Handelsoorlog vooralsnog afgewend met nieuw uitstel importheffingen VS
Publicatiedatum: 1 mei 2018
De Verenigde Staten hebben het uitstel op de per 1 maart ingevoerde importheffingen op staal en aluminium voor Europa, Canada en Mexico met een maand verlengd. De eerdere ontheffing is op 1 mei 2018 verlopen. De EU reageert scherp en stelt dat er “niet onder dreiging” wordt onderhandeld.
Belasting van 10 tot 25 procent
Sinds 1 maart heft de VS een belasting van 25 procent op de import van staal en 10 procent op aluminium. Bondgenoten zijn hiervan tijdelijk vrijgesteld. Met Argentinië, Australië en Brazilië zegt Washington wel een principe-akkoord te hebben. De details daarvan “zullen spoedig voltooid worden”. Andere landen, zoals China en Rusland, zijn niet tijdelijk uitgezonderd van de maatregelen. Zij moeten de heffingen betalen om hun producten op de Amerikaanse markt te mogen afzetten.
Eisen Trump
De EU “neemt kennis” van het besluit van president Donald Trump om de EU-lidstaten nog tot 1 juni vrij te stellen van Amerikaanse importheffingen op staal en aluminium. De EU hoort “volledig en permanent van deze maatregelen te worden uitgezonderd”, reageert de Europese Commissie en waarschuwt dus dat zij niet onder dreiging onderhandelt. Trump wil de komende weken gebruiken voor verdere onderhandelingen. Zo eist hij dat de EU haar invoertarieven voor Amerikaanse auto’s verlaagt.
Europese heffingen op Amerikaanse producten
De EU is bereid om kwesties die voor beide kanten van belang zijn te bespreken, maar verwacht als langdurig partner en vriend van de VS een bepaalde positie en zal niet onderhandelen onder dreiging. “Elk toekomstig transatlantisch werkprogramma moet gebalanceerd zijn en wederzijds voordelen bieden. Dit besluit verlengt de onzekerheid op de markt. Overcapaciteit in de staal- en aluminiumsector vindt niet zijn oorsprong in de EU”, aldus de Europese commissie. Komen de importheffingen er toch, dan kan de VS rekenen op EU-heffingen op allerlei producten, zoals Harley Davidsons, whisky, pindakaas en spijkerbroeken.
Consequenties voor Nederland
Voor Nederland staat er veel op het spel. Na Duitsland is Nederland binnen de EU de tweede staalexporteur naar de VS. Daarnaast wordt een deel van het staal dat wij naar Duitsland afzetten daar ook bewerkt voor de Amerikaanse markt. Samen met het bewerkte Duitse staal verdient Nederland 280 miljoen euro aan de uitvoer van staal naar de VS.
Tijd voor MAX
Amerikadeskundige Willem Post neemt bij Tijd voor MAX de situatie van de handelsoorlog door en geeft een analyse van Donald Trump en diens verhouding met zijn vrouw Melania. U ziet dit dinsdag 1 mei 2018 om 19.05 uur op NPO 1.
(Bron: ANP, NOS)