Belastingdienst vermogensbelasting box 3 Hoge Raad teruggave

Heeft u te veel vermogensbelasting betaald? Dan kunt u dat terugvragen: 2,6 miljoen brieven van de Belastingdienst onderweg

De Belastingdienst gaat vanaf dinsdag 15 oktober 2024 circa 2,6 miljoen brieven versturen, naar Nederlanders die de afgelopen jaren te veel belasting over hun vermogen hebben betaald. Zij kunnen vanaf 2025 geld terugvragen. Waar gaat het precies om?

Box 3, fictieve rendementen en de Hoge Raad: hoe zit het ook alweer?

We gaan terug naar 1 januari 2017, de introductie van een nieuwe berekening van belasting over box 3. Hieronder valt uw vermogen, bijvoorbeeld uw spaargeld, beleggingen, aandelen en/of tweede woning. Als uw vermogen boven een bepaald bedrag uitkomt, betaalt u hier vermogensbelasting over. In 2024 ligt die grens op 57.000 euro (of 114.000 euro, als u een fiscaal partner heeft). In 2025 wordt dit 57.684 euro, of 115.368 euro voor fiscaal partners.

Per 2017 is er dus een nieuwe methode gekomen om te berekenen hoeveel vermogensbelasting u over uw vermogen betaalt. Maar deze methode is omstreden, omdat het uitgaat van een zogeheten fictief rendement. Simpel gezegd: deze methode gaat ervan uit dat u een bepaald bedrag opzijzet om te sparen en een bepaald bedrag om te beleggen. En dat uw spaargeld en beleggingen rendement opleveren. De belasting die is opgelegd, is dan ook gebaseerd op dit voorspelde rendement. Maar of uw vermogen inderdaad hetzelfde rendement oplevert, is nog maar zeer de vraag.

Want bij veel Nederlanders is dit in de praktijk vaak tegengevallen, bijvoorbeeld door tegenvallende spaarrentes en beursresultaten. Hun daadwerkelijke rendement is daardoor lager dan het fictieve rendement, waardoor ze een te hoge vermogensbelasting hebben betaald. De Hoge Raad heeft op 24 december 2021 (het ‘kerstarrest’) al geoordeeld dat deze rekenmethode onrechtmatig is, op basis van Europese wetgeving. In juni 2024 heeft de Hoge Raad ook de Wet rechtsherstel box 3 (Herstelwet) afgekeurd, net als de in 2023 geïntroduceerde Overbruggingswet. De Belastingdienst moet met terugwerkende kracht rekenen op basis van daadwerkelijke rendementen.

Brief Belastingdienst oktober 2024
Lees ook: Belastingdienst verstuurt 425.000 brieven en gaat mogelijk ook bellen: hoe herkent u een Belastingdienst-telefoontje?

Te veel vermogensbelasting betaald, hoe kunt u geld terugkrijgen?

Daardoor wacht de Belastingdienst nu een enorme hersteloperatie, waarbij veel vermogende Nederlanders recht hebben op een teruggave. Daarvoor moet u wel zelf een aanvraag doen bij de Belastingdienst. De in oktober 2024 verstuurde brieven zijn alleen bedoeld om u verder te informeren. Want waarschijnlijk kunt u pas vanaf medio 2025 daadwerkelijk geld terugvragen. En u krijgt op zijn vroegst in 2026 geld terug.

Dus heeft u in 2021 of een later jaar inderdaad te veel vermogensbelasting betaald, omdat uw rendement lager is uitgevallen dan het fictieve rendement? Trek dan vooral aan de bel. Naar verwachting publiceert de Belastingdienst in de zomer van 2025 het formulier Opgaaf Werkelijk Rendement (OWR), dat u nodig heeft om een compensatie aan te vragen. Want als u dit invult, kunt u bewijzen of uw daadwerkelijke rendement inderdaad afwijkt van het fictieve rendement. En of u dus recht heeft op een teruggave. Hier vindt u alvast alle gegevens die u hiervoor bij de hand moet hebben, van uw DigiD tot de WOZ-waarde van uw tweede woning.

Kijk extra goed naar uw aangifte over 2019

Volgens de Belastingdienst zijn er zo’n 150.000 Nederlanders, van wie de aanslag over 2019 nog niet volledig is vastgesteld. Als zij recht hebben op een compensatie, moeten ze wél haast maken. Zij krijgen bij hun brief een standaard verzoekschrift, dat ze kunnen gebruiken om bezwaar te maken bij de Belastingdienst. In verband met de vijfjaarstermijn van de Belastingdienst hebben ze nog tot 31 december 2024 de tijd om dit te doen. Valt u inderdaad in deze groep? Kijk dan wel goed of uw definitieve belastingaangifte over 2019 ná 24 december 2021, de datum van het kerstarrest, is verstuurd. Want alleen dan kunt u zich beroepen op deze uitspraak van de Hoge Raad.

Hoe zit het met de jaren 2017, 2018 en 2020?

De belastingaangifte over 2020 valt nog binnen de vijfjaarstermijn. U kunt hier in 2025 dus nog geld voor terugvragen, aan de hand van het formulier OWR. En uw aangiftes uit 2017 en 2018 dan? In die jaren is ook al gebruikgemaakt van het omstreden fictieve rendement, waardoor u mogelijk te veel vermogensbelasting heeft betaald. Maar die belastingjaren liggen al te ver in het verleden. Mocht u nog niet eerder bezwaar hebben gemaakt tegen uw aangiftes over 2017 en 2018, dan is hier dus niets meer aan te doen.

(Bron: Archief, Belastingdienst, ANP, De Volkskrant, Hoge Raad, NOS, Business Insider, MAX Meldpunt, Consumentenbond. Foto: Sirozy/Shutterstock)

Geef een reactie