Niemand thuis leegstand onbeheerd huurwoning koopwoning

Laat u uw woning maandenlang onbeheerd achter? Let dan op deze zaken

Gaat u een lange en verre reis maken? Brengt u de wintermaanden in een buitenlandse vakantiewoning door? Woont u tijdelijk in bij een dierbare die mantelzorg nodig heeft? Of gaat u samenwonen met een nieuwe partner, terwijl uw eigen huis nog niet verkocht is? Het kan zomaar gebeuren dat u uw eigen woning voor een langere periode verlaat. Maar als u dit doet, let er dan goed op hoelang u dit doet. Want leegstand van uw woning kan vervelende gevolgen hebben, voor zowel huurders als woningeigenaren.

Meldplicht bij leegstand: wat zijn de regels in uw gemeente?

Hoelang u uw woning onbeheerd achter kunt laten, hangt van de regels in uw gemeente af. In Amsterdam en Utrecht, waar de woningnood sowieso al hoog is, geldt er bijvoorbeeld een meldplicht. Wie eigenaar is van een woning die meer dan 6 maanden leeg staat, moet zich melden bij de gemeente. Gebeurt dat niet, dan kan er een boete van misschien wel 9.000 euro volgen. In veel gemeentes is er ook de mogelijkheid om leegstand van een andere woning te melden. Als u bijvoorbeeld merkt dat een huis in uw straat lange tijd onbewoond blijft, kunt u contact opnemen met de gemeente. Dit zijn bijvoorbeeld de regels in Amsterdam.

Wat staat er in uw koop- of huurcontract?

Kijk daarnaast goed naar de koop- of huurovereenkomst die u heeft getekend. Want misschien is uw koophuis of -appartement alleen ‘te gebruiken voor zelfbewoning’, als dat specifiek in het koopcontract staat. En hoe zit het met huurwoningen? Dat u huur betaalt voor een woning en daar ook daadwerkelijk woont, geldt als ‘goed huurderschap’. In veel huurcontracten is zo’n soort bepaling opgenomen. En dat betekent dus dat u de huurwoning niet zomaar leeg kunt laten staan.

Maar wat deze bepaling van ‘goed huurderschap’ concreet inhoudt, is lang niet altijd duidelijk. Maar in de praktijk komt het er vaak op neer dat u minstens 6 maanden per jaar in uw eigen huurwoning moet verblijven. Stel dat u er een groot deel van het jaar niet bent, omdat u dan bijvoorbeeld in uw vakantiehuis zit? Zorg dan dat de verhuurder op de hoogte is. Stem goed met elkaar af of er nog steeds sprake is van goed huurderschap. En misschien kunt u alsnog vragen of iemand anders een oogje in het zeil houdt tijdens uw afwezigheid. Dan voorkomt u sowieso dat er sprake is van leegstand.

Huurwoning huren overwaarde bijleenregeling
Lees ook: Van koop- naar huurwoning? Dit komt er allemaal bij kijken

Kunt u iemand aanwijzen die op uw woning past?

Bent u zelf huurder, ga dan goed na of u de woning voor een langere periode mag onderverhuren. De wetgeving op dit gebied is namelijk streng, zoals onze collega’s van Meldpunt uitleggen. Op de website van Volkshuisvesting Nederland staat meer informatie over de voorwaarden. En bij Rijksoverheid vindt u meer opties om uw woning tijdelijk te verhuren, zoals de tussenhuur of de Leegstandwet waar u een beroep op kunt doen. Als u iemand vindt die op uw woning kan passen, kunt u bovendien voorkomen dat de woning minder waard wordt vanwege achterstallig onderhoud.

Daarnaast kunnen huurders of woningeigenaars een zogeheten huisbewaringsovereenkomst sluiten. Dan verlaten zij tijdelijk hun eigen woning, waar iemand anders vervolgens intrekt. Voor de aanvraag kunnen zij terecht bij de gemeente of de woningcorporatie. Lees hier bijvoorbeeld wat de exacte voorwaarden voor een huisbewaringsovereenkomst in de gemeente Amsterdam zijn.

Hospita student
Lees ook: Uw zolder verhuren aan een student? Dit komt erbij kijken als u hospes of hospita wordt

Bent u bij leegstand nog steeds verzekerd?

Verzekeringstechnisch loopt u risico als u lange tijd niet in uw woning verblijft. Uw woning is namelijk een aantrekkelijker doelwit voor inbrekers. En dan kan het gebeuren dat u niet alle schade vergoed krijgt als u een claim indient. Bent u langdurig van huis, dan moet u dit vrijwel altijd melden bij uw verzekeraar. Neem daarnaast de polisvoorwaarden goed door en let extra goed op eventuele leegstandclausules. Dan weet u wat uw verzekeraar wel of niet beschouwt als ‘leegstand’. Hier zal nog geen sprake van zijn als u 3 weken op vakantie bent. Maar wat als u uw woning 2 of 3 maanden lang onbeheerd achterlaat? Blijft uw verzekering dan wel doorlopen? En stel dat er tijdens uw afwezigheid schade in uw woning ontstaat, bijvoorbeeld waterschade als gevolg van een lekkage. Is dit soort schade dan nog steeds gedekt?

Betaalt u nog steeds belasting over een leegstaande woning?

Tot slot kan leegstand van uw woning gevolgen hebben voor de belasting die u betaalt. De Belastingdienst maakt bijvoorbeeld gebruik van de zogeheten uitzendregeling. Dat wil zeggen: u woont in de praktijk niet in uw eigen woning, maar op papier nog wel. Daardoor zijn de hypotheekrenteaftrek en het eigenwoningforfait nog steeds van toepassing voor u. Laat u sowieso goed informeren over de fiscale reels, als u een vakantiehuis of een tweede huis aanschaft of als u (tijdelijk) bij iemand anders intrekt.

Man legt contant geld onder zijn bed. Hoeveel contant geld mag u in huis hebben?
Lees ook: Hoeveel contant geld mag u in huis hebben?

(Bron: Algemeen Dagblad, Gemeente Amsterdam, Gemeente Utrecht, EenVanadaag, Independer, Rentslam.com, Huurstunt, Oprecht Advocaten, Rijksoverheid, Volkshuisvesting Nederland, Consumind. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (6)

    Len123 says:

    Regels, regels, regels.
    IK maak uit wat ik met mijn EIGEN woning doe en niet de overheid.
    Ze kunnen niet eens ervoor zorgen dat iedereen die daar recht op heeft een dak boven het hoofd krijgt.
    En alle kanslozen het land weer uit krijgen!
    Laten ze eerst maar eens zorgen dat die problemen worden opgelost voordat ze hard werkende burgers gaan treiteren met hun regeltjes!!

      Heer Bommel says:

      “En alle kanslozen het land weer uit krijgen!”
      Er zijn circa 50.000 langdurig werklozen in Nederland. Dat zijn vermoedelijk de kanslozen waar u het over heeft.
      Maar het zijn in hoge mate Nederlandse staatsburgers.
      Waar wilt u die dan naartoe sturen? Welk land zou die willen opnemen?

    Dirck says:

    Bedankt voor waarschuwing. maar ik ben maar 4 maanden weg!

    Ook kan ik dan elk moment terug komen dus tijdelijk verhuren is risico voor mijn als oudere.
    Verder geen enkel bewijs waar ik was.
    De Franse Tolwegen met hoge brandstof prijzen en vaak in de file? Dan maar binnendoor en nergens Pin maar vaak Contant betalen.

    Met de Portugese 4G aanbieder is mijn NL nummer ook niet bereikbaar, alleen Whats App nog.
    Online + bellen met een 4 maanden per jaar nummer?

    En nee, ik heb geen vaste vertrek en terug komst of route, nu bosbranden in Portugal dus ga ik er ruim omheen.
    Op APK elke 2 jaren na doe ik liever in Portugal als hier onderhoud dus geen registratie hiervan.

    Wel heb ik kraan dicht + alarmsysteem naar bekende buren doorgezet dus die mogen ook de schade regelen en weten de polissen en waar ze lopen.
    En het Zwembad met Heatpipe mogen ze gebruiken + reinigen… Bijvullen met hun eigen tuinslang dan maar.

    Zo is het lastig voor de gemeente als ook zwembad wekelijks verlicht en gebruikt is wie er een plons veroorzaakte.
    Ook post word geleegd en bij CJIB mogen ze die openen en scannen zodat ik kan betalen of protest voor seponeren kan insturen en ook keurig op tijd.

    Ja, als buren voor mijn dit doen, het is legaal blijkbaar.

    hPijls says:

    Huizenoppas is ook een idee in deze situatie.

    Len123 says:

    Heer Bommel,

    met kanslozen bedoel ik de afgewezen en uitgeprocedeerde asielzoekers.

      Heer Bommel says:

      Ach, bent u er zo een.
      Ja die moeten conform de regels ook weg. Dat moeten de betrokken ambtenaren ook zeker doen.
      Maar waarom vindt u het een goed idee de veel grotere groep kansloze Nederlanders wel hier te houden?
      Die wegkrijgen zou meer zoden aan de dijk zetten.
      Niet dat ik daar vóór ben, maar uw opmerking “Ze kunnen niet eens ervoor zorgen dat iedereen die daar recht op heeft een dak boven het hoofd krijgt.” deed mij denken dat u een echte oplossing zocht voor het onder dak brengen van die honderduizenden mensen die in ons land een woning zoeken. Daar helpt het uitzetten van die paar afgewezen asielzoekers, het zijn er per jaar hooguit enkele honderden, echt niks aan.

      En wanneer heeft iemand eigenlijk “recht” op een woning en waaraan moet die woning dan voldoen?
      Ik vraag dat voor een vriend.