Hoe zit het? Hoeveel mensen kunnen dezelfde pincode als u hebben?
Publicatiedatum: 27 februari 2024
Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: hoeveel mensen kunnen dezelfde pincode als u hebben?
De geschiedenis van pinbetalingen in Nederland
De beelden van de allereerste pinbetaling in Nederland zijn bewaard gebleven op YouTube. Neelie Smit-Kroes, minister van Verkeer en Waterstaat, gaat op 4 november 1985 tanken in Geldrop en rekent vervolgens af met haar viercijferige code. En daarbij heeft ze geen contant geld nodig. “Over een jaar bekijkt men of de betaalautomaat bevalt”, is het begeleidende commentaar van de voice-over. “Zal het apparaat ook in andere branches gebruikt worden?”
Inmiddels zijn we bijna 40 jaar verder en kennen we het antwoord op die vraag. Ook contactloze pinbetalingen, al dan niet via smartwatch of mobiele telefoon, zijn voor velen de normaalste zaak van de wereld. Contant geld zal niet verdwijnen, maar u kunt wel overal in Nederland winkels tegenkomen die geen cash accepteren (of juist geen pinbetalingen). En het aantal betaalpassen is het aantal mogelijke pincodes ruim ontstegen. Voor zo’n pincode zijn er namelijk maximaal 10.000 cijfercombinaties, 10 maal 10 maal 10 maal 10. Bovendien zijn niet alle cijfercombinaties toegestaan. De kans dat u een unieke pincode heeft, is dus te verwaarlozen.
Hoeveel betaalpassen zijn er in Nederland?
De meest recente cijfers van De Nederlandsche Bank dateren van 2021, maar spreken al van ongeveer 32 miljoen betaalpassen (zakelijk en privé). En dan worden creditcards, inlogapparaten voor internetbankieren en betaalapps voor uw smartphone (waar u vaak pincodes met 5 of 6 cijfers kunt gebruiken) nog niet eens meegeteld. Voor pincodes zijn er maximaal dus slechts 10.000 cijfercombinaties, terwijl niet al deze cijfercombinaties gebruikt mogen worden.
Welke pincodes zijn het meest populair?
In 2012 is er een internationaal onderzoek verschenen onder 3,4 miljoen pincodes. Opmerkelijk genoeg bestaat liefst 10 procent van al deze pincode uit een voor de hand liggende combinatie: 1234. Ook 1111, 0000, 1212 en 7777 behoren volgens dit onderzoek tot de populairste pincodes. Het is vergelijkbaar met de lijst van populairste wachtwoorden, waar ‘password’, ‘123456’ en ‘qwerty’ al jaren toe behoren. Gemak, in plaats van veiligheid, lijkt in dit geval dus de mens te dienen. In Nederland mogen banken zelf bepalen of ze dit soort pincodes wel of niet toestaan. Maar bij sommige banken in Nederland kunt u niet eens zelf uw pincode kiezen en/of wijzigen. Dat is bijvoorbeeld bij de ING het geval. Wel sluit de bank niet uit dat dit in de toekomst alsnog gaat gebeuren, laat een woordvoerder aan MAX Vandaag weten. Bovendien is het nu al mogelijk om uw pincode voor de mobiele ING-app te wijzigen, maar deze app staat los van uw fysieke betaalpas.
Hoe groot is de kans dat iemand anders dezelfde pincode heeft als u?
In Nederland zijn de onveilige cijfercombinaties dus vaak niet toegestaan als pincode. Daarom zijn er niet 10.000, maar tussen de 8.000 en 9.000 mogelijke cijfercombinaties, die veilig genoeg zijn om wel te gebruiken. Grote banken als ING, Rabobank en ABN Amro verstrekken zo’n 5 miljoen betaalpassen, terwijl er dus een beperkt aantal mogelijke cijfercombinaties is. Uitgaande van een gelijke verdeling van pincodes, zijn er per betaalpas bij een grote bank al gauw ruim 500 andere betaalpassen met dezelfde pincode.
Bij welke bank u ook klant bent – één van de grote 3 of een kleinere bank – het is onvermijdelijk dat er nog meer klanten zijn met exact dezelfde pincode als u. Maar is dit problematisch? Eigenlijk niet, want elke pinpas is van zichzelf al uniek, welke pincode er ook aan gekoppeld is. Ook als u 2 verschillende betaalpassen van dezelfde bank heeft, zijn dat 2 unieke betaalpassen. Zolang niemand uw pincode weet, is er dus niets aan de hand, ook al zijn er honderden Nederlanders met diezelfde pincode.
Hoe gaat u verantwoord met uw pincode om?
Zorg dus dat u uw pincode goed bewaart en geheim houdt, maar verzin tegelijkertijd een manier om zelf de code te kunnen onthouden. Als u geld opneemt bij de pinautomaat, zorg dan dat niemand over uw schouder mee kan kijken. En trap niet in trucs van oplichters, die naar uw pincode vragen, omdat ze zogenaamd van de bank of de politie zijn. Als u een betaalpas aan uw mobiele telefoon toevoegt, zorg dan voor een extra beveiligingsmaatregel, zoals gezichtsherkenning of een vingerafdruk. Via PIN.nl, een platform van Betaalvereniging Nederland, vindt u nog meer tips om veilig te pinnen.
(Bron: Nederlandse Vereniging van Banken, PIN.nl, YouTube: t80swordpresscom, Willem Wever, Manly.nl, ING, Bankingreview.nl, Consultancy.nl, De Morgen, De Volkskrant, De Telegraaf, SeniorWeb. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
tegenwoordig zijn criminelen zo handig om óók de pincode van uw mobiel bij verlies te kraken , dus ik neem geen app op m’n mobiel !!
Nou, zo bang ben ik gelukkig niet aangelegd dat mijn pincode op die manier(verlies telefoon) achterhaald zal worden. Voordat de pincodecode op mijn telefoon “gekraakt” wordt heb ik mijn kaart al lang laten blokkeren. Ik zou het een gemis vinden als ik de app niet zou durven te installeren/gebruiken.