Hoe zit het? Wat gebeurt er als u per ongeluk een gestolen product koopt?
Publicatiedatum: 11 februari 2020
Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: Wat gebeurt er als u per ongeluk een gestolen product koopt?
Heling
De handel in tweedehands goederen floreert in Nederland. U kunt het zo gek niet bedenken, of er is wel een tweedehands exemplaar van te krijgen in ons land. Hoewel tweedehands spullen koop verkopen erg lucratief kan zijn, is niet elk handelaar even eerlijk of oplettend. Zo kunnen zij, al dan niet bewust, gestolen spullen verkopen. Dit is strafbaar, net als het kopen van dit soort producten.
Op de website van de politie valt te lezen dat het verkopen, kopen of krijgen van gestolen spullen heling heet. Iemand die zich al dan niet bewust schuldig maakt aan heling heet een heler. Een heler worden lijkt helaas kinderlijk eenvoudig. U bent bijvoorbeeld een heler als u een cadeau krijgt dat achteraf gezien gestolen blijkt. Of als u een fiets of auto koopt die al van iemand anders blijkt te zijn.
Word geen heler
Hoewel het dus niet altijd eenvoudig is om heling te voorkomen, zijn er wel een aantal tips waarmee u de kans om er een te worden tot een minimum beperkt. Koop bijvoorbeeld nooit een product voor een spotprijs. Als het te mooi lijkt om waar te zijn, is dit het meestal ook. Daarnaast houdt de de politie een database bij van alle producten die als gestolen geregistreerd staan. Als u twijfelt of die nieuwe telefoon of tablet gestolen is, kunt u hier het serienummer invoeren en zult u zien of het inderdaad ontvreemd is. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat het product nog niet is aangegeven bij de politie. In zo’n geval snijdt de uitspraak ‘bij twijfel niet doen’ hout.
Als u via Marktplaats of een andere verkoopwebsite iets koopt, zijn er nog een aantal extra aandachtspunten. Het is vaak foute boel als de verkoper in kwestie alleen contant betaald wil worden en niet wil afspreken bij hem of haar thuis als u hier om vraagt.
Benieuwd of u heling herkent? De overheid heeft een online test ontwikkeld.
Wat als er opzet in het spel is?
Wie het vermoeden heeft dat iets gestolen is maar het toch koopt, maakt zich bewust schuldig aan heling. Het Openbaar Ministerie heeft een strafrichtlijn opgesteld die in zo’n geval geraadpleegd zal worden door de rechter. Hierin staat geschreven dat vaak een geldboete tot gevolg heeft. De hoogtes van deze boetes verschillen nogal: van 150 tot aan 800 euro. Helers kunnen ook een taakstraf of gevangenisstraf krijgen.
Conclusie
Als u per ongeluk of expres een product koopt dat gesloten is door iemand anders, maakt u zich schuldig aan heling en bent u een heler. Heling is strafbaar en kan de pleger zelfs een gevangenisstraf van een aantal maanden opleveren. Het is per situatie afhankelijk welke straf er wordt opgelegd.
(Bron: OM, Politie, Rijksoverheid)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
In de wet wordt een onderscheid gemaakt tussen bezit en eigendom. Dat onderscheid maakt het mogelijk, dat U een fiets koopt die gestolen blijkt te zijn. Dus als een heler volhoudt: “Te goeder trouw”, te hebben gekocht, mag de heler de fiets houden. U bent op dat moment bezitter, en mag als bezitter deze fiets behouden en de eigenaar heeft het nakijken. De eigenaar kan zijn fiets niet opeisen, ook al kan hij aantonen de rechtmatige eigenaar te zijn. Hij mag hem terug kopen. Dit wettelijk onderscheid is een onbegrijpelijk verschijnsel, dat criminaliteit in stand houdt. Zo zijn er ook mogelijkheden te over, voor oplichters, om anderen geld of goederen afhandig te maken, zoals U al zo vaak hebt kunnen zien op dinsdagavond, in het programma “Opgelicht”.