Hoe zit het? Waar moet u 1G-toegangsbewijs laten zien?
Publicatiedatum: 1 maart 2022
Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: waar moet u een 1G-toegangsbewijs laten zien?
Vragen over 1G
Sinds 25 februari 2022 wordt in Nederland niet langer het 3G-beleid gehandhaafd. Wie een bezoek wil brengen aan museum, theater of horeca hoeft dan dus niet meer het coronabewijs te laten zien voordat er toegang verschaft wordt. In plaats daarvan geldt er voor sommige locaties het 1G-beleid. Dat wil zeggen dat u, ongeacht of u gevaccineerd bent of corona heeft gehad, een negatieve coronatest moet overleggen voordat u ergens naar binnen mag. Wanneer is dit het geval? Hoe werkt het testen? En zijn er uitzonderingen? Deze, en meer vragen, beantwoorden wij in dit artikel.
Waar moet u een 1G-toegangsbewijs laten zien
Het kabinet heeft 1G in het leven geroepen voor overdekte evenementen met meer dan 500 bezoekers zonder vaste zitplaats. Denk bijvoorbeeld aan een concert of festival. Er zijn wel een aantal uitzonderingen. Zo gelden deze regels niet voor beurzen en congressen en hoeven mensen met een vaste zitplaats in een concerthal vermoedelijk ook geen test te doen. Wie een staanplaats heeft, moet dan waarschijnlijk weer wel van tevoren testen. Informeer van tevoren bij de betreffende concerthal of popodium om helder te krijgen welke regels hier precies gehanteerd worden.
Hoe werkt het testen voor 1G?
Wie ergens naartoe gaat waar het 1G-beleid geldt, moet 24 uur van tevoren een testafspraak maken via testenvoortoegang.org. Daar kunt u een afspraak maken voor een antigeentest, want de aangesloten testlocaties gebruiken geen PCR-testen. Zorg dat u echt niet meer dan 24 uur van tevoren de test doet, want de uitslag is precies 1 dag geldig.
Het testen via Testen voor Toegang is gratis. Neem naast het bewijs van uw negatieve test en uw toegangskaartje, ook uw identiteitsbewijs mee. Alleen op die manier kunt u immers aantonen dat de negatieve testuitslag echt van u is.
Hoe kunt u aantonen dat u negatief getest bent?
Zodra u de uitslag van uw test heeft ontvangen, kunt u op basis van deze gegevens een coronabewijs aanmaken in de CoronaCheck-app. U moet er dan wel voor zorgen dat uw app up to date is, want in versie 2.8 of ouder zit de 1G-functie niet ingebouwd. Als u de app opent en u moet updaten, geeft de app dat als het goed in vanzelf aan. U kunt daarna doorklikken naar de omgeving waar u de update kunt uitvoeren. U kunt ook een papieren bewijs maken op basis van uw negatieve test.
Wat als u net corona heeft gehad?
Voor iemand die net genezen is van corona kan 1G wat lastig zijn, omdat een test soms na genezing nog een positief resultaat laat zien. Volgens de Rijksoverheid is de kans echter klein dat de antigeentest na een doorgemaakte besmetting nog steeds positief is. “Dat gebeurt alleen bij mensen die nog veel virus bij zich dragen”, aldus de overheid op de eigen site.
Geldt dit voor iedereen?
Bovenstaande regels gelden voor iedereen van 13 jaar en ouder. Kinderen tot en met 12 jaar mogen dus naar binnen zonder getest te zijn. De overheid adviseert hen wel om thuis een zelftest te doen voordat zij op pad gaan.
Tot wanneer blijft dit zo?
Het is nu nog niet te zeggen hoelang de 1G-regel van kracht blijft. Gedacht wordt dat dit zeker tot 15 maart 2022 het geval zal zijn, want dan volgt een evaluatie.
Hebben ze in het buitenland ook 1G?
De 1G-regel geldt in Nederland. Andere landen houden er weer andere regels op na. Zo moet u in Frankrijk of Duitsland nog wel een coronabewijs laten zien als u ergens een kopje koffie wil drinken of iets dergelijks. Controleer voor vertrek dus eerst de regels in het land van bestemming, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.
(Bron: Rijksoverheid, ZiggoDome, Graafschap RTL Nieuws, Nu.nl, archief)
(Beeld: ANP)