Gemeentelijke woonlasten stijgen iets in 2018
Publicatiedatum: 16 januari 2018
Inwoners van 38 grote gemeenten in Nederland betalen in 2018 enkele euro’s meer aan gemeentelijke woonlasten. Het gaat om 1 tot 4 euro meer op jaarbasis, zo blijkt uit onderzoek van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) van de Rijksuniversiteit Groningen.
Woonlasten stijgen
COELO vergelijkt jaarlijks de tarieven van de 38 grootste gemeenten van Nederland, waar ruim 40 procent van alle Nederlanders woont. Uit hun analyse van 2018 blijkt dat de woonlasten iets stijgen op alle fronten. Zo betalen huiseigenaren over het algemeen 4 euro meer aan onroerendezaakbelasting, rioolheffing en afvalstoffenheffing. Mensen die in een huurwoning wonen betalen gemiddeld 1 euro meer aan de afvalstoffenheffing en de rioolheffing. Deze laatste heffing wordt overigens niet in alle gemeenten doorberekend.
Het is niet ongewoon dat deze prijzen stijgen, want dit gebeurt bijna elk jaar. Het kan echter ook voorkomen dat de gemeentelijke kosten dalen, wat bijvoorbeeld in 2017 het geval is.
Opvallende verschillen
Hoewel de prijsstijging niet fors is, zijn de verschillen per gemeente wel opvallend. Zo verhoogt Apeldoorn de lasten voor huiseigenaren met 4,7 procent en betalen zij in 2018 32 euro meer aan de gemeente, terwijl in Arnhem de lasten juist dalen met 18 euro per maand. Apeldoorn vraagt ook van haar huurders 4,7 procent meer geld. In Middelburg worden de woonlasten voor deze groep met 20 euro verlaagd, waardoor deze gemeente op dit front de sterkste daling laat zien.
Hoeveel belastingen en heffingen een gemeente vraagt, is afhankelijk van veel factoren en verschilt per gemeente.
(Bron: Vereniging van Nederlandse Gemeenten, NOS)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik moest laatst eens goed lachen. Lastig want ik lees hier en daar wel eens wat half en dan kun je niet spreken van alle kennis paraat om het even uit te leggen. U gelieve mij de aanstaande vergissingen te vergeven maar…. Herinner me ergens te hebben vernomen dat uit “een onderzoek” zou blijken dat, na doorrekening van de gevolgen van het huidige regeerakkoord, lagere inkomens er uiteindelijk, “onder de streep” welgeteld zes euro per jaar “op vooruit zouden gaan”. En de middeninkomens maar liefst veertien. En dan nu dit artikel….. Zou deze woonlastenverhoging in dat onderzoek in het door mij slecht gelezen stuk zijn meegenomen? Stel je voor van niet. U merkt misschien dat ik een ernstig wantrouwen koester waar het gaat om de uitkomsten van het huidige – oude wijn, nieuwe zakken- kabinet. VVD geeft immers enkel vier kwartjes met de ene hand om er met de andere minstens vijf terug te pakken. Leuk is het niet maar ik ruim het niet op. Dat wantrouwen.