overeenkomst

Hoe zit het? Is een mondelinge overeenkomst rechtsgeldig?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: is een mondelinge overeenkomst rechtsgeldig?

Overeenkomst is zo gesloten

Een  (koop)overeenkomst is in Nederland zo gesloten. Of u nu ja zegt tegen een huis of tegen een horloge, in beide gevallen gaat u een overeenkomst aan met de verkopende partij en is het dus in principe van u. Zo simpel kan het in essentie zijn.

Anders in de praktijk

Hoewel het ‘in essentie’ dus heel simpel is, heeft het sluiten van een overeenkomst in de praktijk meestal meer voeten in de aarde. Zo wordt het kopen of huren van een huis vaak pas als officieel beschouwd als er een contract is getekend, ook als er eerder al een mondelinge overeenkomst is gesloten. Dit insinueert dat een schriftelijke overeenkomst ‘echter’ is dan een mondelinge, maar klopt dat wel?

Is een mondelinge overeenkomst net zo bindend?

Het antwoord op deze vraag vindt u in de Nederlandse wet. In het Burgerlijk Wetboek vindt u in boek 6 alles over het verbintenissenrecht. Hierin staat ook te lezen dat mondelinge overeenkomsten in feite net zo rechtsgeldig zijn als schriftelijke. Enig nadeel is wel dat heen mondelinge overeenkomst lastig te bewijzen is, waardoor een schriftelijke overeenkomst vaak de voorkeur geniet. Als er dan een geschil ontstaat kan dit document er altijd bij worden gepakt. Als er alleen een mondelinge overeenkomst is gesloten is dit natuurlijk onmogelijk.

Van mondeling naar schriftelijk?

Wat wel veel gebeurt is dat mensen een mondelinge overeenkomst sluiten en hier vervolgens met de andere partij over praten op berichtenapps als WhatsApp. Zij overleggen hier bijvoorbeeld over de details van een verkoop. Als iemand dit doet, betreedt hij of zij een schemergebied, want gaat het hier nu om een mondelinge of schriftelijke overeenkomst? Om problemen te voorkomen is het alleen verstandig om alleen over een berichtenapp over de overeenkomst te spreken als u zeker weet dat u deze door wil laten gaan. Een mondelinge overeenkomst is dan wel rechtsgeldig, maar omdat deze zo lastig te bewijzen is kunt u er in principe gemakkelijk weer onderuit. Dit kan lastiger worden als u toezeggingen heeft gedaan via een berichtenapp en het daarna toch niet door wil laten gaan.

Conclusie

Een mondelinge overeenkomst is in essentie net zo rechtsgeldig als een schriftelijke, maar wel lastiger te bewijzen. Het wordt dan ook altijd geadviseerd om een schriftelijke overeenkomst aan te gaan als het een belangrijke beslissing betreft. Zo hebben beide partijen meer zekerheid.

(Bron: Burgelijke Wetboek boek 6, wetten.nl, Rijksoverheid, MAX Ombudsman)

Geef een reactie