kloonpolis

Is het einde van de verwarrende kloonpolis in zicht?

De 4 grote zorgverzekeraars in Nederland bieden ze bijna allemaal aan: kloonpolissen. Hierdoor moeten klanten soms onnodig veel geld betalen voor een verzekering die bijna identiek is aan een andere polis die aangeboden wordt door dezelfde maatschappij. Dat moet afgelopen zijn, vindt het CDA.

De kloonpolis: wat is het?

Een tijdje geleden hebben wij u al geïnformeerd over het bestaan van de zogenoemde kloonpolis die veel grote verzekeraars opnemen in het aanbod van hun dochterondernemingen. Deze polissen maken het overstappen van zorgverzekeraar niet makkelijker, want een kloonpolis laat zich niet zo makkelijk ontmaskeren. Zo moet u eerst weten welke kleine verzekeringsmaatschappijen er allemaal vallen onder hetzelfde moederconcern. Daarna begint het grote vergelijken, want een verzekeraar biedt veel basisverzekeringen aan. Deze moeten allemaal bekeken worden om erachter te komen of de door u gekozen polis overeenkomt met een polis van de moedermaatschappij. Wie dit doet, kan erachter komen dat het afsluiten van een kloonpolis financieel behoorlijk nadelig kan zijn. Zo biedt verzekeraar CZ via haar onderdeel Ohra een verzekering aan die precies hetzelfde dekt, alleen deze kost bij CZ 122,60 per maand en bij Ohra 107,95. Dat scheelt 175 euro per jaar, blijkt uit een berekening van de Consumentenbond.

Weg met de kloonpolis

Als het aan het CDA ligt is dit snel verleden tijd, want zij willen het aantal basisverzekeringen flink uitdunnen. Deze partij is niet de enige. Regeringspartners D66 en ChristenUnie delen deze mening en ook de partij van de Arbeid vindt het een goed idee. Om dit te bereiken moet er volgens CDA- Tweede Kamerlid Joba van den Berg door minister Bruno Bruins voor Medische Zorg onderzoek gedaan worden naar de kloonpolissen. Hij moet volgens haar in kaart brengen hoeveel het er zijn en verslag doen van de vermindering.

Kiezen uit 57 verschillende verkeringen

Momenteel kunnen Nederlanders kiezen uit 57 verschillende basisverzekeringen. Wettelijk gezien is dit niet illegaal, want het aanbieden van dezelfde verkering onder een andere naam mag, zolang het maar gebeurt bij een dochteronderneming.

(Bron: ANP, de Consumentenbond)

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Als de kloonpolissen verdwijnen, is er een financieel probleem minder, voor het tekort bij de aanvullende polis. Dan nog de brillen uit de zorgpolis, zodat er nóg minder tekorten zijn op de aanvullende polis. En dan verdwijnen de achterlijke reclamespotjes ook van de buis (herstel TV-tablet).