Gemengde gevoelens over nieuw kabinet en Prinsjesdag
Een nieuw kabinet is er nog niet en dus heeft het demissionaire kabinet Rutte II haar 5e begroting geschreven voor Prinsjesdag. Hoe kijken Nederlanders terug op het kabinet Rutte II en wat verwachten zij van een coalitie tussen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie? In aanloop naar Prinsjesdag 2017 heeft NOS onderzoek laten doen naar de meningen van 1.363 stemgerechtigde Nederlanders over deze onderwerpen.
Geen warme gevoelens
Volgens onderzoeker Jeroen Kester van Ipsos, het bedrijf dat het onderzoek uitgevoerd heeft, wachten Nederlanders nog op concrete plannen. Uit het onderzoek komt in elk geval al wel duidelijk naar voren dat het te vormen kabinet (VVD, CDA, D66 en ChristenUnie) nog geen warme gevoelens oproept. Slechts een kwart van de Nederlanders staat positief tegenover deze combinatie en een derde van de deelnemers aan het onderzoek is er bij voorbaat negatief over. Een groep van 40 procent heeft er nog helemaal geen mening over. Toch vinden maar weinig Nederlanders dat er een ander kabinet moet komen. Op de vraag welke aanstaande oppositiepartij zij liever in het kabinet willen, antwoordt 21 procent GroenLinks, 19 procent PVV, 11 procent de SP en 9 procent de PvdA.
Gezondheidszorg behoeft grootste urgentie
Uit het onderzoek blijkt verder vooral dat Nederlanders meer aandacht voor de zorg willen. 69 procent van de ondervraagden ziet dit als één van de onderwerpen die de meeste urgentie hebben. Daarmee komt de gezondheidszorg ver voor onderwijs (32 procent), veiligheid (29 procent), de koopkracht van ouderen (26 procent) en immigratie en asiel (25 procent). Een groot deel van de Nederlanders is van mening dat Rutte II het juist op het gebied van de gezondheidszorg niet goed gedaan heeft. Van de ondervraagden geeft 35 procent een negatief en 32 procent zelfs een zeer negatief oordeel over de bijdrage van het kabinet aan de zorg in Nederland. Iets minder dan een kwart is er positief over.
Rapportcijfer
Het rapportcijfer dat Nederlanders aan het kabinet geven ligt iets onder de 5,5 en dus net een onvoldoende. Dat cijfer is bijna de gehele kabinetsperiode een nipte onvoldoende geweest, alleen voor de verkiezingen van 2016 heeft het kabinet een kleine 6 gekregen.
Wassen neus
Ook Raet, een HR-dienstverlener, heeft de meningen van Nederlanders gepeild over Prinsjesdag. Twee derde van de ruim 2.000 deelnemers aan dit onderzoek vindt Prinsjesdag met een demissionair kabinet een wassen neus. Meer dan de helft (56 procent) vindt dat deze belangrijke parlementaire dag moet worden uitgesteld tot de formatie van het kabinet is afgerond. 65 procent ziet Prinsjesdag wel als een waardevolle Nederlandse traditie. Met name onder ouderen is deze traditie populair (84 procent). Daarnaast is bij dit onderzoek gevraagd waar Nederlanders zich het meest op verheugen rondom Prinsjesdag. Naast de samenstelling van de Miljoenennota wordt er reikhalzend uitgekeken naar de troonrede door Koning Willem Alexander, de verschijning van Koningin Maxima en de hoedjes van het publiek.
Programma
- 12:50 uur: Koninklijke stoet vertrekt vanaf Paleis Noordeinde.
- 13:00 uur: Voorzitter Ankie Broekers-Knol van de Eerste Kamer opent de Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal in de Ridderzaal.
- 13:10 uur: De koninklijke stoet komt aan bij de Ridderzaal. Aansluitend spreekt de Koning de Troonrede uit.
- 13:50 uur: De koninklijke stoet vertrekt naar Paleis Noordeinde met aansluitend de balkonscène.
- 15:00 uur: Minister Dijsselbloem van Financiën biedt het koffertje met daarin de Miljoenennota en Rijksbegroting aan de Tweede Kamer aan.
Ferry Mingelen schuift dinsdag 19 september 2017 om 17.10 uur bij Tijd voor MAX aan om te praten over de inhoud van het koffertje en de troonrede van koning Willem-Alexander.
Lees ook Terug naar toen: Prinsjesdag
(Bron: nos.nl, ANP)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Gemengde gevoelens? Da’s voor mij heel anders. Ik heb enkel sombere, niets gemengds aan. Die poppenkast in Den Haag doet daar niets vanaf. Leuk voor die drie ultiem bevoorrechte dochters van de Jan Klaassen ter plaatse om Papa op die bijzondere stoel te zien zitten maar dat is het dan. Héél duur. Even zo makkelijk had men een Landauer kunnen vullen met een koster, pastoor, vooral de notaris en uiteraard de burgemeester. Even langs het gemeentehuis, koffertje afgeven en kláár. Misschien hier of daar een lokale bakker, slager of cafébaas langs “de route” met de duim omhóóg en om het geheel af te maken een stukje in de dorpskrant. Dorpsbewoners waarover de inhoud van zo’n koffertje zo’n beetje gaat hebben wel iets anders aan het hoofd. Er moet worden gewerkt want wie niet werkt…? Ze weten alles wat ze weten moeten en zullen het gelaten ondergaan. Wat moet je nu uitrichten tegen een pastoor of notaris?