Hierop moet u letten bij het uitstrooien van as
Publicatiedatum: 28 september 2024
Wanneer een dierbare van u is gecremeerd, kan het uitstrooien van de as op een voor hem of haar belangrijke plek een laatste wens zijn. Hoewel dit op verschillende plekken mogelijk is, kan het zeker niet overal. Er zijn dan ook een paar belangrijke punten om rekening mee te houden.
As uitstrooien op eigen grond
Wilt u as uitstrooien op eigen grondgebied? Dan bent u in principe vrij om deze plek zelf te kiezen en heeft u geen toestemming nodig van een organisatie of instantie.
Verdere opties liggen vast in de APV
Waar u as verder wel en niet mag uitstrooien binnen uw gemeente is geregeld in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Wilt u as uitstrooien op grond van iemand anders dan de gemeente, dan moet u toestemming vragen aan de betreffende grondeigenaar.
Uitstrooiing op speciale strooivelden
Een crematorium beschikt in veel gevallen ook over speciale strooivelden. Het uitstrooien van as gebeurt dan op een tijdstip dat met u wordt afgesproken. Op de plaats waar de as is verstrooid, mag u eventueel ook bloemen neerleggen.
As uitstrooien in een natuurgebied van Staatsbosbeheer
Staatsbosbeheer heeft een aantal vaste plekken in natuurgebieden aangemerkt voor het verstrooien van as. Verstrooiing buiten deze vaste plaatsen kan soms ook, maar wordt individueel bekeken. Het mag dan bijvoorbeeld niet gaan om een kwetsbaar of toeristisch natuurgebied. Ook moet er in alle gevallen officieel toestemming worden gevraagd.
Gebieden beheerd door Natuurmonumenten zijn niet geschikt
In gebieden die worden beheerd door Natuurmonumenten is het niet mogelijk om as te verstrooien. De natuur kan er hier niet goed tegen. Ook gaan mensen bij het uitstrooien van as vaak van het voetpad af, waardoor planten worden vertrapt. Verder kan de vereniging niet de garantie geven dat plekken waar as verstrooid wordt in de toekomst onberoerd blijven.
Het Nationaal Strooiveld
Het Nationaal Verstrooiterrein Delhuyzen bij Arnhem, beheerd door de gemeente, is speciaal ingericht voor het verstrooien van as van overledenen. De natuur ziet er hier divers uit met heidevelden, dennenbossen en loofbomen. Op diverse plaatsen zijn er ook bankjes.
Uitstrooiing op open zee
Het uitstrooien van as op open zee, minimaal 22 kilometer uit de kust, is in Nederland ook toegestaan. Er zijn speciale bedrijven die u hierbij kunnen helpen met een boottocht. Het is ook mogelijk de as in een oplosbare urn te plaatsen. U strooit de as dan niet uit maar laat een urn los in het water. Deze is gemaakt van materiaal dat langzaam oplost wanneer het te water komt.
As meenemen naar het buitenland
U kunt as ook meenemen naar het buitenland. Hier heeft u geen wettelijke documenten voor nodig, maar het is wel verstandig om een (Engelse) verklaring van overlijden en de crematie bij u te hebben. Voor het uitstrooien zelf kunt u vervolgens wel weer toestemming nodig hebben van de lokale autoriteiten. Dit kunt u navragen bij de ambassade van het land waar u de as mee naar toe wilt nemen. De asbus moet na de crematie minimaal 1 maand bij het crematorium blijven. Wilt u de as sneller meenemen, dan moet de officier van Justitie hier toestemming voor geven. U leest hier hoe u dat in zijn werk gaat.
Boete bij illegaal uitstrooien
Wanneer u as uitstrooit op een plek waar geen toestemming voor gegeven is, kunt u een boete krijgen. De hoogte hiervan varieert per gemeente, maar kan flink oplopen. Het tarief ligt tussen de 150 en 450 euro. In elke asbus bevindt zich een registratieplaatje. Via dit plaatje kan men de nabestaande achterhalen. Bij het (niet legaal) uitstrooien wordt dit plaatje vaak vergeten en krijgt u de boete alsnog op de mat.
(Bronnen: VNG, Rijksoverheid, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Margriet, Radar, RTV Drenthe, Monuta, Dela. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Deze aarde is van ons allemaal. Dus kom de wens van de overledene gewoon tegemoet. De aarde vergaat ooit en daar horen wij ook bij.