‘Laaggeletterdheid moet op de kaart worden gezet’
Publicatiedatum: 3 september 2018
In Nederland zijn ruim 2,5 miljoen volwassenen laaggeletterd. Behalve dat dit de maatschappij jaarlijks ruim een miljard euro kost, vindt 4 op de 5 Nederlanders dit een groot probleem. Dat blijkt uit onderzoek door de Stichting Lezen & Schrijven. Om laaggeletterdheid op de kaart te zetten, gaat op 3 september 2018 de Week van de Alfabetisering van start.
Veel ouderen
Mensen die laaggeletterd zijn hebben grote moeite met lezen en schrijven en/of rekenen. Onder de laaggeletterden bevinden zich ook veel ouderen. Uit eerder onderzoek van de Stichting Lezen & Schrijven blijkt dat van de Nederlandse 55-plussers ongeveer 20 procent van de mannen en 22 procent van de vrouwen laaggeletterd is. Bij geen enkele andere leeftijdsgroep is dit percentage zo hoog. Er ontstaan problemen doordat zorginstellingen, overheid en bedrijven vaak te ingewikkeld taalgebruik toepassen. Zo is het doen van belastingaangifte een stuk lastiger voor deze groep mensen en kan het begrijpen van facturen ook een probleem zijn. Dit kan grote financiële gevolgen hebben voor de laaggeletterde in kwestie.
Recht op taalonderwijs
Stichting Lezen & Schrijven vindt dat alle volwassenen recht hebben op taalonderwijs dat pas bij hun persoonlijke niveau en situatie. Dat is onderwijs op school, in iedere gemeente, maar ook hulp die een laaggeletterde nodig kan hebben bij het UWV, een schuldhulporganisatie of een ziekenhuis. Om dit te bereiken pleit de stichting voor meer onderwijsplekken en meer docenten. In 2019 buigt het kabinet zich over de aanpak voor de komende jaren.
Week van de Alfabetisering
Om aandacht te vragen voor laaggeletterdheid wordt elk jaar de Week van de Alfabetisering georganiseerd. Prinses Laurentien, oprichter van Stichting Lezen & Schrijven, geeft maandagochtend in het NPO Radio 5-radioprogramma Je dag is goed van Jeroen van Inkel het startsein voor die week. In het hele land komen ruim 70.000 mensen in actie bij de ruim 900 activiteiten die worden georganiseerd, zoals taalquizzen, voorleesmiddagen en boekenmarkten. Dat gebeurt in samenwerking met duizend bibliotheken, gemeenten, bedrijven, ziekenhuizen en scholen.
De Week van de Alfabetisering is van 3 tot en met 9 september 2018. Kijk voor een overzicht van alle activiteiten op de website van de Week van de Alfabetisering.
(Bron: ANP/Week van de Alfabetisering)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Dat het grote financiele gevolgen kan hebben voor de laag geletterde in kwestie zelf, is toch alleen maar een voordeel voor de VVD aanhang? Deze bevolkingsgroep heeft minder kans op belasting teruggaaf omdat ze de formulieren niet goed kunnen lezen. Ook hebben ze moeite, om voor zich zelf op te komen, bij de aanvraag van voorzieningen, weer een voordeel voor de VVD aanhang. Dat is toch precies wat ze voor ogen hadden, toen de overheid begon met bezuinigen op onderwijs, zo’n 40 jaar geleden. Dezelfde klaagzang hoor je ook over de volksgezondheid van de bevolking, nadat eerst bezuinigd werd op gymnastieklessen en zwemlessen op de scholen. Wie bezuinigd op slimheid en gezondheid, krijgt domheid en kwalen. Of begrijp ik iets niet?