’s, maar voor het 100-guldenbiljet met Michiel de Ruyter erop was het gisteren de allerlaatste mogelijkheid.
Druk bij De Nederlandsche Bank
Het was de afgelopen tijd opeens weer een stuk drukker bij De Nederlandsche Bank (DNB) met mensen die guldens willen omruilen voor euro’s. Door het nieuws over de laatste inleverdag van het 100-guldenbiljet met Michiel de Ruyter erop hebben veel mensen besloten om ook hun andere oude guldens in te leveren. “Door het bericht over de De Ruyter-briefjes denken mensen aan de guldens die ze nog op zolder hebben liggen en komen ze die naar ons toebrengen”, zegt Rob Ruizendaal van De Nederlandsche Bank. Volgens hem zijn er zeker 2 keer zoveel mensen dan normaal die geld inleveren.
Omruilperiode
De meeste biljetten vervallen pas in 2032, zoals de 100-guldenbiljetten met de snip of de steenuil. DNB hanteert namelijk een omruilperiode van 30 jaar vanaf het moment dat het biljet niet meer in omloop werd gebracht. Voor het De Ruyter-biljet was dat op 23 juli 1986. Omdat de 23ste dit jaar op een zaterdag viel, is de termijn 2 dagen verlengd. Ook op de laatste omruildag was het een stuk drukker dan normaal. Zo’n 100 personen hebben nog 1 of meerdere biljetten van 100 gulden met daarop het portret van Michiel de Ruyter ingeleverd. Op andere dagen komen er zo’n 20 tot 30 personen langs om guldenbiljetten om te wisselen voor euro’s.
Weggegooid of vergeten
Veel briefjes worden nooit ingeleverd. “Er zijn er 3 miljoen in omloop van 100 gulden, maar daar zitten ook de Snip en de Steenuil bij. Hoeveel De Ruyter-biljetten er nog zijn weten we niet”, aldus Ruizendaal. Hij verwacht dat lang niet alle briefjes terugkomen. Ruizendaal: “Alles wat nu terugkomt, is meestal toevallig teruggevonden. Een deel is in verbrandingsovens terechtgekomen, in kleding weggegooid, onder de grond verstopt en vergeten.”
Waarde
Wie 100 gulden inlevert, krijgt daar 45,38 euro voor terug. Sommige biljetten kunnen meer waard zijn bij een verzamelaar, maar dan moet het biljet in goede staat zijn. Heeft u nu nog briefjes van 100 gulden liggen met Michiel de Ruyter erop, dan is dat voortaan een mooie herinnering aan het gulden-tijdperk, maar inleveren voor euro’s zit er dus niet meer in bij De Nederlandsche Bank.
(Bron: NOS)