Jaar van het prijsplafond: is uw nieuwe termijnbedrag al goed ingesteld?
Publicatiedatum: 30 januari 2023
Over het prijsplafond voor gas en elektriciteit is al veel te doen geweest. In 2023 betaalt u 1,45 euro per verbruikte m3 gas en 0,40 euro per kilowattuur, tot aan het plafondverbruik. Maar zijn uw termijnbedragen hier al op afgestemd? Het is goed mogelijk dat uw energieleverancier dit nog niet gedaan heeft.
Termijnbedrag
Het termijnbedrag is het bedrag dat u maandelijks voor uw energie betaalt, ongeacht uw daadwerkelijke verbruik. 1 keer per jaar maakt uw energieleverancier de balans op. Valt uw jaarverbruik hoger uit dan het totaalaantal termijnbedragen dat u betaald heeft? Dan betaalt u tijdens deze jaarafrekening een extra bedrag. En zo niet, dan krijgt u juist geld terug.
Prijsplafond
Het prijsplafond hebben we al vaker besproken. De basisregel is dat er een vaste prijs per verbruikte m3 en kWh is, tot aan een verbruik van 1.200 m3 en 2.900 kWh. Als u daarboven zit, betaalt u alsnog het tarief dat uw energieleverancier aanhoudt. Mocht het tarief van uw energieleverancier lager zijn dan de plafondbedragen, dan betaalt u in alle gevallen het laagste tarief. Verder geldt in het geval van stadsverwarming 47,38 euro per gigajoule (GJ), met een plafond van 37 GJ. Een complicerende factor is dat het prijsplafond in feite uiteenvalt in 2 losse delen, afhankelijk van wanneer u de jaarrekening krijgt. In dit artikel vindt u richtlijnen voor uw gas- en elektriciteitsverbruik per maand en per dag.
Wanneer moet uw energieleverancier u informeren?
Daar komt bij dat er pas in december 2022 definitief groen licht is gekomen voor het prijsplafond. De energieleveranciers hebben dus niet veel tijd gehad om hierop in te spelen. Volgens Rijksoverheid hebben ze tot eind januari 2023 om u te informeren over de nieuwe situatie. Of u dan ook meteen een voorstel voor een nieuw termijnbedrag heeft gekregen, hangt dan weer af van uw energieleverancier. “Sommige leveranciers passen het automatisch aan, andere leveranciers doen een suggestie van het voorschotbedrag en dan kan je het zelf aanpassen”, aldus Joris Kerkhof, energie-expert van vergelijkingssite Independer, in gesprek met het Algemeen Dagblad. En in sommige gevallen wordt uw nieuwe termijnbedrag pas later in 2023 bekend.
Hoe ver zijn de grootste energieleveranciers met hun termijnbedragen?
Vattenfall heeft de klanten eind 2022 al geïnformeerd over de gevolgen van het prijsplafond. Het bedrijf weegt alle veranderingen per 1 januari – het prijsplafond zelf, maar bijvoorbeeld ook de btw-verhoging – mee in het geadviseerde termijnbedrag. Essent heeft de nieuwe termijnbedragen ook al klaarstaan, rekening houdend met het prijsplafond. Eneco noemt 28 februari 2023 als uiterste datum voor het doorgeven van de nieuwe termijnbedragen. Energiedirect.nl laat eind januari 2023 weten dat het ‘uiterlijk de 10e van de maand’ met een nieuw advies komt. Voor klanten die spoedig de jaarrekening binnenkrijgen, kan dat nog langer duren.
Op de website van Engie staat eind januari 2023 dat klanten ‘zo snel mogelijk’ een persoonlijk advies krijgen. Maar in de app zijn al wel sinds december 2022 richtlijnen voor een ideaal termijnbedrag te zien. Budget Energie is de 1e energieleverancier die in 2023 onder de plafondbedragen duikt. Het bedrijf belooft om klanten te informeren als ze beter hun termijnbedrag aan kunnen passen. Frank Energie tot slot maakt gebruik van dynamische termijnbedragen, die in de zomer lager liggen dan in de wintermaanden.
Hoe ver mag u afwijken van het voorgestelde termijnbedrag?
Bij de meeste energieleveranciers kunt u uw dagelijkse en maandelijkse verbruik inzien, via een app. Op basis daarvan kunt u een inschatting maken welk termijnbedrag bij uw situatie past. Als dat lager is dan wat uw energieleverancier voorstelt, kunt u dus zelf uw termijnbedrag naar beneden bijstellen. Let wel op de regels die uw energieleverancier hanteert. “Energieleveranciers laten dat vaak toe tot maximaal 15 procent hoger of lager dan de inschatting die zij zelf hebben”, benadrukt Kerkhof tegenover het AD.
Wat kunt u doen om minder te verbruiken?
Hoe hoog uw termijnbedrag ook uitvalt in 2023, zuinig omgaan met uw gas en elektriciteit blijft het devies. Het voorkomen van sluipverbruik past daar ook bij. Blijven de stekkers van uw elektrische boiler, uw koffiezetapparaat of uw computer inclusief apparatuur het hele jaar in het stopcontact zitten? Dat kan nogal een verschil maken op de energierekening.
En staan uw televisie en digitale ontvanger op stand-by of helemaal uit, als u niet aan het kijken bent? Wellicht kan de eco-stand op uw apparatuur een verschil maken. Dat geldt niet alleen voor de tv, maar ook voor de wasmachine. Door consequent minder minuten te douchen en de verwarming minder lang aan te houden, kunt u ook besparen. Mits het dan niet te koud in huis wordt natuurlijk. In dit artikel vindt u nog meer bespaartips.
(Bron: Archief, Rijksoverheid, Algemeen Dagblad, United Consumers, Vattenfall, Essent, Eneco, Energiedirect.nl, Engie, Budget Energie. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Wat ik alleen niet vind klippen is dat wij in een stuk stad wonen waar niet eens gas is en dus ook elektrisch moeten koken en hetzelfde prijsplafond hebben als mensen die op gas koken. Wij komen namelijk altijd veel hoger uit in ons Electra gebruik. En we kunnen niets anders……
Dus weer alles over 1, kan strijken werkt dus ook hier weer niet!!!
Klopt het dat het voordeel van de overheid is gezakt van 2,26 Euro naar 1,63 Euro en heeft dat te maken met het ingaan van het prijsplafond?
Ik zit onder het prijsplafond , en ik heb minder verbruikt dan in 2022 ( zowel voor gas als elektriciteit ) , maar ik ben duurder uit en dat is omdat de belastingen omhoog zijn gegaan ( zowel energiebelasting als BTW ).