internetoplichting

Internetoplichting: vaak geen geld terug

Mensen die worden opgelicht bij het kopen van een product via internet, krijgen meestal hun geld niet terug. Dat blijkt uit een publieksonderzoek van regionale omroepen en de NOS.

Slachtoffer van internetoplichting

Van de ongeveer 4500 deelnemers aan het onderzoek geven er 1700 aan het slachtoffer te zijn geworden van internetfraude. Het product dat ze online hebben besteld komt niet aan, terwijl zij wel betaald hebben. Ongeveer 9 op de 10 zien hun geld niet meer terug. Deze deelnemers zijn niet de enige slachtoffers van koopfraude; uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat in 2016 ongeveer een half miljoen mensen op internet opgelicht zijn.

Meer dan 100 euro kwijt

De meeste fraude vindt plaats bij tickets, kleding, accessoires, software en (spel)computers. In ongeveer de helft van de gevallen besteden de slachtoffers meer dan 100 euro. De meerderheid van de opgelichte deelnemers hebben hun product op Marktplaats aangeschaft. Een woordvoerder van het bedrijf geeft aan dat er dagelijks 75 meldingen van fraude binnenkomen op 80.00 transacties. Het verschil met andere verkoopsites als Ebay en Bol.com is dat Marktplaats kopers geen mogelijkheid biedt om de verkopers achteraf te beoordelen. Dat maakt het lastiger om in te schatten of iemand betrouwbaar is of niet.

Niet altijd strafrechtelijk onderzoek

Veel ondervraagden hebben bovendien aangifte gedaan. Dat leidt niet altijd tot een onderzoek. De politie heeft meerdere aangiftes tegen de persoon of het bedrijf nodig om te kunnen reageren of geeft aan dat het opgelichte bedrag te laag is. Soms is onvoldoende mankracht een reden om geen onderzoek te starten. Bovendien is wat mensen ervaren als oplichting niet altijd oplichting in juridische zin. Als iemand onder zijn eigen naam en gegevens een product verkoopt, maar dit niet verstuurt of het verkeerde levert, fraudeert hij niet. U kan geen aangifte doen. Wel kan u een civielrechtelijke procedure beginnen.

Op de website van de politie kan u meer informatie vinden over internetoplichting.

(Bron: ANP, NOS)

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Het kan niet vaak genoeg benadrukt worden: “KOOP NIET VIA INTERNET”. … Het gepeupel wordt al een paar decennia aangemoedigd, om maar zoveel mogelijk via internet te kopen. Laat je niet beinvloeden. De ene keer moet iedereen een spijkerbroek, die half op je billen zit, dan weer moet je onderbroek boven je kleding uitkomen, zodat iedereen de naam van een sportman kan lezen, dan weer een kruis tussen je knieen, dan weer wordt je aangemoedigd om met meel in je mond te praten. … Een beetje gelijkend op het spraakgebrek van prinses Beatrix. Geachte randdebielen, laat je niet beinvloeden door de uitverkorenen, leid je eigen leven. Houd je eigen leven simpel en overzichtelijk. Koop niets via internet. Doe het niet, ga gezellig naar een winkel en kies uit wat je begeert, voel eraan met beide handen, ruik er aan, … en betaal, pas als alles goed functioneert. Betaal nooit iets aan, dat later geleverd wordt. Koop niets op afbetaling. … En als je van je oude rommel af wil, via een tweedehands verkoopsite, geef niets mee voordat het geld op je rekening staat of dat je het geld in je handen hebt. … Steeds meer mensen, die zonder werken aan de kost willen komen, maken er een beroep van om anderen te bestelen en/of op te lichten. Er is niets makkelijker, als een product aan te bieden, geld te ontvangen en niet te leveren. Je hebt geen voorraad nodig, geen duur winkelpand en je hoeft niets te sjouwen.