smartphonegebruik

Justitie wil celstraf voor smartphonegebruik tijdens rijden

Het toenemende gebruik van smartphones tijdens het rijden maakt het verkeer onveiliger. Justitie wil het gebruik van mobieltjes daarom strenger aanpakken. Er wordt gewerkt aan een wetsvoorstel waarbij het begrip ‘roekeloosheid’ een nieuwe definitie krijgt, meldt Trouw.

Net zo bestraffen als dronken rijden

De laatste 4 jaar is het aantal verkeersongelukken na jaren van daling fors gestegen en deskundigen zijn het erover eens dat de smartphone één van de belangrijke redenen daarvoor is. Veilig Verkeer Nederland (VVN) pleit ervoor dat het gebruik van de smartphone net zo streng bestraft wordt als dronken rijden. Nu staat er een boete van 230 euro voor het vasthouden van een mobiel tijdens het rijden, maar dat moet wat VVN betreft een celstraf worden. Daarnaast wil VVN dat er meer wordt gehandhaafd. Nu is de pakkans zo laag, dat veel mensen het risico op een boete voor lief nemen.

5 miljoen Nederlanders gebruiken mobiel onderweg

Volgens het ministerie van infrastructuur en milieu gebruikt de helft van de Nederlanders met een smartphone (10 miljoen mensen) het apparaat ook onderweg. Een woordvoerder van het ministerie zegt tegenover Trouw dat appen en bellen achter het stuur een steeds grotere zorg is. “Op het moment dat je belt of appt ben je met je aandacht niet bij de weg. Voor je het weet, ben je een voetbalveld verder.”

Onbereikbaar zijn moet weer normaal worden

Volgens José de Jong van VVN is het ook zeer belangrijk dat de sociale norm verandert. Zoals het door de Bob-campagne de norm is geworden om niet te drinken als u in de auto stapt, moet het de norm worden om tijdens het rijden offline te gaan. Of om een speciale app in te schakelen, die automatisch reageert op berichten als iemand in de auto zit. “Het moet weer normaal worden dat je ook weleens onbereikbaar bent,” zegt zij.

(Bron: trouw.nl)

Geef een reactie

Reacties (3)

    Pjotter says:

    VVN kan wel zo veel willen. Ja, de pakkans is klein en dat is niet zo verwonderlijk. Immers, bij de politie is dit geen prioriteit met als gevolg dat de pakkans klein is. Een geldboete is op zijn plaats. Een gevangenisstraf vind ik overtrokken. Behalve als het gebruik van een smartphone leidt tot een verkeersongeval. Maar dat geldt ook voor het bedienen van audioapparatuur in de auto. Of scheren tijdens het rijden.

    oosterwijck says:

    Justitie heeft wel ernstiger zaken om energie in te steken. Hierbij denk ik aan het loslaten van moordenaars, verkrachters en psychopaten.

      oosterwijck says:

      Beter is om celstraf te geven aan moordenaars en verkrachters. Maak daar maar prioriteit van, voordat je weer onschuldige burgers het leven zuur maakt.