Hoe zit het? Kunt u rekenen op extra hulp bij geluidsoverlast in coronatijd?
Publicatiedatum: 31 maart 2020
Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: Helpt de gemeente u als de buren veel lawaai maken?
Meer overlast door corona
Natuurlijk is het nooit leuk als uw last heeft van geluidsoverlast van uw buren, maar tijdens deze coronacrisis kan het extra vervelend zijn. U bent immers het grootste gedeelte van de dag thuis en dan is het natuurlijk alles behalve leuk als u constant gebonk, harde muziek of keihard geboor hoort. Kunt u in dit geval rekenen op extra hulp vanuit uw gemeente?
Noodverordening
In principe is dit niet het geval. De afgelopen tijd zijn er verschillende noodverordeningen afgekondigd in Nederland die gemeentes in staat stellen om openbare plekken waar veel mensen samen kunnen komen te sluiten. Dit om de handhaving van de huidige coronamaatregelen makkelijker te maken. Ook kunnen gemeenten via een dergelijke noodverordening campings of vakantieparken sluiten. Extra regeles voor de bestrijding van geluidsoverlast in coronatijd zijn er niet.
Regels in de APV
Wat er wél is, is een Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Een APV is een set van regels die gelden binnen de gemeentegrenzen waardoor leefbaarheid gewaarborgd kan blijven. Elke gemeente heeft een APV en in veel APV’s staat ook specifiek iets vermeld over geluidsoverlast. Het komt immers overal voor.
Eerste hulp bij overlast
In de APV staat dus beschreven wat wordt gezien als ontoelaatbaar gedrag, maar niet in alle APV’s wordt beschreven wat burgers moeten doen als zij te maken krijgen met dit soort gedrag. Naar de gemeente gaan lijkt de eerste stap, maar volgens de Rijksoverheid is dit het niet. Zij schrijven het volgende op hun website: “Heeft u last van geluid dat uw buren maken? Probeer hier dan eerst zelf afspraken over te maken met uw buren. Als dit niet helpt kunt u contact opnemen met de gemeente of de politie.”
Ook het Juridisch Loket adviseert dit. Het Juridisch Loket is een juridische instantie waar alle Nederlanders kosteloos juridisch advies kunnen inwinnen. Volgens hen is het aanspreken van de buren stap 1. Het kan zijn dat zij niet door hebben dat u last heeft van hun verbouwing, hun muziek of de manier waarop zij de trap op en af lopen.
Aanhoudende overlast
Als de geluidsoverlast blijft aanhouden is het verstandig om een logboek bij te houden van de momenten waarop overlast plaatsvindt. Dit lijkt wellicht wat overdreven, maar is toch handig om te doen. Zeker als u besluit uw klachten neer te leggen bij de huurbaas, vereniging van eigenaren of een andere toezichthouder. Dit kan de gemeente zijn, maar u kunt ook een buurtbemiddelaar inschakelen.
Buurtbemiddeling
Deze persoon geeft geen adviezen en zegt niet wie er gelijk of ongelijk heeft, maar heeft als hoofdfunctie de communicatie tussen beide buren verbeteren. “Zij begeleiden buren om (weer) met elkaar in gesprek te komen en samen zélf een oplossing te bedenken waar ze allebei tevreden over zijn. Groot voordeel is dat het probleem dan ook echt uit de wereld is”, aldus de organisatie Problemen met je buren, een platform voor mensen met burenproblematiek. Op hun website kunt u de hulp inroepen van een buurbemiddelaar. Let op! de buurtbemiddelaars van Problemen met je buren is niet overal actief. Het kan dus zijn dat er geen buurtbemiddelaar beschikbaar is bij u in de buurt. In zo’n geval kunt u vragen of de gemeente waar u woont beschikt over dit soort bemiddelaars.
Conclusie
Door de coronacrisis heeft u wellicht eerder ast van geluidsoverlast van uw buren. Iedereen is immers meer thuis. Het is echter niet zo dat gemeenten door de crisis over meer bevoegdheid beschikken om in te grijpen. Er gelden nog steeds dezelfde regels als voor de crisis. Welke regels dit precies zijn kunt u nalezen in de APV van uw gemeente.
Hoe er vervolgens opgetreden wordt verschilt per gemeente, maar in principe moet u het eerst zelf zien op te lossen met uw buren.
(Bron: Juridisch Loket, archief, Rijksoverheid, Problemen met je buren)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Een prettige bijkomstigheid is: de irritante brillen en hoorapparaten reclame is van de buis verdwenen, die louter diende als sponsoring van de omroepen. De ziektekostenverzekeraars hebben nu geld nodig voor het doel wat ze eigenlijk dienen, gezondheidszorg. Nu komt de sponsoring geheel neer op de postcodeloterij, waardoor er minder prijzen worden uitgekeerd.