Is er straks nog pensioen voor ons? 5 vragen en antwoorden over het nieuwe pensioenstelsel
Publicatiedatum: 10 januari 2025
Vanaf 1 januari 2025 zijn de eerste pensioenfondsen overgestapt naar de nieuwe regels voor pensioen. Hoewel er al veel over gezegd is, bestaan er nog steeds misverstanden over het nieuwe pensioenstelsel. Een woordvoerder van Pensioenfonds Zorg & Welzijn (PFZW) zet 5 grote onduidelijkheden op een rij.
1. Is er straks nog pensioen voor ons?
“Vooral jongeren maken zich hier zorgen over. Maar geen zorgen, jongeren staan niet met lege handen. Iedere werknemer blijft ook in de nieuwe pensioenregeling samen met de werkgever geld inleggen voor het pensioen. En dat wordt door uw pensioenfonds zorgvuldig belegd, zodat uw persoonlijke pensioenvermogen nog meer groeit. U ziet straks precies wat u heeft, wat uw werkgever bijdraagt, hoe uw pensioenvermogen groeit door rendement en hoeveel pensioen u later naar verwachting krijgt. Dat doet u via de website van uw pensioenfonds of uw pensioenverzekeraar. Uw pensioen wordt daarmee voor u transparanter.”
2. Worden de pensioenen onzekerder in het nieuwe stelsel?
“Als uw pensioen is overgezet naar de nieuwe regels, beweegt uw pensioen mee met de resultaten van uw pensioenfonds. Uw pensioen kan sneller stijgen. Maar het kan ook, net als nu, dalen als het slechter gaat. Om dit te voorkomen, zijn er meerdere maatregelen genomen: zo wordt er minder risicovol belegd zodra u dichter bij uw pensioen komt. Ook hebben fondsen reserves om schommelingen op te vangen en kunnen grote schommelingen over meerdere jaren gespreid worden. Alles met het doel om pensioenen zo stabiel mogelijk te houden. 1 keer per jaar kunnen de pensioenen aangepast worden.”
3. Gelden de nieuwe pensioenregels wel of niet voor mij?
“Nog steeds zijn er groepen mensen die denken dat de nieuwe regels voor pensioen niet voor hen gelden. Bijvoorbeeld omdat ze al met pensioen zijn. Of met pensioen gaan voordat de nieuwe regels doorgevoerd worden. Maar iedereen gaat over naar de nieuwe regels en krijgt dus informatie van het pensioenfonds, over wat hetzelfde blijft en wat er verandert. Of u nu werkt, heeft gewerkt, met pensioen bent of een nabestaanden- of arbeidsongeschiktheidspensioen ontvangt.”
4. Wat verandert er concreet als ik nu al gepensioneerd ben?
“Zolang PFZW nog niet over is gestapt, verandert er op dit ogenblik nog helemaal niets voor gepensioneerden. PFZW en ook andere pensioenfondsen informeren gepensioneerden, via online of fysieke bijeenkomsten in het land. Op de website en in nieuwsbrieven wordt ook iedere maand aandacht besteed aan de nieuwe regels voor pensioen. Gepensioneerden krijgen nu een jaarlijks vastgesteld pensioen. In de nieuwe regeling zal het te ontvangen pensioenbedrag ook 1 keer per jaar worden vastgesteld. Maar het zal meer meebewegen met de beleggingsresultaten van PFZW. Vergeleken met nu wordt de kans op een hoger pensioen groter. Het pensioen kan ook omlaag, maar we hebben dan wel een buffer om tegenvallers op te vangen. Ook kunnen we tegenvallers uitsmeren over meerdere jaren om de negatieve gevolgen voor de gepensioneerden te verkleinen.”
5. De pensioenfondsen zijn nu nog terughoudend met indexeren: ga ik daar in de toekomst wel van profiteren?
“Zodra fondsen overgaan op de nieuwe regels voor pensioen, is er geen sprake meer van indexeren. Dan is het pensioen meer afhankelijk van de beleggingsresultaten van pensioenfondsen. Uiteraard is daarbij het doel: een koopkrachtig pensioen. Belangrijk bij de overgang is dat er in de nieuwe regeling geen geld bijkomt, maar dat er wel meer van het bestaande geld vrij komt. Dat geeft inderdaad ruimte om uitkeringen per 1 januari 2026 aan te passen.”
De overstap komt snel dichterbij. PFZW, waar bijna 3 miljoen deelnemers zijn aangesloten, heeft de intentie om dit op 1 januari 2026 te doen. Dat geldt ook voor de meeste andere grote fondsen. Zorg dat u weet wat het nieuwe pensioenstelsel voor u betekent.
(Foto: Postmodern Studio/Shutterstock)