Hoe zit het? Kunt u ook buiten de maand mei vakantiegeld ontvangen?
Publicatiedatum: 30 april 2024
Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: kunt u ook buiten de maand mei vakantiegeld ontvangen?
Vakantiegeld in mei of juni
Of u nu met pensioen bent, nog werkt, in de ziektewet zit of een bijstandsuitkering heeft: u heeft recht op vakantiegeld, bovenop uw inkomen. Vaak spaart u dit vakantiegeld gedurende het hele jaar op, waarna het jaarbedrag in de maand mei op uw rekening komt. Als u AOW ontvangt, krijgt u de maandelijkse uitkering plus vakantiegeld op donderdag 23 mei 2024. In dit artikel geven we meer uitleg over vakantiegeld voor AOW-gerechtigden.
Maar werkenden ontvangen hun vakantiegeld mogelijk in een andere maand. Zo kan het zijn dat uw werkgever het vakantiegeld in juni uitbetaalt, vanwege cao-afspraken. Dat moet overigens wel uiterlijk 30 juni gebeuren. Is uw werkgever te laat met het betalen van vakantiegeld, zonder u hierover te informeren? Dan heeft u het recht om dit bedrag, plus een verhoging van 50 procent, via een juridische weg alsnog op te eisen. Dat is ook het geval als uw salaris te laat is uitbetaald, of zelfs helemaal niet is overgemaakt.
Vakantiegeld op elk gewenst moment: het IKB
Daarnaast zijn er tegenwoordig meerdere sectoren, waaronder de overheid, die het budget op een andere manier besteden. Dan maakt het vakantiegeld deel uit van het Individueel Keuzebudget (IKB). Als werknemer bouwt u gedurende het hele jaar uw IKB op en u kunt het naar eigen inzicht inzetten. U kunt het bijvoorbeeld besteden om een cursus te volgen of een fiets voor woon-werkverkeer aan te schaffen. Als u het gehele budget uit wil laten betalen, dan kan dit op elk gewenst moment, dus niet alleen in de maand mei.
Vakantiegeld inbegrepen bij uw salaris: het all-in uurloon
Tot slot zijn er bedrijven die gebruikmaken van het zogeheten all-in uurloon. In plaats van opsparen en eens per jaar uitbetalen, zit het vakantiegeld al bij dit salaris inbegrepen. Dan ligt het uurloon weliswaar hoger dan gebruikelijk, maar werknemers lopen wel extraatjes mis die anderen juist wel krijgen, in mei of juni.
(Bron: Archief, Sociale Verzekeringsbank, Rijksoverheid, Algemeen Dagblad, Nibud, CNV, Intermediair, Arbeidsrechter.nl, Sociaal Werk Werkt!, De Telegraaf, CAO Rijk. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Deze 50% boete, vele arbeiders weten van niets helaas!
Zowel Vakantie geld wil ik nu ook graag in Juli ontvangen met 50% bruto bonus!
Maar ook gewone salaris of als ze tekort betaalde en weigerde.
Zo vond ik een Kantoor met Eigen schoonmakers die daardoor niet onder Schoonmaak maar Eigen CAO vielen.
Deze 6 mensen die in 5 avonden + Zaterdag geen toeslag kregen moeten volgens hun CAO uitbetaald worden en na bepaalde tijd dus Avond + Weekend toeslag en daar was Directie niet blij mee.
Hij kon ze niet ontslaan en omdat hij vaker weigerde gaf de rechter ook die 50% boete over tekort en te laat betaalde.
Nu wil hij het uitbesteden maar dat weigeren ze alle 6.
Ook is ontslaan vast personeel een gouden handdruk en geldige reden nodig en dat Externe Schoonmaker voordeliger zijn?
Deze 6 kreeg hij geen ontslag vergunning voor omdat hij zelfde werk bleef maar elders ging afnemen.
Ze zijn niet meer welkom op ’t jaarlijkse feestje en behoorlijk verziekt.
Deze 6 zagen hun Collega’s zelden en was aparte groep.
Na jarenlang voordeel is deze werkgever er niet blij mee, zijn probleem.
Dus als U twijfelde, en zelfde werk doet bij een werkgever die geen Externe inhuurde?
Ook de Kantine / Catering van eigen naar Extern valt er vaak veel te behalen.
En vooral bij te laag betaalde, die 50% nooit vergeten, nabetaling doen ze wel maar te laat!