Haken en ogen aan opvragen vergeten pensioen
Publicatiedatum: 25 oktober 2017
Er is de afgelopen tijd veel te doen over de zogenoemde vergeten pensioenen. Degenen die deze pensioenen hebben opgebouwd, hebben er nooit aanspraak op gemaakt en zodoende liggen er nog miljoenen euro’s op de planken van de pensioenfondsen. Inmiddels vragen gepensioneerden hun deel massaal op, maar er is helaas ook een aantal voormalige werknemers die bot vangen als zij aanspraak willen maken op hun vergeten deel.
Bewijs, anders geen pensioen
Een tijd geleden zijn ouderen in Nederland opeens geattendeerd op het fenomeen vergeten pensioenen. MAX Ombudsman Rogier de Haan schrijft er regelmatig over en ook in het Algemeen Dagblad verschijnen verschillende artikelen over dit onderwerp. Dit resulteert erin dat ouderen massaal mijnpensioenoverzicht.nl raadplegen en de bijbehorende helpdesk bellen. 8 mensen beantwoorden daar ongeveer 400 telefoontjes per dag. Mensen bellen over praktische zaken, maar soms zijn het nare berichten. Zoals mensen die zeggen dat een pensioenfonds hun vergeten pensioen niet wil uitkeren, omdat zij volgens het fonds niet voldoende kunnen bewijzen dat zij hier daadwerkelijk ooit pensioen hebben opgebouwd. Er wordt bijvoorbeeld gevraagd om een oude loonstrook, maar die kunnen de gepensioneerden niet meer laten zien. Het gaat hier vaak om Nederlanders die al in de jaren 60 en 70 pensioen hebben opgebouwd, een tijd waarin er nog geen gebruik wordt gemaakt van het bsn-nummer (voorheen sofinummer). Daardoor is het voor pensioenfondsen vaak lastig om te controleren of er nog geld van deze mensen ‘geparkeerd’ staat.
Zoeken in de archieven
Lastig, maar niet onmogelijk, vindt MAX Ombudsman Rogier de Haan. “De gepensioneerde hoeft niet per se een loonstrook te presenteren om het pensioenfonds aan te sporen tot zoeken”, zegt hij. Ook vindt hij dat pensioenfondsen zich hulpvaardig moeten opstellen als iemand een vraag over een vergeten pensioen voorlegt: “Het is de taak van de fondsen om alles in het werk te stellen om te kijken of er daadwerkelijk nog een pensioen op de plank ligt. Zij zitten op enorm veel informatie. Desnoods duiken ze de papieren archieven in.”
Pensioenfonds
Ellen Habermehl, woordvoerder van Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW), zegt dat PFZW altijd alles in het werk stelt om iemand te helpen die een vraag stelt over dit onderwerp. Zij vertelt dat mensen niet per se een loonstrookje of dergelijk hard bewijs hoeven te leveren om het pensioenfonds te bewegen tot actie. “Wij bekijken het per geval. Inmiddels hebben we al veel eigenaren van vergeten pensioenen opgespoord, maar er ligt nog steeds geld te wachten.” Habermehl vertelt dat deze vooral van Nederlanders zijn die in het buitenland wonen, maar zij zegt dat PFZW ook weleens benaderd wordt door mensen die menen dat zij in de jaren 60 en 70 pensioen hebben opgebouwd bij dit fonds. Met de nadruk op menen, want dit is volgens Ellen Habermehl niet altijd het geval. “Deze mensen hebben in die tijd bijvoorbeeld in een ziekenhuis gewerkt en gaan er dus automatisch vanuit dat ze pensioen bij ons hebben opgebouwd, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Er waren toen veel meer spelers op de pensioenmarkt die actief waren in de zorg en welzijn-sector.” Ook benadrukt zij dat er vroeger soms helemaal geen pensioen is opgebouwd tijdens het werk. Ook zijn er destijds allerlei regelingen die ervoor zorgen dat vrouwen veel later beginnen met pensioenopbouw dan mannen.
Wilt u meer weten over vergeten pensioenen? Lees dan de columns van MAX Ombudsman Rogier de Haan over dit onderwerp: Hoe is het nu met…de vergeten pensioenen? en Wegens succes gesloten: dossier vergeten pensioenen.
(Bron: Algemeen Dagblad, Ellen Habermehl, Rogier de Haan)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik zie nergens waar en hoe je je kan aanmelden betreffende pensioensaanspraken, Ik heb 2 werkgevers gehad die gesjoemeld hebben met mijn pensioen betalingen waardoor ik dus veel geld misgelopen ben en nog, niet alleen ik loop geld mis maar de hele maatschappij loopt zo geld mis, zoals NKB, de belastingen enz. dus mijn vraag is hoe moet ik dat aanpakken omdat in orde te krijgen, ik ben zelf niet assertief genoeg om dat voor elkaar te krijgen en uit te zoeken. Ooit is mij gezegd dat wat nu (toen) besloten wordt niet meer veranderd kan worden dus heb ik me daar maar niet verder in verdiept, Ik kan mij zo ook goed redden dat wil zeggen dat nergens heen ga en bijna niets uitgeef en dat vind ik aan de ene kant prima.
CPM Kouwenhoven
Beste CPMK, bedankt voor uw reactie. Als u hem plaats in het artikel ‘Wat kunt u doen voor uw pensioen’? op https://www.maxvandaag.nl/sessies/themas/geld-werk-recht/wat-kunt-u-doen-voor-uw-pensioen/ dan zal uw vraag beantwoord worden door Olaf Simonse van Wijzer in geldzaken over uw pensioen. Uw e-mailadres hebben wij weggehaald bij uw reactie, aangezien die voor iedereen te zien is.