Hoe zit het? Wat doet een Eurocommissaris?
Publicatiedatum: 29 augustus 2023
Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: wat doet een Eurocommissaris?
Wopke Hoekstra volgt Frans Timmermans op
Frans Timmermans heeft deze functie 9 jaar lang vervuld, in navolging van onder meer Sicco Mansholt, Frits Bolkestein en Neelie Kroes. Nu wordt Wopke Hoekstra de nieuwe Eurocommissaris namens Nederland. De voormalig CDA-voorman is in augustus 2023 voorgedragen door demissionair minister-president Mark Rutte, bezig aan zijn laatste maanden in de politiek.
Hoe wordt een Eurocommissaris benoemd?
De Europese Commissie bestaat uit 27 Eurocommissarissen, die elk 1 van de 27 lidstaten vertegenwoordigen. Net als de overige lidstaten van de Europese Unie draagt Nederland een kandidaat-commissaris voor. Deze kandidaat-commissaris, in dit geval dus Hoekstra, gaat bij de Duitse Commissievoorzitter Ursula von der Leyen langs voor een ‘sollicitatiegesprek’. Zij moet beoordelen over Hoekstra inderdaad geschikt is voor de functie. Als het Europees Parlement en de Europese Raad (Rutte en de overige regeringsleiders van de EU-lidstaten) deze voordracht vervolgens goedkeuren, is de benoeming van de nieuwe Eurocommissaris een feit. Deze benoeming geldt voor 5 jaar.
Hoe ziet de Europese Commissie eruit?
Aan het hoofd van de Europese Commissie staat een gekozen voorzitter. Sinds 2019 is dat Von der Leyen. Daarnaast zijn er meerdere vicevoorzitters, onder wie Timmermans. Verder heeft elke Eurocommissaris een eigen portefeuille, waar hij of zij zich sterk voor maakt. Zo is Timmermans verantwoordelijk geweest voor de zogeheten Green Deal, de klimaatplannen van de EU. Zijn voorganger Kroes heeft gewerkt aan regels voor goedkoper bellen en mobiel internetten in het buitenland. Volgens het invloedrijke medium Financial Times gaat Hoekstra de Green Deal-agenda overnemen van Timmermans, al is dat nog niet zeker.
Welke taken heeft een Eurocommissaris?
De Europese Commissie is in feite het dagelijkse bestuur van de EU. Hoekstra en zijn nieuwe collega’s werken aan nieuwe wetsvoorstellen. Dat kan gaan over migratie, klimaat, financiële steun aan Oekraïne of de komst van de digitale euro, waar MAX Meldpunt in dit artikel meer uitleg over geeft. Daarbij zijn ze wel afhankelijk van de Europese Raad en het Europese Parlement, de Eerste en Tweede Kamer van Europa. Een wetsvoorstel van Hoekstra is er pas door als een meerderheid van het Parlement en de Raad voor stemmen.
(Bron: ANP, MAX Meldpunt, Commission.europa.eu, Parlement.com, De Volkskrant, Financial Times, Ministerie van Buitenlandse Zaken. Foto: Phil Nijhuis/ANP)